|

Bitcoin tepetaklak oldu

Bitcoin, 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bitcoin'in değeri 10 bin doların da altına düştü

Yeni Şafak
07:50 - 18/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 07:54 - 18/01/2018 Perşembe
Diğer
Kripto para birimi Bitcoin fiyatlarının düşmesinin ya da yükselmesinin en temel nedenleri arz ve talep yasası ve ek faktörler ile açıklanabilir.
Kripto para birimi Bitcoin fiyatlarının düşmesinin ya da yükselmesinin en temel nedenleri arz ve talep yasası ve ek faktörler ile açıklanabilir.

Çin ve Güney Kore'nin açıklamaları kripto para piyasasını sarstı. Düzenleme haberleriyle piyasada düşüş hız kazandı. Bitcoin, 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bitcoin'in değeri 10 bin doların da altına düştü. 9 bin 600 dolara kadar gerileyen bitcoin gibi diğer kripto paralar da düştü. Ethereum yüzde 25 düşüşle 800 doların da altına indi. Ripple yüzde 32 düşüşle 0.90 dolara kadar geriledi.

BİTCOİN NEDEN DÜŞER?

Kripto para birimi Bitcoin fiyatlarının düşmesinin ya da yükselmesinin en temel nedenleri arz ve talep yasası ve ek faktörler ile açıklanabilir. Bunu tıpkı hisse senetlerine benzetebilirsiniz, zira bitcoin fiyatlarındaki artış ve azalışın işleyişi de hisse senetleri ile neredeyse aynıdır.


BİTCOİN FİYATINI DÜŞÜREN NEDENLER

Bitcoin fiyatlarının değişmesinde en büyük faktörü arz ve talep oluşturur. Başka bir deyişle, bu varlıkta fiyat sadece piyasa katılımcılarının ödemeye istekli oldukları fiyatlarla belirlenir.

Örneğin, piyasadaki daha fazla insan bitcoin satın almak istiyorsa, fiyat (değer) artacaktır. Daha fazla insan bitcoin satmak istiyorsa da fiyat düşecektir. Bu insanların alım satım kararları da aşağıdaki ek faktörlere göre şekillenmektedir.

BİTCOİN DÜŞMESİNDE EK FAKTÖRLER

Arz ve talep, bitcoin fiyatlarının değişikliğe uğramasındaki en önemli nedendir, ancak bazı ek faktörler arz ve talebi etkileyerek bu kripto paranın fiyatını aşağıya ya da yukarıya çekmektedir.

Küresel olaylar, yerel ve küresel ekonomi dışındaki gelişmelerin dışında kalan bu ek faktörler, tamamıyla bitcoin’in yarattığı özel gelişmelerden kaynaklanmaktadır.

Bu özel gelişmeleri bazı örneklerle açıklamak mümkün.

Örneğin, bir zamanlar bitcoin alım satımına aracılık eden Mt. Gox isimli aracı kuruluşun siber saldırıya uğrayarak iflas ettiğini açıklaması kripto paranın fiyatını büyük ölçüde düşürmüştü.

Bir başka örnek olarak da yasal gelişmeler gösterilebilir. Mesela, Avustralya’nın bitcoin’i resmi bir para birimi olarak tanımasına ilişkin çıkan bazı haberler, fiyatların yükselmesini sağlamıştı. Bitcoin o denli tuhaf bir varlık ki fiyatını hemen her şey aşağı ya da yukarı yönlü hızla değiştirebiliyor. Elbette, her haberin veya her gelişmenin fiyatlarda düşürücü ve artıcı etkiye sahip olmadığını da bilmeniz gerekiyor.


#Bitcoin
#Bitcoin fiyatı
#Bitcoin ne kadar
#Sanal para
6 yıl önce