|

Nükleer enerjide rüzgar tersine döndü

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, nükleer enerji yatırımlarında rüzgârın tersine döndüğünü söyledi. Birol, “Nükleer enerjinin doğru partnerler ve teknolojilerle kullanıldığında enerji güvenliği açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 13/11/2021 Cumartesi
Güncelleme: 22:54 - 12/11/2021 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, son yıllarda artan doğal gaz ve petrol fiyatları ve düşük emisyonlu enerji sistemine geçişte yenilenebilir enerjinin yanında başka bir sıfır emisyonlu enerji kaynağına ihtiyaç olduğunun kavrandığını belirterek, “Bu etkenlerle birlikte, nükleerde rüzgar tersine döndü” dedi.


İstanbul’da “Dünyada Enerji ve İklim Trendleri ve Türkiye’ye Yansımaları” başlığıyla düzenlenen konferansta konuşan Birol, Avrupa başta olmak üzere piyasalarda doğal gaz fiyatlarının yükseldiği ve petrol fiyatlarında da yukarı yönlü baskının sürdüğü bir dönemden geçildiğini söyledi. Salgının etkilerinden toparlanmanın başlamasıyla fosil yakıtlara olan talebin büyümesinin fiyatlardaki artışta etkili olduğunu kaydeden Birol, “Dünya ekonomisi bu yıl yüzde 6 büyüyor. Bu son 50 yılda dünyanın gördüğü en büyük ekonomik büyüme” dedi.

BİRÇOK ÜLKE NÜKLEERE YATIRIMI ARTIRIYOR

Fiyatlarda yaşanan artış ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yenilenebilir enerjinin yanında başka sıfır emisyonlu enerji kaynağına ihtiyaç olduğunun kavrandığına dikkati çeken Birol, “Bu etkenlerle birlikte nükleerde rüzgar tersine döndü. Fransa daha önce nükleerin payını düşüreceğini söylemişti ama bundan vazgeçiyor. İngiltere nükleerde son derece hızlı büyüyeceğine yönelik bir program açıkladı. Çin de hızlı bir büyüme var” diye konuştu.

EMİSYONUN %80’İ ENERJİ SEKTÖRÜ KAYNAKLI

İklim değişikliğine neden olan emisyonların yüzde 80’inin enerji sektöründen kaynaklandığını aktaran Fatih Birol, “Net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için devasa bir dönüşüme ihtiyaç var ama ufukta yeni bir enerji sistemi doğuyor. Değişim başladı ve hızlı bir şekilde sürüyor” ifadelerini kullandı.


Sabancı’dan net sıfır emisyon kampüs sözü

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da daha sürdürülebilir bir geleceğin ancak enerji güvenliğini, rekabetçiliği ve temiz enerjiye geçişi destekleyen politikalar ve yenilikçi iş modelleriyle sağlanabileceğini kaydetti. Sabancı, ayrıca üniversitesi kampüsünü net sıfır emisyonlu bir yapıya dönüştürmek için çalışmalara başladıklarını bildirdi.


#​Uluslararası Enerji Ajansı
#Fatih Birol
#Güler Sabancı
#Sabancı Üniversitesi
2 yıl önce