
Düşük faizli İlk Evim konut kredisi için gözler 2026 takvimine çevrildi. Kamuoyunda 1.20 faiz oranı ve 180 ay vadeyle gündeme gelen destek paketinin, ilk kez ev alacak dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik hazırlanması bekleniyor. Başvuru tarihine ilişkin beklenti Mayıs-Haziran dönemine yoğunlaştı.

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşların yakından takip ettiği İlk Evim konut kredisi paketi, 2026 yılında yeniden gündemin üst sıralarında yer aldı. Özellikle düşük faizli konut kredisi, uzun vadeli ödeme planı ve kamu bankaları üzerinden sunulması beklenen model nedeniyle başvuru şartları araştırılıyor. Henüz resmi açıklama yapılmasa da, kamuoyunda beklenti güçlenmiş durumda.

Başvurular için Mayıs-Haziran beklentisi
Kampanyanın başlayacağı tarihe ilişkin resmi bir duyuru bulunmuyor. Ancak kulis bilgilerine göre ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği, sürecin Meclis takvimiyle netleşebileceği ifade ediliyor. Buna göre 2026 Mayıs veya Haziran aylarında somut adımlar atılması, yılın ikinci yarısında ise başvuru sürecinin daha geniş kapsamda devreye alınması bekleniyor.

Faiz oranı ve vade planı öne çıkıyor
Vatandaşların en çok merak ettiği başlıkların başında kredi maliyetleri geliyor. Gündemde yer alan iddialara göre kampanyada yüzde 1.20 faiz oranı üzerinde duruluyor. Ayrıca geri ödeme sürecini kolaylaştırmak amacıyla vadenin 180 aya kadar uzatılması planlanıyor. Paketin, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank gibi kamu bankaları aracılığıyla sunulması öngörülüyor.

Kimler yararlanabilecek?
Resmi şartlar henüz ilan edilmedi. Ancak daha önce gündeme gelen çerçeveye göre desteğin, ilk kez konut sahibi olacak vatandaşlara yönelik hazırlanması bekleniyor. Başvuru sahibinin üzerine kayıtlı ev bulunmaması, konut alınacak şehirde ikamet etmesi ve gelirini belgeleyebilmesi muhtemel kriterler arasında yer alıyor.

Bunun yanında son bir yıl içinde konut satmamış olmak ve hisseli taşınmazlarda belirli sınırların üzerinde pay sahibi olmamak gibi koşullar da değerlendirilen başlıklar arasında bulunuyor. Nihai şartların resmi açıklamayla netleşmesi bekleniyor.







