|

Maradona'dan Messi'ye

Messi ve Arjantin liderlik için birinci aday. Nijerya ve Bosna-Hersek ikincilik için yarışacaklar gibi. Nijerya-Bosna Hersek maçı ligimizden sekiz oyuncuyu izleme fırsatı olabilir.

Alper Tunga Albayrak
00:00 - 8/06/2014 Pazar
Güncelleme: 00:21 - 8/06/2014 Pazar
Yeni Şafak
Maradona'dan Messi'ye
Maradona'dan Messi'ye

FGrubu turnuvanın ilginç gruplarından. Messi ve Arjantin liderlik için birinci aday. İran ve Bosna-Hersek''in Dünya Kupası seviyesinde neler yapacağı merak konusu. Nijerya, çok diri ve her takımı zor duruma düşürebilecek patlayıcı güçleri var.

Nijerya ve Bosna-Hersek ikincilik için yarışacaklar gibi.

Bosna-Hersek, Emenike ve Messi Türk futbolseverinin gözünü bu gruba çevirecek. Nijerya-Bosna Hersek maçında ligimizden sekiz oyuncuyu izleme fırsatı olabilir.

Arjantin''in 28 yıllık hasreti

Arjantin''in Dünya Kupası serüveni, 2010 ve 2014''te Messi üzerinden tartışılıyor. Kupaya Arjantin takım olarak değil de, Lionel Messi tek başına katılıyor gibi bir izlenim oluşuyor. Dünyanın en iyi futbolcusundan, son eşik olarak Dünya Kupası kazanarak üzerindeki Maradona baskısını atması bekleniyor. Fakat, Arjantin''e bakınca Messi için işlerin kolay olmadığı görülüyor. Messi, Di Maria, Aguero, Higuain gibi birinci sınıf oyunculara sahip olmak Dünya Kupası kazanmaya yetmeyebilir. Takımın geri kalanının da belli bir seviyeye çıkması gerekiyor. Kadroları hep yıldızlar topluluğuydu ama finalde kaybettikleri İtalya 90''dan sonraki Dünya Kupaları''nda yarı final dahi göremediler. Arjantin, yıllardır yaşadığı bu sorunu bu kupada da atlatamayabilr.

Teknik direktör Sabella kadroyu Messi''yi rahatlatmak, işini iyi yapmasını sağlamak için kurdu. Orta sahanın merkezinde Gago, Mascherano ve Biglia yüksek tempolu oyuncular. Di Maria oyununu geliştirdi ve takım savunmasına da ciddi faydalar sağlayan biri haline geldi. Orta sahayla hücumun bağlantısını o yapacak. Hücum rotasyonunda Messi''den rol çalabilecek olan Aguero değil de, ona servis yapabilecek, duvar olabilecek Higuain tercih edilebilir. Lavezzi ve Palacio gibi kaliteli isimlere sıra gelmeyebilir. Arjantin''de sorun hiçbir zaman hücum olmadı. Yıllardır en fazla yıldız golcü onlardaydı. Başarıya giden yolu tıkayan takım savunması yetersizliği ve tek maçlık elemelerdeki kırılganlıktı. 2014 ''te de savunma hattı göz doldurmuyor ve baş favorilerden biri olmalarını engelliyor. Grupta zorlanmayacaklardır ama sonrası parlak görünmüyor. Dünyanın en iyi oyuncusuna sahip olsalar bile...

ARJANTİN

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

KALECİLER:

Sergio Romero Monaco 27

Mariano Andujar Catania 31

Agustin Orion B.Juniors 33

DEFANS:

Ezequiel Garay Benfica 28

F.Fernandez Napoli 25

Pablo Zabaleta M.City 29

Marcos Rojo S.Lisbon 29

J.Maria Basanta Monterrey 30

H.Campagnaro Inter 34

M.Demichelis M.City 34

ORTA SAHA:

Fernando Gago B.Juniors 28

Lucas Biglia Lazio 28

J.Mascherano Barcelona 30

Angel Di Maria Real Madrid 26

Maxi Rodriguez N.Old Boys 33

Ricardo Alvarez Inter 26

A.Fernandez Celta Vigo 28

Enzo Perez Benfica 28

FORVET:

Rodrigo Palacio Inter 32

Sergio Aguero M.City 26

Lionel Messi Barcelona 27

Gonzalo Higuain Napoli 27

Ezequiel Lavezzi PSG 29

Nasıl geldiler?

Arjantin: Güney Amerika elemelerini lider tamamladılar.

Bosna-Hersek: Avrupa elemelerinde, gruplarını lider tamamladılar.

Nijerya: Afrika elemeleri üçüncü turunda Etiyopya''yı elediler

İran: Asya elemeleri dördüncü tur grubunu lider tamamladılar.

Başarıları

Arjantin: Şampiyon (1978 ve 86) Final

(1990), Çeyrek final (1966, 1998, 2006, 2010)

Bosna-Hersek: ilk kez katılıyor

Nijerya: 1. Tur (2002, 2010),

2. Tur (1994, 1998)

İran: 1. Tur (1978, 1998, 2006)

Afrika şampiyonu genç ve atletik

İlk kez katıldığı Dünya Kupası olan 1994 Amerika''dan bu zamana sadece bir turnuvayı kaçıran Nijerya, artık ikinci turdan fazlasını görmek istiyor. Turnuvaya 2013 Afrika şampiyonu olmanın özgüveniyle geliyorlar.

Joseph Yobo, ülkesinin en çok milli olan futbolcusu. Savunma liderliği onda olacak. Orta saha organizasyonunu Chelsea''li Obi Mikel üstlenecek. Vurucu güçleri tabi ki Emmanuel Emenike olacak. Victor Moses''tan yıllardır beklenen patlamayı yapması bekleniyor. Ahmed Musa çok süratli bir futbolcu. CSKA Moskova''da iki sezondur etkili oluyor ve turnuva onu vitrine çıkartabilir.

Nijerya kadrosu kupanın en genç kadrolarından biri ve Jobo, Mikel, Ameobi gibi isimlerin tecrübelerine çok ihtiyaçları var. İlk maçı İran''la oynama avantajını kullanıp, turnuvaya erken adapte olurlarsa ses getirebilecek kadar ilerleyebilirler.

NİJERYA

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

Kaleciler:

V.Enyeama Lille 32

C.Agbim G.United 30

Austin Ejide H.Beer Sheva 30

DEFANS:

Efe Ambrose Celtic 26

E.Echiejile Monaco 26

A.Egwuekwe Warri Wolves 25

K.Odunlami S.Stars 24

G.Oboabona Ç.Rizespor 24

K.Omeruo M.Brough 21

Joseph Yobo Norwich 34

ORTA SAHA:

J.Oshaniwa Ashdod 24

Ramon Azeez Almeira 22

R.Gabriel W.Beveren 24

J.Mikel Obi Chelsea 27

Ogenyi Onazi Lazio 22

P.Odemwingie Stoke City 33

M.Uchebo C.Brugge 24

M.Babatunde Volyn Lutsk 22

FORVET:

Shola Ameobi Newcastle 33

E.Emenike F.Bbahce 27

Ahmed Musa CSKA M. 22

Uche Nwofor Heerenveen 23

Victor Moses Liverpool 24

İran''ın silahı kontraatak

Carlos Queiroz''un taktik becerisi İran''a Dünya Kupası yolunu açan etkenlerin başında geliyor. Kapasitesi doğrultusunda dengeli bir futbolla, kontraataklara dayalı bir futbolu benimsiyorlar. Almanya''da yetişen, uzun yıllar Bundesliga''da top koşturduktan sonra Fulham''a transfer olan Ashkan Dejegah sistemin önemli parçası. Orta saha organizasyonu İspanya La Liga''da tecrübelenen Javad Nekounam''a emanet. İran, rakipler için kapalı bir kutu. Kağıt üstünde grupta iddialı olmayabilirler ama taktik disiplinleriyle her takıma zorluk çıkartabilirler.

İran

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

Kaleciler:

Daniel Davari Braunschweig 26

Alireza Haghighi Rubin Kazan 26

Rahman Ahmadi Sepahan 34

DEFANS:

Hossein Mahini Persepolis 28

S.Beitashour V.Whitecaps 27

Pejman Montazeri Umm Salal 31

Jalal Hosseini Persepolis 32

Hossein Sadeghi Esteghlal 33

A.Alenemeh Naft 32

H.Beikzadeh Esteghlal 30

Mehrdad Pouladi Persepolis 27

Khosro Heydari Esteghlal 31

ORTA SAHA:

Javad Nekounam Kuwait SC 34

A.Teymourian Esteghlal 31

Reza Haghighi Persepolis 25

G.Haddadifar Zob Ahan 31

B.Rahmani Foolad 23

Ehsan Hajsafi Sepahan 24

Ashkan Dejagah Fulham 28

Masoud Shojaei Las Palmas 30

FORVET:

A.Jahanbakhsh NEC Nijmegen 21

R.Ghoochannejhad Charlton 27

Karim Ansarifard Persepolis 24

Muslera: İlk hedef gruptan çıkmak

Brezilya''da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası''nda Uruguay formasını giyecek Galatasaray''ın kalecisi Fernando Muslera, organizasyonda ilk hedeflerinin İngiltere, İtalya ve Kosta Rika''nın yer aldığı D Grubu''ndan çıkmak olduğunu söyledi.

Ronaldo bilmecesi devam ediyor

Portekiz''in yıldız futbolcusu Cristiano Ronaldo takımla birlikte çalışmalara başlayamadı. Portekiz''in teknik teknik direktörü Paulo Bento, Ronaldo''nun sakatlıktan ne zaman döneceği hakkında açıklama yapmaktan çekinirken yıldız futbolcunun Almanya maçında forma giymesinin zor olduğu iddia edildi.

Almanya''da Marco Reus şoku

Dünya Kupası''nın favorilerinden Almanya''nın Ermenistan''ı 6-1 yendiği hazırlık maçında ayak bileğinden sakatlanan Marco Reus''un durumunun ciddi olduğu belirtilirken, yıldız futbolcunun kadrodan çıkartıldığı açıklandı.

Xabi''nin tek düşüncesi kupa

İspanya''nın yıldız isimlerinden Xabi Alonso, 2014 Dünya Kupası''nın kariyerinin son Dünya Kupası olup olmayacağına turnuvanın ardından karar vereceğini belirtirken, şu andaki tek düşüncesinin İspanya ile bir kez daha kupayı kaldırmak olduğunu belirtti.

10 yıl önce