|
Ali Saydam
1965 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1965-1974 yılları arasında Bern Üniversitesi’nde Kimya okudu. 1978-1981 yıllarında Milliyet’te muhabir, Karacan Yayınları’nda (1982-1986), Sabah Gazetesi Dergi Grubu’nda (1986-1988) ve Güneş Yayınları’nda (1988-1990) Genel Yayın Müdürü olarak görev yaptı. 1990 yılında Bersay İletişim Danışmanlığı’nı kurdu. 25 yılı aşkın süre İstanbul Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin iletişim fakültelerinde dersler verdi. 2002’de köşe yazılarına başlayan Saydam, 2012 yılından bu yana haftada üç gün Yeni Şafak’ta yazmaktadır.
Herkes bilir; halk deyişidir… Boşa harcanmış çaba, hüsnü kuruntu gibi sonuca varmayan, insanı yalnızca oyalayan, hakikatten kopuk durumlar için kullanılır “Ölme eşeğim ölme”…
Ardından, Anayasa değişikliği önerilerini, halkın, gölgede beklemesi uygun görülen Cumhurbaşkanı’yla beraber seçtiği milletvekillerine sunacaklar.
Anayasa’nın 175. maddesine göre; değişiklik teklifinin TBMM’de kabul edilmesi, 600 milletvekilinin 400’ünün onay vermesiyle mümkün…
360 ila 399 arasında oyla kabul edilen Anayasa değişikliği teklifi ise halk oylamasına götürülme şansını elde edebiliyor. Ancak her iki şıkta da Cumhurbaşkanı’nın teklifi Meclis’e iade; Meclis’te aynen kabul edilmesi hâlinde ise halk oylamasına sunma yetkisi bulunuyor.
Yani bu işi en kolay biçimde çözebilmek için 6’lı Masa’nın 2023 seçimlerinde yalnızca Cumhurbaşkanlığı'nı değil, Meclis’te gerekli çoğunluğunu kazanması da lazım.
Diyelim ki 6’lı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı seçildi ama milletvekili sayısında gerekli çoğunluğu alamadılar…
O zaman da en azından 200 milletvekilini Meclis’e sokabilmeliler ki Anayasa değişikliği teklifini Meclis’e sunabilsinler… Olur ya diğer partilerden de onay veren çıkarsa yukarıda anlattığımız yollara başvurabilirler…
Diyelim ki bu senaryolardan biri tuttu ve Anayasa değişikliği teklifi halk oylamasına sunuldu…
Teklif halktan “olur” alamazsa, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne aynen devam demektir… Tabii bu durumda karşılarına iki yol çıkacak:
Biz süreci soyutlamaya devem edelim…
Diyelim ki halk Anayasa referandumuna “olur” verdi; değişiklikler kabul edildi… O zaman da tekrar seçime gidecekler. 7 yıl görev süresi olan bir Cumhurbaşkanı seçilecek. En çok oy alan siyasi partinin lideri Başbakan yapılacak… Hükûmeti kuracak. Güvenoyu alırsa da süreç başlayacak.
Daha ne detaylar var ama yazmaya köşeler yetmez… Durum en kaba hâliyle böyle…
Bunu başardıkları da söylenebilir… Çünkü Türkiye şu anda Cumhurbaşkanı’nı bir türlü belirleyememelerini ve ülkemizin âli çıkarları karşısında benimsedikleri pozisyonu değil, bu garabeti konuşuyor…
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.