|

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden sürücülere uyarı

Dijitalleşme süreciyle gelen yenilikler kimlik kartlarına da yansıdı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sürücülere ikaz geldi. 1 Ocak 2016 tarihinden evvel verilen ehliyetlerin yenilenme süresi daralıyor. Peki, Ehliyet yenileme için son gün ne zaman? 2022 Ehliyet yenileme başvuru işlemleri, harcı, ücreti, evrakları neler? İşte, yeni ehliyet ve ehliyet yenileme sürecine dair tüm detaylar.

14:26 - 9/05/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenmiş ehliyetlerin yenilenme süresini 31 Aralık 2022'ye kadar uzatmıştı. Eski tip ehliyetlere karşı doğabilecek cezaların önüne geçilmesi için 2022 yılı bitmeden yapılması gerekiyor. İşte, bütün detaylar.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

Ehliyet yenileme ücretleri ne nedenle ehliyet yenileneceğine göre değişiyor. Eski ehliyeti bulunan ve bunu ilk kez yeni ehliyet ile değiştirmek isteyenlerden toplam 15 TL ücret alınmaktadır. Sürücüler değerli kağıt bedeli 13 TL ve vakıf payı bedeli 2 TL ödemesi yapacak. Ödemeler ehliyet değişimi sırasında gerçekleşecek.

EHLİYET YENİLEME İÇİN SON GÜN NE ZAMAN?

Eski tip ehliyete sahip sürücüler, 31 Aralık 2022'ye kadar nüfus müdürlüklerine başvurarak sürücü belgesini yenileyebiliyor. Kanuni süre içerisinde eski tip sürücü belgesini yenilemeyen kişilerin sürücü belgeleri geçerliliğini yitiyor.

ESKİ EHLİYET KULLANIMININ CEZASI NE KADAR?

Bu belgeler ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereği 'Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak' fiilinden idari para cezası uygulanacak.

YENİ EHLİYET ALMAK İÇİN İSTENİLEN BELGELER

  • Kimlik Belgesi
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)

EHLİYET İÇİN SAĞLIK RAPORU ZORUNLU MU?

Yeni mevzuatla birlikte ehliyetini yenileyeceklerin sürücü olur sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Sürücü olur sağlık raporunu aile hekiminden, devlet hastanelerinden, özel poliklinik veya hastanelerden alınabilmektedir. Hekimlerin sürücülerin sağlık durumlarıyla tereddüt etmesi durumunda ilgili bir üst sağlık kuruluşuna yönlendirme durumları bulunmaktadır.

EHLİYET NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler 'Alo 199' çağrı merkezinden, mobil uygulamadan ya da 'nvi.gov.tr'den aldıkları randevu ile birlikte gerekli evrakları tamamlayarak, nüfus müdürlüklerine giderek başvurularını tamamlıyor. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor. Başvuruda bulunan kişilerin sürücü belgeleri ellerine ulaşana kadar geçen süreçte nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile başvuru sahipleri araçlarını kullanabiliyor. Sürücü belgesi yenileme işlemi başvurusunda bulunacakların eski tip sürücü belgelerini ibraz etmeleri gerekiyor. Ayrca 15 TL başvuru ücretini başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine, 'https://ivd.gib.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ya da anlaşmalı bankalara yatırmaları, sağlık kuruluşlarına giderek 'sürücü olur' raporu almaları gerekiyor.


#Sürücü belgesi yeniileme ücreti ne kadar
#​2022 Ehliyet yenileme son gün
#Sürücü belgesi
2 yıl önce