Bağdat’tan Tahran’a Erbil resti: ‘Resmi açıklama’ talep edildi
23:57, 17/08/2026, Pazartesi
AA

Irak, Erbil'deki saldırıların ardından İran'dan net bir resmi tutum talep etti
IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’nin ofisi ile İstihbarat Teşkilatı konutuna yönelik İHA saldırısının ardından Bağdat yönetimi harekete geçti. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi ile yaptığı görüşmede kritik noktaların hedef alınmasını "bölgesel istikrara doğrudan tehdit" olarak niteledi ve Tahran'dan saldırıya dair net ve resmi bir tutum açıklaması istedi.
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'nin ofisi ile İstihbarat Ajansı Direktörünün konutunun hedef alınmasının ardından İran'dan "net ve resmi bir tutum" açıklamasını istedi.
Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Barzani'nin ofisi ile İstihbarat Ajansı Direktörünün konutunu hedef alan saldırıların ardından İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi ile telefonda görüştü.
Görüşmede, "Önceki saldırılar İran tarafından bölgedeki muhalif grupların varlığı gerekçe gösterilerek savunuluyordu." diyen Hüseyin'in son saldırıyla kritik noktaların hedef alındığını vurguladığı belirtildi.
Hüseyin'in, "Bu durum gerilimi tırmandıracak ve bölgedeki istikrarı tehdit edecek tehlikeli bir gerilim teşkil ediyor." ifadelerini kullandığı açıklandı.
Saldırıyı kınayan Hüseyin'in, Tahran yönetiminin saldırıya, arkasındaki taraflara ve nedenlerine ilişkin tutumunu açıklayan resmi bir beyanatta bulunmasını talep ettiği vurgulandı.
Erakçi'nin ise görüşmede, "ülkesinin gerilimi tırmandıracak ve istikrarı bozacak her türlü adımı reddettiği" aktarılarak, İran'ın olaya ilişkin tutumunu netleştiren resmi bir açıklama yayımlayacağı sözünü verdiği kaydedildi.
Barzani'nin özel ofisine düzenlenen saldırı
IKBY Anti Terör Birimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, yerel saatle 00.28'de "İran tarafından" bomba yüklü 2 "Hadid-110" tipi İHA ile Erbil'in Selahaddin ilçesindeki Başbakanlık Özel Ofisi ve İstihbarat Teşkilatı Müdürü'nün kaldığı yere saldırı düzenlendiği belirtilmişti.
Saldırıda can kaybı yaşanmadığı kaydedilmişti.
IKBY Başbakanı Mesrur Barzani de ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, bunun bölgelerinin güvenliği ve istikrarına doğrudan bir tehdit olduğunu ifade ederek, saldırıyı kınamıştı.

Dünya
Trump'tan Güney Kore'ye sert tepki: 'Sizi koruyoruz ama İran konusunda bize yardım etmiyorsunuz'

Dünya
ABD'den Erbil'deki İHA saldırısına sert tepki: Barzani'nin ofisine yönelik saldırı kınandı

Dünya
Bakan Fidan İranlı mevkidaşı Erakçi ile telefonda görüştü


