|

3. havalimanında bir ilk: Denizden tek seferde yapıldı

Dünyada gemi ile ikmal yapılabilen birkaç havalimanından biri olma özeliğini taşıyan İstanbul Yeni Havalimanı'nda bir ilk daha gerçekleştirildi. Karadan yapılması halinde yaklaşık 2 bin 250 adet nakliye aracı kullanımını gerektirecek yakıt sevkiyatı 63 bin tonluk gemi ile tek seferde yapıldı.

Yeni Şafak
10:06 - 11/08/2018 Cumartesi
AA
 2 bin 250 adet araç ile yapılacak yakıt ikmali denizden tek seferde yapıldı.
2 bin 250 adet araç ile yapılacak yakıt ikmali denizden tek seferde yapıldı.

Tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nda, açılışa 80 günden az kala bir ilk daha gerçekleşti.

Uçaklara denizden yakıt

Kara yolu yerine deniz yolu vasıtasıyla temin edilecek yakıt için kurulan İGA Yakıt İkmal Limanı'ndan, test amacıyla 63 bin tonluk ilk sevkiyat yapıldı. İGA Yakıt İkmal Limanı, Türkiye'deki havalimanlarının yakıt kapasitesinin iki katına sahip olma özelliği taşıyor.


Dev yakıt tankı

Petrol Ofisi'nden temin edilen ilk test yakıt, limana yakın olarak kurulan yakıt tanklarına aktarıldı.

116 bin ton yakıt taşıma kapasitesine sahip LR2 PIONEER isimli gemi, İGA Yakıt İkmal Limanı'na yanaşarak 63 bin tonluk yakıtı 12 kilometrelik boru hattı ile İstanbul Yeni Havalimanı içinde bulunan ve Türkiye'deki havalimanlarının yakıt kapasitesinin iki katı büyüklüğünde olan yakıt tanklarına aktardı.

Karadan iki binden fazla araçla yapılacaktı

Deniz yolu aktarımı sayesinde, kara yolu üzerinden yaklaşık 2 bin 250 adet nakliye aracı kullanımına gerek kalmadan ve yüksek maliyetler içermeyen bir operasyon hayata geçti.

  • İGA Yakıt İkmal Limanı'na, deniz yolu ile sağlanan altyapıyla dünyanın her bölgesinden, uygun maliyetler ile yakıt taşıma avantajı elde edilecek.

Liman sayesinde yakıt baz fiyatı uygun olan bölgelerden yakıt temini ve ikmal güvenliği sağlanacak. İGA Yakıt İkmal Limanı, yıllık yaklaşık 6 milyon metreküp yakıt alım kapasitesine sahip.

Deniz yolu sayesinde 8 bin 571 adet kara yolu nakliye aracı ile sefer yapılmasına gerek kalmadan, 3 seferde doldurulabilme imkanıyla önemli bir zaman, maliyet ve iş güvenliği sağlanacak. Liman, 7 gün 24 saat ikmal yapılabilecek şekilde hizmet verecek.

#İGA
#İstanbul Yeni Havalimanı
#Yakıt
6 yıl önce