|

'Gümrük Birliğinin güncellenmesinin her iki tarafın da menfaatine'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gümrük Birliğinin güncellenmesine ilişkin "Her iki tarafın da gerek Avrupa Birliği'nin gerekse Türkiye'nin menfaatine olduğu hususunda kesin mutabakatımız var. Bu Türkiye'ye verilen bir imtiyaz, bir ödün değildir. Bu AB'nin daha çok menfaatine olan, karşılıklı menfaatlerin maksimize edildiği bir anlaşmadır" dedi.

Yeni Şafak
20:54 - 7/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 21:06 - 7/02/2018 Çarşamba
AA
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Gümrük Birliğinin güncellenmesinin her iki tarafın da, gerek Avrupa Birliği’nin gerekse Türkiye'nin menfaatine olduğu hususunda kesin mutabakatımız var." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan'da resmi temaslarda bulunan Bakan Zeybekci, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov tarafından kabul edildi. Zeybekçi, Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ile de görüştü.

Bakan Zeybekci, mevkidaşı Karanikolov ile katıldığı çalışma yemeğinin ardından açıklamalarda bulundu.

Bulgaristan temaslarının verimli geçtiğini dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine de değindi.

"Gümrük Birliğinin güncellenmesinin her iki tarafın da gerek Avrupa Birliği’nin gerekse Türkiye'nin menfaatine olduğu hususunda kesin mutabakatımız var." diyen Zeybekci, haziran sonuna dek AB'nin dönem başkanlığını yapacak Bulgaristan'ın da bu konuda Türkiye'ye yüzde yüz destek verdiğini aktardı.

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Bu (anlaşma) Türkiye'ye verilen bir imtiyaz, bir ödün değildir. Bu, AB'nin daha çok menfaatine olan, karşılıklı menfaatlerin maksimize edildiği bir anlaşmadır. Bulgaristan'ın gerek Başbakanı Boyko Borisov gerekse ekonomi Bakanı Emil Karanikolov gerekse Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ile görüşmelerimizde 'Türkiye ile Avrupa Birliği'nin Gümrük Birliği Anlaşması, Türkiye’ye verilen bir imtiyaz değildir.' diyoruz. Zaten, şu anda yürürlükte olan bir Gümrük Birliği anlaşmamız var. Bu anlaşma, doğrudan doğruya aramızdaki ticaret hacmimizi 160 milyar dolar seviyesine çıkarttı. Hedefimiz, tamamen ekonomik bir entegrasyon."

Bakan Zeybekci, Bulgaristan'ın AB dönem başkanlığı kapsamında, 27 Şubat'ta AB Ticaret ve Ekonomi Zirvesi'ne resmi olarak davet edildiğini, zirvede bu konuların daha ayrıntılı olarak görüşüleceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Bulgaristan ziyaretinin kapsamında ülkede faaliyet gösteren Türk iş adamları ile de bir araya geldi.

#Bulgaristan
#ekonomi
#Türkiye
#Nihat Zeybekci
6 yıl önce