|

Uyuşmazlığa bir günde çözüm

Adalet Bakanlığı, arabuluculuk kanun tasarısı hazırladı. Yeni düzenleme ile işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeye taşınmadan 1 günde çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Taslakta; işçinin çocuğunun veya bir yakınının işe alınması, ya da işçiye ev alınması gibi değişik uzlaşı yöntemleri de var.

Yeni Şafak
11:00 - 18/12/2016 Pazar
Güncelleme: 11:33 - 18/12/2016 Pazar
Yeni Şafak
Arabulucular, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda işçiye ev alınması gibi değişik uzlaşı yöntemlerini de kullanacak.
Arabulucular, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda işçiye ev alınması gibi değişik uzlaşı yöntemlerini de kullanacak.

İş hayatının en önemli konularından biri olan işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkları hızlı çözüm getiren bir düzenlemeye getiriliyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “İş Mahkemeleri Kanunu Tasarı Taslağı" Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katıldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısında masaya yatırıldı.


Önceki gece yapılan toplantıda ortaya konulan öneriler doğrultusunda Adalet Bakanlığı, taslağa son şeklini verecek.



Mahkemeden önce arabulucuya


Taslakla, bireysel ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçi ve işveren alacak ve tazminatları ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getiriliyor. Tarafların ilk 2 saatlik arabulucu huzurunda görüşme ücreti de Hazine tarafından, iki saati aşan kısmın ise taraflarca eşit şekilde karşılanacak. Şartların sağlanamaması ve tarafların uzlaşamaması durumunda ise taraflar İş Mahkemesinde dava açabilecek.



  • Çocuğunu işe alan işverenle uzlaşılacak
  • Zorunlu arabuluculuk uygulaması ile iş uyuşmazlıklarının, kısa süre içinde, daha az masrafla çözümlenmesi amaçlanıyor. Arabuluculuk müzakerelerinin gizli yapılacak olması nedeniyle iki tarafın sırlarının korunmasını da sağlanacak. Arabuluculuk yöntemiyle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda işçinin çocuğunun veya bir yakınının işe alınması, işçiye ev alınması gibi değişik yöntemlerde anlaşmalar sağlanabilecek.





İş davaları 2 yıl sürüyor


Adalet Bakanlığı verilerine göre iş davalarının görülme süresi ortalama 14 ay. Yargıtay'a gönderilen dosyalar için ise bu süre, işe iade davalarında 5 ay, işçi alacaklarına ilişkin davalarda 2 yıl, hizmet tespiti davalarında 6 ay, rücu davalarında ise 1 yıl olduğu tespit edildi.



Arabuluculukta yüzde 97 başarı


Adalet Bakanlığı tarafından alternatif çözüm yolu olarak getirilen 'Arabuluculuk' müessesesi 3 yıldır uygulanıyor. 3 yılda arabuluculuk yöntemine başvurulan 5 bin 289 dosyanın 5 bin 46'sında anlaşma sağlandı. Arabuluculara gelen başvuruların 4 bin 222'si işçi-işveren uyuşmazlıklarını oluşturdu. İş uyuşmazlıklarındaki arabuluculuğa giden dosyaların yüzde 97'sinde taraflar uzlaşarak mahkemeye gitmeden uyuşmazlıklarına çözüm bulduğu ortaya çıktı.



1 yılda 455 bin dosyaya bakıldı


İşçi ve işveren alacak ve tazminatları ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmesi ile birlikte, İş Mahkemelerinin iş yükünde de büyük bir azalma yaşanacak. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2014 yılında 424 bin 890, 2015 yılında ise 455 bin 984 dosya iş mahkemelerinde görüldü. Hukuk mahkemelerinin toplam iş yükünün yüzde 18'i iş uyuşmazlıklarından oluşuyor. Yargıtay'da sadece bu işe bakan 5 daire, toplam hukuk davalarının yüzde 31'ini inceliyor.






#Adalet Bakanlığı
#Arabuluculuk kanunu
7 yıl önce