|

Diyarbakır'a karışırız

Türkiye'ye yönelik tehdide varan açıklamalarda bulunan İKDP lideri Barzani, “Bağımsız Kürdistan Kürtlerin meşru hakkıdır, Ankara Kerkük'e karışırsa biz de Diyarbakır'a karışırız” diye konuştu.

Erbil
00:00 - 8/04/2007 Pazar
Güncelleme: 00:28 - 8/04/2007 Pazar
Yeni Şafak
Diyarbakır'a karışırız
Diyarbakır'a karışırız

Kerkük konusunda Türkiye'yi açıkça tehdit eden Kürt lider Mesut Barzani yeni bir tartışma başlattı. Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'nin Kerkük sorununa karşımasına izin vermeyeceklerini, bunun olması durumunda Kuzey Irak Kürtlerinin Diyarbakır'a karışacaklarını söyledi.

TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

Türkiye'nin askeri ve diplomasi gücünden korkmadığını söyleyen Barzani, Kerkük'ün Kürt kimliğine sahip olduğunu ve Irak Kürdistanı'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu iddia etti.

Barzani, El Arabiya Televizyonu'nda yayınlanan röportajında “Türkiye'de 30 milyon Kürt var. Biz onların iç işlerine karışmıyoruz. Ancak Türkiye'nin Kerkük sorununa karışması durumunda biz de Diyarbakır ve diğer kentlerin iç işlerine karışacağız. Ben durumun bu noktaya gelmesini istemiyorum. Ancak Türkler, Kerkük sorununa karışma konusunda ısrar ederlerse, bütün sonuçlarına katlanarak, onların programlarını engellemeye çalışacağım. Türkiye hangi hakla Kerkük'e karışacak?” dedi. Türkiye, İran ve Suriye'de yaşayan Kürtlerle ilgili olarak Barzani, “Kürt milletinin bağımsız bir devlete sahip olması, meşru bir haktır. Bu ülkelerde yaşayan Kürtlerin zorunlu kalmamaları durumunda şiddetten uzak durmaları gerekir. Kürtlerin bağımsızlık beklentilerine karşı gelinmesi, söz konusu ülkelerdeki Kürtlere karşı düşmanca bir tavır sayılır” diye konuştu.

BU İLK DEĞİL

Barzani daha önce yaptığı açıklamada da, Türkiye ve Suriye'de yaşayan Kürtlerle ilgili olarak “Onlar kendi kaderlerini kendileri belirleyecekler. Siyasi ve barışçıl bir çözümün yolu üretilmeli. Türkiye'nin iki ayrı söylemi var; barışçı ve askeri. Amerikalılar da askeri çözüm yolunu istemediklerini söyledi. Ancak Türk ordusu çoğu zaman ve şimdi de askeri çözüm yolunun başarılı olacağını düşünüyor” demişti.


TSK K.Irak'ta ABD ile karşılaşabilir

Amerikan eski Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesi durumunda, Amerikan kuvvetleri ile karşı karşıya gelebileceğini söyledi. ABD'nin Sesi radyosuna konuşan Myers, 2003 yılında Irak'ın Süleymaniye kentinde, Türk askerlerinin, başlarına çuval geçirilerek tutuklandığını hatırlattı. Myers, Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahalesi halinde, bu gibi olayların yeniden meydana gelebileceğini söyledi. PKK'nın Irak'ın öncelikli sorunu olmadığını öne süren Myers, “Oradaki öncelik, Bağdat ve diğer bölgelere saldırı düzenleyen aşırı unsurlar. Bu yüzden, PKK ile mücadele kolay değil” dedi.


17 yıl önce