|

Mezheplere göre abdestin farzları nelerdir?

Mezhepler arasında abdestin farzları konusunda farklılık olup olmadığı, sıkça sorulan ve merak edilen konular arasındadır. Diyanet İşleri Başkanlığından edindiğimiz bilgilere göre bu sorunun yanıtını sizlerle paylaştık.

15:56 - 7/11/2019 четверг
Güncelleme: 17:55 - 22/07/2020 среда
Diğer
Abdest.
Abdest.

Hanefilere göre abdestin farzları, Kur’an-ı Kerim’de (Maide, 5/6) ifade edildiği üzere; yüzü yıkamak, kolları dirseklerle birlikte yıkamak, başı mesh etmek, ayakları topuklarla birlikte yıkamaktır (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 11).

ŞAFİİLERE GÖRE ABDESTİN FARZLARI

Şafiilere göre bu şartlara ilaveten, abdeste niyet etmek ve tertip (abdest organları yıkanırken ayetteki sırayı gözetmek) de farzdır (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, Beyrut, ts. , I, 47-54).

HANBELİLERE GÖRE ABDESTİN FARZLARI

Hanbeliler, tertibi ve organların ara verilmeden art arda yıkanmasını (muvalat) (el-Buhuti, Keşşafu’l-Kına’, Beyrut, 1402, I, 175); Malikiler ise, niyet ve abdest organlarının art arda yıkanması yanında, organların yıkanırken ovulmasını da abdestin farzlarından sayarlar (Haraşi, Şerhu Muhtasari Halil, Daru’l-Fikr, Beyrut, ts, I, 120).

Öte yandan abdestin ittifak edilen farzlarının detayıyla ilgili de mezhepler arasında bazı farklılıklar vardır. Hanbelilere göre yüzü yıkamanın kapsamına ağza ve burna su vermek dahildir (İbn Kudame, el-Muğni, Daru Alemi’l-Kütüb, ts. , I, 166). Aynı şekilde hem Malikilere, hem de Hanbelilerce tercih edilen görüşe göre başın tamamını mesh etmek, başı mesh etme farzının kapsamındadır (İbn Kudame, el-Muğni, Daru Alemi’l-Kütüb, ts. , I, 175-176, 185; Haraşi, Şerhu Muhtasari Halil, Daru’l-Fikr, Beyrut, ts, I, 124-125).

#abdestin farzları
#hanefi mezhebine göre abdestin farzları
#şafii mezhebine göre abdestin farzları
#hanbeli mezhebine göre abdestin farzları
4 лет назад