|

Fenerbahçe tur için sahada

Sarı-lacivertliler, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Portekiz’in Benfica ekibiyle bugün sahasında rövanşa çıkacak. Deplasmandaki ilk maçı 1-0 kaybeden Fenerbahçe’ye tur için en az 2 farklı galibiyet yetecek. Sarı-lacivertlilerin 1-0 kazanması durumunda maç uzatmalara gidecek.

Ergün Balcı
04:00 - 14/08/2018 Salı
Güncelleme: 05:03 - 14/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Fenerbahçe’ye tur için en az 2 farklı galibiyet yetecek.
Fenerbahçe’ye tur için en az 2 farklı galibiyet yetecek.

Ülkemizi Şampiyonlar Ligi gruplarında temsil etmek isteyen Fenerbahçe, 3. ön eleme turunda 1-0 kaybettiği maçın rövanşında bugün Portekiz ekibi Benfica’yı ağırlayacak. Lizbon’daki ilk maçı Franco Cervi’nin tek golüyle kaybeden Fenerbahçe, rakibini elemesi durumunda play-off turuna yükselecek. Fenerbahçe’nin Benfica’yı elemesi için sahadan en az 2 farklı galibiyetle ayrılması gerekiyor. Sarı-lacivertliler, 90 dakikayı 1-0 önde tamamlarsa maç uzatmalara gidecek. Uzatmalarda da gol olmazsa tur atlayan tarafı seri penaltı atışları belirleyecek. Fenerbahçe ile Benfica arasında saat 21.00’de başlayacak maçı Slovenya Futbol Federasyonu’ndan Slavko Vincic yönetecek.

AVRUPA’DA 81 GALİBİYETİ VAR

Fenerbahçe, bugün Avrup kupalarında 222. maçına çıkacak. Sarı-lacivertliler, bugüne kadar yaptığı 221 maçta 81 galibiyet, 45 beraberlik ve 95 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda 274 gol atan Fenerbahçe, kalesinde ise 327 gol gördü. Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı son 3 ön eleme turunu da geçemedi. Sarı-lacivertliler 2013-2014 sezonu play-off turunda Arsenal’e 3-0 ve 2-0 yenildi. Fenerbahçe, 2015-2016’da ise Shakhtar Donetsk’le sahasında 0-0 berabere kalıp deplasmanda 3-0 yenilmiş ve kupa dışında kalmıştı. Sarı-lacivertliler, 2016-2017’de de Monaco’yu sahasında 1-0 yenmesine rağmen rövanşı 3-1 kaybedip UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılma hayalini gerçekleştirememişti. Fenerbahçe, bu aşamada en son 2013-14 sezonunda tur geçti. Söz konusu sezona 3. ön eleme turunda Avusturya’nın Salzburg takımını 1-1 ve 3-1’lik skorlarla geçen taraf olmuştu. Fenerbahçe, “Kupa 1”deki ön elemede elenme serisini bu maçta kırmak için mücadele edecek.

  • 20 YIL SONRA İLK PEŞİNDE
  • Fenerbahçe, Avrupa kupaları tarihinde daha önce ilk maçlarında yenildiği 29 tur mücadelesinde sadece bir kez rakibini geçti. Bengica karşısında deplasmandaki ilk maçtan 1-0’lık yenilgiyle ayrılan sarı-lacivertliler, 1959’dan itibaren yer aldığı Avrupa arenasında, daha önce 29 tur mücadelesinde ilk maçları kaybetti. Fenerbahçe bu mücadelelerde sadece 1 rövanşta sonucu lehine çevirerek tur atlamayı başardı. Fenerbahçe, ilk maçlarda yenildiği 29 eşleşmede tek tur sevincini, 20 yıl önce 1998-19 sezonunda Göteborg karşısında yaşadı. UEFA Kupası ön eleme turunda İsveç’in Göteborg takımıyla eşleşen Fenerbahçe, deplasmandaki ilk maçtan 2-1 yenik ayrıldı. Sarı-lacivertli ekip, İstanbul’daki rövanşta 25 Ağustos 1998’de Elvir Baliç’in golüyle kazanarak Göteborg’u elemeyi başardı.
KADIKÖY’DE GEÇİT VERMİYOR

Fenerbahçe, Avrupa kupalarında son dönemde evinde aldığı başarılı sonuçlarla dikkati çekiyor. Sarı-lacivertli takım, Avrupa kupalarında Kadıköy’de oynadığı son 12 maçta tek mağlubiyet yaşadı. Avrupa kupalarında 44. sezonunu geçiren Fenerbahçe, Ülker Stadı’nda çıktığı son 12 Avrupa kupası mücadelesinde 8 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı. Sarı-lacivertliler, 17 Eylül 2015’te Norveç temsilcisi Molde’ye 3-1 yenildikten sonra Ajax, Lokomotiv Moskova, Braga, Monaco, Grasshoppers, Feyenoord, Manchester United ve Zorya’yı mağlup etti. Celtic, Krasnodar ve Sturm Graz’la berabere kalan Fenerbahçe, geçen sezon ise UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Vardar’a 2-1 mağlup oldu. Fenerbahçe, bu maçlarda savunmasıyla da ön plana çıkarken, rakiplerine sadece 7 kez gol şansı tanırken, 6 karşılaşmada da kalesini gole kapattı.


Kazanmaya mecburuz

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanşında yarın Benfica ile karşılaşacak Fenerbahçe’de teknik direktör Phillip Cocu, “Bir üst tura adımızı yazdırmak istiyoruz.” dedi. Ülker Stadı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Cocu, “Taraftarımız ligdeki ilk maçta burayı nasıl bir atmosfere sokacağını gösterdi. Birlikte olmaya mecburuz. Maksimum seviyede performans göstermeye mecburuz. Kazanmak için oynayacağız ve bu turu geçip bir üst tura adımızı yazdırmak istiyoruz. Benfica’ya karşı detaylar son derece belirleyicidir. İki takım da çok kaliteli, umarım detaylar bizim yanımızda olur” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ OLAN TURU GETİRECEK SKOR

Bugünkü maçta Fenerbahçe’nin kendi oyununu sahaya yansıtmaya çalışacağını söyleyen Cocu, “Benfica ofansif oynarsa arkada bize daha fazla alan bırakacaktır. Savunmayı ön planda tutarlarsa bizim daha üretken olmamız gerekir. Kendi oyunumuzu sahaya yansıtmaya çalışacağız. Bizim için önemli olan skor, turu getiren skor” değerlendirmesinde bulundu. Kadro ile ilgili bilgi vermek istemediğini belirten Hollandalı çalıştırıcı, “Taktik bir konu olduğu için konuşmak istemiyorum. Farklı karakterlere sahip oyuncularımız var. Hiçbir oyuncu takımdan önemli değildir. Hedeflerimize ulaşacaksak takım halinde ulaşacağız” şeklinde konuştu.

SLİMANİ TİPİK 9 NUMARA

Tecrübeli çalıştırıcı, sarı-lacivertli takımın yeni transferi İslam Slimani’nin adaptasyon için zamana ihtiyacı olduğunun altını çizerek, “Onu, özelliklerini, kalitesini bildiğimiz için transfer ettik. Biraz zaman vermemiz gerekiyor. Slimani için tipik bir 9 numara, diyebiliriz. Kenarlarda oynamak gibi bir özelliği yok. Fizik olarak güçlü ve gol atan bir oyuncu. Buraya geldiği için mutlu olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu.


Taraftarla birlikte turlamak istiyoruz

Fenerbahçe Kaptanı ve kalecisi Volkan Demirel, Benfica karşısında tur atlamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi. Tecrübeli kaleci yaptığı açıklamada, “Camiamız, geleceğimiz için çok önemli bir karşılaşma. Bunu taktiğimizle, duruşumuzla en iyi şekilde bitirip yolumuza devam etmek istiyoruz. Kolay olmayacak, rakibimizin ilk maçtan avantajı var ama bunu taraftarlarımızın desteğiyle eşit hale getirip turu getirecek skoru alıp bir üst tura yükselmek istiyoruz. Avantajı kendi lehimize çevirmek için golü bulmamız lazım. Turu geçmek için elimizden geleni yaparak sahada olacağız. İlk maçtaki defansif oyunu biraz daha ileri taşıyıp skor almak için oynayacağız” diye konuştu.


Rui Vitoria iddialı

Benfica Teknik Direktörü Rui Vitoria, zor bir maça çıkacaklarını belirterek, Defanssa defans, hücumsa hücum yapacağız. Zorlu bir maç bizi bekliyor, hazırız” dedi. Fenerbahçe’nin maça baskılı başlayacağını vurgulayan Portekizli çalıştırıcı, “Bu seviyede matematik yapılmaz. İki takımın da büyük oyuncuları ve taraftarları var. Burası Şampiyonlar Ligi, oyuncular da bizler de baskı altında oynamaya alışkınız. Benfica önemli bir takım, her zaman kazanmak isteyecek. Bizden beklenen bu. Ben büyük bir takımın teknik direktörüyüm” diye konuştu. F.Bahçe’yi Islam Slimani transferinden dolayı tebrik eden Vitoria, Benfica’nın ilgilendiği iddia edilen Trabzonsporlu futbolcu Abdülkadir Ömür ile ilgili olarak ise, “Bunlar sadece konuşma. Biz sadece maça, Volkan’a, Ayew’e odaklanıyoruz” cevabını verdi.

Soldado: Ayaklarım iyi olsun yeter

Sezon başında İstanbulspor ile oynanan hazırlık karşılaşmasında sol el tarak kemiğindeki kırık meydana gelen ve iyileşme sürecinde olan Roberto Soldado’nun Benfica karşısında ilk 11’de sahaya çıkacağı öğrenildi. Elindeki sakatlığın bazen kendisi için sorun olduğunu ancak sahada olmak istediğini belirten İspanyol golcü, “Sahada bazen elime top geliyor ya da rakip oyuncular çarpıyor. Ancak ayaklarım iyi olsun, elimdeki kırık sorun değil. Benfica karşısında turu geçerek Şampiyonlar Ligi macerasına devam etmek istiyoruz. Bunu yapabilecek kapasitedeyiz. Bu düzeyde futbol oynamayı özledim. Benfica maçında fileleri havalandırarak galibiyete katkı sağlamak istiyorum” diye konuştu.

Valbuena kalacak

Fenerbahçe’de takımdan gönderilmesi düşünülen isimlerden Mathieu Valbuena’nın menajeri Jean-Pierre Bernes Fransız futbolcunun sarı-lacivertli takımda kalacağını açıkladı. Valbuena’nın Fransa Ligi takımlarından Guingamp’a transfer olacağı şeklindeki haberlerle ilgili Fransız basınına açıklamada bulunan tecrübeli futbolcunun menajeri Bernes “Mathieu Valbuena, Guingamp ile anlaşmadı ve Fenerbahçe’de kalmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.


Kilit adam Giuliano

F.Bahçe’nin zorlu Benfica maçında kilit ismi Brezilyalı yıldız Giuliano olacak. Teknik direktör Phillip Cocu tüm oyun akışını da Giuliano üzerinden yönlendirecek. Brezilyalı oyuncu orta saha ve forvet hattı arasında pas bağlantılarının da kilit ismi olacak. Hem pas oyununu organize edecek hem de hücumda pres yapacak olan Giuliano’nun performansı sarı-lacivertli takımın hücum karakterini belirleyecek. Brezilyalı oyuncu, takım 4-4-2’ye dönüldüğünde yardımcı forvet, 4-3-3 ve 4-6-0 sistemlerinde ise ofansif oyun kurucu olarak görev yapacak. Teknik direktör Phillip Cocu antrenmanda Giuliano ile yakından ilgileniyor, antrenmanda taktik çalışmalarda sık sık 28 yaşındaki futbolcuya uyarılarda bulundu. Giuliano’nun defansa ve orta sahaya yardım etmesinden memnun olan Hollandalı teknik adam, hücumda pas hatası yapmaması ve tek pasla forvet oyuncularını pozisyona sokmasını istedi. Pas akışının sağlanmasını ve gereksiz pas hatası yapılmamasını isteyen Cocu tek pasla rakip yarı alana gidilmesini topun hızının şiddetinin artırılmasını istedi.


İndi’de sona doğru

Transfer sezonu kapanmadan stoper mevkini güçlendirmek isteyen F.Bahçe, rotasını Premier Lig’e çevirdi. Sarı-lacivertliler, Stoke City’de forma giyen Hollandalı stoper Bruno Martins İndi için girişimlerini sürdürüyor. İngiliz kulübünün Everton’dan Ashley Williams’ı da kadrosuna katması F.Bahçe’nin Martins Indi transferinde elini güçlendirdi. Fenerbahçe’nin Benfica rövanşının sonucuna göre stoper transferinin kriteri de belli olacak.

Ozan Tufan kulüp arıyor

Fenerbahçe’de kadroda düşünülmeyen Ozan Tufan kendisine kulüp bakıyor. Menajerinin İspanya’da bazı kulüplerle temas halinde olduğu belirtilen Ozan Tufan’ın, Girona, Real Betis ve Alaves takımlarıyla temasta olduğu öğrenildi. Sarı lacivertliler, Ozan Tufan için 2.5 milyon Euro bonservis bedeli istiyor. Öte yandan teknik direktör Phillip Cocu’nun raporu doğrultusunda bazı yabancı oyuncularla da yolların ayrılması gündemde. Yabancılardan öne çıkanların ise kaleci Kameni, Dirar ve Valbuena olduğu öğrenildi.

#Fenerbahçe
#UEFA
#Benfica
6 yıl önce