11:37, 11/09/2026, Cuma
Bakan Çiftçi açıkladı: INTERPOL ve EUROPOL modeline benzer yeni teşkilat kuruluyor
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 3'üncü İçişleri Bakanları Toplantısı'nda Interpol ve Europol benzeri bir yapı olan 'TÜRKPOL'ün kurulmasını teklif etti. Üye ülkelerin içişleri bakanlarının olumlu yaklaştığı toplantıda, Suçla Mücadele Konseyi’nin oluşturulması ve ortak pasaport kontrol noktaları gibi kritik başlıklar ele alındı.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı 3'üncü İçişleri Bakanları Toplantısı'na katılan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, toplantı sonrasında basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının ana gündem maddelerinin sınır aşan suçlar, yeni nesil suç örgütleri, terör, uyuşturucu şebekeleri, düzensiz göç, yasa dışı bahis ve kumar olduğunu belirten Bakan Çiftçi, bu tehditlere karşı ortak iş birliği alanlarını değerlendirdiklerini ifade etti.
Geçtiğimiz kasım ayında kurulan Türk Devletleri Teşkilatı Polis Akademileri Platformu'nun (TürkPAP) ardından bugün atılan en önemli adımlardan birinin Suçla Mücadele Konseyi'nin oluşturulması olduğunu kaydeden Çiftçi, bunun bir adım ötesinde yeni bir kolluk iş birliği mekanizması önerdiklerini belirtti. Bakan Çiftçi, "Interpol ve Europol benzeri bir teşkilat olan 'TÜRKPOL'ün kurulması konusunu bir teklif olarak dile getirdim. Gerek Kazakistan tarafı gerekse Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan İçişleri Bakanlarımız da bu konuya oldukça olumlu yaklaştılar. TÜRKPOL'ün kurulmasıyla beraber sınır aşan suçlar ve suçlularla mücadelede güç birliğimiz daha da artacaktır" dedi.










