|
Halkbank’a operasyonda ikinci dalga
Türkiye, 2013 yılından bu yana, yani Gezi olaylarından beri
“ekonomi merkezde”
olmak üzere birçok operasyona maruz kaldı. Bir anlamda büyüyen, bölgede önemli aktör olma sürecine giren ve IMF gibi uluslararası kurum ve kuruluşlara bağımlılığını azaltan
Türkiye aleyhine başlatılan ve ağırlıklı olarak “ekonomik müdahaleler” dediğimiz operasyonların ardı arkası kesilmedi.


Özellikle, Türkiye'yi başta ulaşım, enerji ve finans alanında

“merkez ülke”

yapacak d

ev projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte bu müdahalelerin dozu arttı.


Gezi olayları ve 17-25 Aralık yargıda darbe girişimi, 15 Temmuz darbe girişimi, kredi derecelendirme kuruluşlarının not darbesi v

e arkasından doların değerini artırmak için başlatılan spekülatif ve manipülatif ataklar maruz kalınan operasyonların başlıcaları.



Üstelik bu operasyonlar farklı şekillerde de olsa, halen tüm şiddetiyle devam ediyor. Dün Halkbank Genel Müdür Yardımcısının ABD'de tutuklanmasının da bu açıdan dikkatli değerlendirilerek, iyi anlaşılması gerekiyor.



NEDEN HALKBANK?


17-25 Aralık 2013 yılında FETÖ kumpasıyla başlayan sürecin hedefi yargıda bir darbe gerçekleştirilirken, ülkenin ekonomik olarak güvensiz olduğuna dair bir resim çizebilmekti, özellikle de uluslararası arenada.



Böylece, ülkenin ekonomi

kurumlarında oluşturulan negatif algı ile ekonomik kurumların, en önemlisi de bankacılık sistemi yıpratılacaktı. Bu şekilde, Türkiye'yle ilgili soru işaretlerinin oluşacak ve ülkenin ekonomik gücü kırılacaktı. Yani, tüm çaba ekonomik kriz ortamı oluşturmak.


Halkbank için başlatılan olumsuz algı da bu çabaların sonucuydu. Bu yüzden, ekonomiyi yıpratmak için kullanılan kurumların başında da Halkbank geliyor.



Çünkü biliyoruz ki, 2002 yılı itibariyle güçlenen ve uluslararası bir marka değeri kazanan bankalar ve bankacılık sistemi, Türkiye ekonomisinin en önemli sac ayakları.

2002 öncesinde istenilen operasyonların yapılabilmesi ve ekonomiye müdahale edilebilmesi için, kırılgan bir alan sağlayan bankacılık sistemi, 2000'li yıllarda ülke ekonomisinin sağlam duruşunu güçlendirdi.


Öyle ki bankalar, maruz kalınan bu kadar şoka rağmen,

ekonominin sarsılmamasında ve ekonomik kriz yaşanmamasında en önemli koruma kalkanları oldu.


Tam da bu sebeple, Halkbank alerjisi devam ediyor bazı kesimlerde. Özellikle 2013'de, ülke ekonomisine ve tabi ki ülke siyasetine istedikleri dizaynı veremeyince, her seferinde daha da hırslanarak şiddetini arttıran operasyon girişiminde bulundular.



Bu yüzden, aradan geçen yaklaşık 3 yıllık zamandan sonra, Türkiye'nin en önemli ve stratejik kamu bankalarından birisi olan Halkbank üzerinden

yeni bir sürecin başlatılmış olması, ekonomiye operasyonun kaldığı yerden devam ettiğini gösteriyor.


Dün Halkbank Genel Müdür Yardımcısı'nın tutuklanması, ekonomik darbe girişiminin çeşitli enstrümanlarla devam ettiğini ve bundan sonra da devam edeceğini de gösteriyor.



EKONOMİYE OPERASYON DEVAM EDİYOR


Özellikle de 16 Nisan'daki referanduma kadar, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi ajandasını istedikleri gibi yönlendiremeyenlerin girişimleri artacaktır.

Hatırlarsak, 2013 yılında da aynı durum yaşanmıştı.


2013'de Türkiye, makroekonomik göstergeler açısından çok güçlü bir konuma ulaşmıştı.

IMF'ye borcunu bitiren, yeni bir borç anlaşması yapmak istemeyen, enerji ve ulaşım alanlarında büyük projeleri başlatma kararlığında olan Türkiye'nin, yolu önce Gezi olaylarıyla, sonra da 17-25 Aralık darbe girişimiyle kesilmek istendi.


Şimdi de, yine Türkiye'nin ekonomik arenada daha aktif, hızlı olacağı ve dışardan / içerden gelebilecek müdahalelere karşı güçlü bir koruma duvarı oluşturacak, sistem değişikliğinin arifesindeyiz.

16 Nisan'daki referanduma, uluslararası düzeyde müdahil olma çabasının ardında da, Halkbank'a yapılan operasyonun da arkasındaki sebep bu.


Türkiye'nin bölgede ekonomik ve siyasi olarak güçlü bir aktör olmasını engellemek. Tabii bu süreçte, tüm bu operasyonları yönetenin, tıpkı 17-25 Aralık darbe girişiminde olduğu gibi, 15 Temmuz'da olduğu gibi, FETÖ'nün olduğu gözardı edilmemeli.



#Halkbank
#FETÖ
#15 Temmuz
#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
7 yıl önce
Halkbank’a operasyonda ikinci dalga
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset