|
Türkiye G20’den çıkacak mı?

Böyle bir yazı yazma gereği hissedeceğim hiç aklıma gelmezdi. Ancak son dönemde yaşanan kurdaki dalgalanmaların ardından koca koca akademik unvanlara sahip kişiler de dahil olmak üzere finans çevrelerinde yapılan “Türkiye’nin G20’den çıkarılacağı” şeklindeki yorumlara teknik bir cevap vermek gereği hissettim.

NEDİR BU G20?

Hemen söyleyeyim G20’deki “G” gelişmiş ülke kavramın baş harfi olan “G” değil. İngilizce “Group” diye yazılan Türkçede de bizim bildiğimiz “Grup” kelimesinin baş harfi. Yani G20, Türkçeye “20’ler Grubu” şeklinde çevirebileceğimiz “Group of 20” adının kısaltması.

G20, 1997 yılındaki Asya Krizi’nin ardından küresel ekonomik karar alma süreçlerinde daha etkin bir yapı kurabilmek ve ekonomik meselelerde ülkeler arasındaki iletişimi daha etkin ve sürekli kılabilmek için 1999 yılında Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde oluşturulmuş bir platform. Devlet Başkanları G20 toplantılarına sonradan dahil oldu. Dahası G20’nin bir sekretaryası da yok. Alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını takip edecek idari bir mekanizması da yok. Her yıl bir G20 üyesi ülke toplantılara ev sahipliği yapıyor.

G20’DE KİMLER VAR?

G20’deki yani 20’ler Grubu’ndaki üyeler şunlar: Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arjantin, Avustralya, İngiltere, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği.

2020’DEKİ İLK20 EKONOMİ HANGİLERİ?

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2020 yılı verilerine göre Nominal Gayrisafi Yurtiçi rakamları baz alındığına ilk 20 ekonomi sırasıyla şöyle: Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Almanya, İngiltere, Hindistan, Fransa, İtalya, Kanada, Güney Kore, Rusya, Brezilya, Avustralya, İspanya, Endonezya, Meksika, Hollanda, İsviçre, Suudi Arabistan ve Türkiye.

İLK20 VE G20 FARKI NE?

Yukarıdaki ülkeleri okuduğunuzda dikkatinizi çekmesi gereken bir konu var. O da bazı ülkelerin en büyük ilk 20 ekonomiden birisi olduğu halde G20 listesinde yer almadığı. Mesela en büyük ilk 20 ekonomi içerisinde yer alan İspanya, Hollanda ve İsviçre G20’de yok. Tersi şekilde ilk 20 ekonomiden birisi olmayan Arjantin ve Güney Afrika ise G20’de.

Çünkü G20 yani “20’ler Grubu” dünyadaki en büyük ilk 20 ekonomiden oluşmuyor. Dolayısıyla herhangi bir ülkenin ekonomisinde yaşanan bir yükseliş o ülkeyi G20’ye dahil etmeyeceği gibi herhangi bir daralma ile de G20’den çıkılmıyor.

Hiç unutmuyorum 2015 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan G20 Antalya Zirvesi’nden önce bir iktisat profesörü yaygın medyadaki bir gazetede “Antalya G20 Zirvesi iptal olabilir çünkü Türkiye’nin GSYİH’sı düşüyor” içerikli bir yazı yazmış ve bazı uluslararası ilişkiler profesörleri de bu konuyu ekranlarda tartışmıştı. Neyse ben yine de daha açık yazayım: Türkiye G20’den çıkmıyor!

#G20
#IMF
#Amerika Birleşik Devletleri
#Çin
#Japonya
#Almanya
#İngiltere
#Hindistan
#Fransa
#İtalya
#Kanada
#Güney Kore
2 лет назад
Türkiye G20’den çıkacak mı?
Serhat ders verdi
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü