|
Küresel fırtına içinde yüz yılı mı yüz saati mi planlayacağız?

Masa kuruldu. Eller yükseltiliyor. Değişim kaçınılmaz. Jeopolitik ile jeoekonomi baş döndüren hızda değişiyor. Türkiye yeni yüzyılda yerini belirleyecek kararlar alacak…

ABD ve İngiltere ile Rusya kapışmasında eller yükseltiliyor!

İki ülke arasındaki gerginlik artıyor. ABD’nin önemli gazetesi Wall Street Journal Moskova muhabiri Ruslar tarafından tutuklandı. ABD buna karşılık tüm vatandaşlarına Rusya’yı terk etme çağrısı yaptı.

İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatışmış uranyum içeren mühimmat sağlama ihtimali gerginliği arttırdı. Rusya buna karşılık nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerini Belarus’a yani Avrupa’nın dibine konumlandırma kararı aldı.

Jeoekonomi Doları tahtından etmeye aday!

Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi; SAGP’ye (Satın alma gücü paritesi) göre ise en büyük ekonomidir. Çin elbette bunun farkında ve Yuan’ın rezerv para birimi olarak küresel kabul görmesini çok istiyor.

Daha evvel bu konu hakkında yazmıştık kısaca; dünya rezerv para birimi olma yolundaki ilk adım, küresel emtiaların bu para birimi üzerinden fiyatlandırılması ve ticaretinin yapılmasıdır.

Şu anda dünyada ticareti yapılan en büyük emtia olan ham petrol dolar, dolayısıyla Petro-dolar cinsinden fiyatlandırılmakta ve satılmaktadır. Rezerv para birimi olarak dolardan uzaklaşmak için öncelikle petrol gibi küresel çapta ticareti yapılan emtiaların başka para birimleriyle işlem görmesi gerekir.

İşte bu noktada Çin’in Petro-Yuan yaratma girişimleri devreye giriyor.

AB üyesi Fransa ilk LNG ticaretini Çin Yuanı kullanarak gerçekleştirdi.
Çin devlet enerji şirketi Fransız Total enerji şirketi ile sıvılaştırılmış doğalgaz ticaretini Yuan üzerinden yapmak üzere anlaştılar.

Bu pek yakın zaman evvel Brezilya ile Çin’in yaptığı ticarette Yuan kullanımı anlaşmasının ardından geldi.

Ocak ayında Suudi Arabistan’ın Dolar ile satışa alternatif olarak Yuan ile satış yapmaya başladığını da hatırlatalım.
Hatta Suudi Arabistan Çin Yuanı kullanarak petrol kulesi inşa etmeyi kabul etti.

Bahse konu gelişmelere ek olarak bu esnada OPEC, ABD’nin tavsiyesine rağmen “sürpriz” üretim kesintisi yaptı ve varil fiyatları hızlıca tırmanışa geçti.

Yine de Yuan’a geçiş tek başına küresel sorunu tamamen çözemez. Doları silah olarak kullanması nedeniyle ABD’ye olan güven kaybolmuşken, Çin de fazla güven yaratmıyor.
Çin’in çeşitli ülkelerle yaşadığı jeopolitik sorunlar da kabul görmesini zorlaştırıyor.
Örneğin Hindistan, Rusya ile ticaretini yuan üzerinden yapmayı reddetti ve Dirhem’i tercih etti.
Güvenli liman Altın’a gün doğdu!

Jeopolitik gerilimler, piyasa belirsizliği, zayıflaması beklenen ABD Doları, ABD bankacılık krizi ile gelişen iflaslar, FED’in açıkladığının aksine piyasada beliren düşük faiz oranı beklentileri hepsi altına yönelişi destekliyor. Bu nedenle altın tarihsel zirvesinde ve ivmesini koruyor.

İki kelime: Güven ve İstikrar

Altına yöneliş amacına uygun olarak Dünya’nın ihtiyaç duyduğu ve aradığı iki sıfat; güven ve İstikrar. Türkiye için de farklı değil! Seçim vaktine yaklaştıkça bunu daha çok hissediyoruz.

Baş döndüren hızıyla gelişen küresel siyasette tek bir cepheye yaslanmak, kaderini bir ülkenin eline bırakmak intihar ile eş değer. Bu nedenle ister Batı ister Doğu bloğu Türkiye için tek başına çözüm olamaz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın
geçen hafta ifade ettiği gibi Türkiye (Karadeniz’de) savaşa girmeye zorlanmakta ancak bunun hükümetince kabul görmeyeceğini kesin bir dille ifade etti. Yani çok kutuplu politikaya ve pragmatik ilişkiye devam edilecek. Bu yol zor, zahmetli, karışık her şeyden öte ustalık gerektiren bir süreç ancak
Türkiye için tek çıkış yolu!
İşte böylesi bir süreçte atılacak doğru adımlar Türkiye’nin yeni yüzyılını refah ve güven içerisinde geçirmeye sebep olacaktır.
Peki, böylesi bir süreç altı benzemez ve ötesi ile gerçekleşebilecek bir yolculuk mudur?
Altı patronu olan kuruyemişçi dükkânı bile iflasa mahkumken, koca bir devleti pazarlık masasına koyup bölüşmeye çalışan muhalefetin bırakın yüzyılı, yüz saatlik geleceği Türkiye’ye sunması mümkün müdür?
#Ekonomi
#ABD
#İngiltere
#Rusya
1 yıl önce
Küresel fırtına içinde yüz yılı mı yüz saati mi planlayacağız?
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!