|
Hac ve umreniz sorun olmasın

Gündemde olduğu için bu konuda elimize ulaşan bir şikayeti vakit geçirmeden büyüteçe almakta yarar var:

Tüketicinin her tür tüketim konusunda ayıpsız, yani kaliteli sunumla muhatap olması esastır. Bu husus 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''la da güvence altına alınmıştır.

Bu kapsamda Ahmet Safa Erdin''in mesajını yorumsuz olarak sunmak istiyorum; Sayın Erdin geçtiğimiz Ramazan ayı içinde umre seyahati yapmak üzere ANI TOUR''un umre programına kayıt olmuş. Tüketicimizin İstanbul 4.Aralık 2000 çıkışlı 22 günlük programla ilgili şikayeti öncelikle tarih konusunda. Erdin sorununu şöyle anlatıyor: "Dönüşümüzün 25 Aralık 2000 tarihinde olması gerekiyordu. Oysa bize henüz İstanbul''da iken verilen uçak biletinde dönüş tarihi olarak 18 Aralık Medine üzerinden İstanbul şeklinde bir ibare vardı. İtiraz ettiğimde bunun formalite icabı olduğunu, sorun çıkmayacağını söylediler. Ancak dönüşümüz yaklaştığında tam bir muamma yaşandı. Bayram trafiği gerekçesiyle dönüşümüzün 29 Aralık 2000, hatta 4 Ocak 2001tarihinde olabileceği söylenmeye başlandı. Bu vakitten sonra yapılacak şey belirsiz bir gelecekte dönebilmeyi beklemek olacaktı. Oysa uzun kalmayı tercih etseydim 33-35 günlük programı seçerdim. Israrlarımızdan sonra bize mümkün olan ilk uçakta yer bulmayı teklif ettiler. Kabul etmek zorunda kaldık ve 1250 Amerikan Doları vererek seyahatimizi 22 günden üç gün önce kesmek zorunda kalıp, hem maddi hem manevi zarara uğradık. "

Sayın Erdin''in adı geçen firmanın taahütleriyle uygulamalarının çeliştiği yönündeki yakınmaları bununla da bitmiyor. Organizasyonla ilgili katalogta konaklama mekanı olarak sunulan 3 yıldızlı iki otelden Medine''de bulunanının kesinlikle 3 yıldızlı olmadığını söylüyor.

Sorunu takibe aldığımızı bildirirken, tüketicimize, şikayetini resmi anlamda vakit geçmeden Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde kurulu Tüketici Sorunları Hakem Heyeti''ne yazılı başvuru yoluyla intikal ettirebileceğini hatırlatıyoruz.

Alkol mahkeme yolunda

Araç sürücülerini alkol kullanmaya teşvik anlamına gelen kanun değişikliğine tepkiler araştırma dosyamızın ısrarlı yayınıyla artarken, Ankara''dan gelen bir telefon, sorunun vekillerimizin gündemine girdiğini haber veriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi''nin internet adresinde, Karayolları Trafik Kanunu''ndaki tesislerde alkollü içki satışına izin verilmemesi yönünde bir değişiklik teklifine rastlamış, bu teklifin sahibi olarak Fazilet Partisi 21. Dönem Afyon Milletvekili Sait Açba''nın isminin geçtiğini duyurmuştum. Milletvekili Sait Açba ile bir telefon görüşmesi yaptık. Sayın milletvekili, hassasiyetimizi haklı bulduğunu belirterek konunun Meclis Parti Grubu''nda gündeme gelmesini sağlayacağına söz verdi.

Bu vesileyle tekrar vurguluyorum;

4619 sayılı ispirto ve ispirtolu içecekler hakkındaki kanunda yapılan değişiklik, akaryakıt istasyonlarında alkollü içki satışını engelliyor gibi görünürken özel sektörün lehine tavırla bira satışını resmileştirip kendi içinde çelişiyor. Kanun, Anayasa''daki haklar açısından ciddi bir tehdide işaret ediyor; trafikte alkol kullanımını özendiren madde, yaşam hakkını ihlal demektir. Ayrıca alkolü içki satışı yapılan yerlerden alışveriş yapmama gibi bir tercihi olan Yeşilaycı araç sürücüsü tüketicilerin böyle bir dayatmaya tahammül etmelerini istemeye kimsenin hakkı yok.

İstanbul''un trafik bilançosu

Köşemizde kazaların önlenmesi için yetkilileri göreve davet ederken, ajanstan aldığım bir haberi dikkatinize sunuyorum;

Emniyet Müdürlüğü, ülkenin araç sayısının beşte birinin kayıtlı olduğu İstanbul''un yollarında geçtiğimiz yıl 264 ölümlü, 7 bin 124 yaralamalı, 163 bin 922 adet de maddi hasarlı trafik kazası yaşandığını bildirdi. İstanbul''da meydana gelen kazaların ve ceza yazılan sürücülerin çoğunluğunun şehir içi yollarda olduğunun bildirilmesi alkollüyken araç kullanımı sorununun sadece karayolları ve otoyollarla ilgili olmadığına işaret ediyor.

Ayıplı hizmette bedel ladesi

Tüketici mağduriyetinin konusu bir hizmetse 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''un 4''üncü maddesinde öngörülen hakların bilinmesinde fayda var. Ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili bu maddenin bir fıkrası aynen şöyle:

"Ayıplı hizmetler hakkında da ayıplı mallarla ilgili haklar konusundaki hükümler geçerlidir. Ayıplı hizmetin yeniden görülmesi imkansızlaşmışsa veya amaca aykırı sonuçlar doğuracak nitelikte ise, bedel iadesinde tüketicinin ayıplı hizmetten sağladığı fayda kadar indirim yapılır."

23 yıl önce
Hac ve umreniz sorun olmasın
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti