|
Haksız LPG vergisi geri ödensin

Çevre dostu LPG''nin otomobillerde kullanımı, tasarruf açısından da faydalı. Bu nedenle otomobil kullanan tüketiciler, masraf ederek araçlarını otogaz kullanımına uygun hale getirdiler. Ancak daha sonra ne olduysa oldu (?); otogaz kullanan tüketicilerin ödeyecekleri motorlu taşıtlar vergisi birden dört katına çıkarıldı. Bu yönde çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararnamesi, açıkça bu ülkede birilerinin LPG kullanımından rahatsız olduğu izlenimi verirken tüketiciler boş durmadı tabii ki... Haklı tepkiler sonucu nihayet Danıştay, LPG''li araçlara uygulanan zamlı vergi hakkında yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi. Ancak Danıştay''ın iptal kararına rağmen tüketiciler, kazandıkları zaferin tadını çıkaramıyorlar.

"Bir grup dürüst vatandaş" imzasıyla köşemize ulaşan bir faks mesajını büyüteçe alıp, muhataplarının dikkatine sunuyorum:"Öncelikle yaptığınız yayınlar için teşekkür ederiz. Sorunlarımız bitmiyor... LPG''li araçlardan alınan 150 milyon TL. miktarındaki fahiş vergi iptal edildi ancak, fazladan ödediğimiz paralar, müracaatlarımıza rağmen geri ödenmiyor. 2001 yılı dönemi taşıt pulu için alınan 90 milyon TL.''lik taşıt pulu vergisi de Anayasa''nın eşitlik ilkesine açık bir aykırılık içermektedir. İtirazlarımıza karşın öne sürülen gerekçe şu: ''Ödediğiniz vergi tahakkuk etmiş vergidir, bu yüzden iptali veya iadesi söz konusu olamaz... ''

Küçükköy esnafından mektup

Gazetemizin, yaşanan ortak sorunlara hak-hukuk kuralları çerçevesinde yapıcı yaklaşım tarzı, üreticiler ve satıcılarla, tüketicilerin arzulanan alışveriş ortamına kavuşmaları için yetkilileri harekete geçiriyor. Bu bakımdan "Esnaflar da tükeniyor" başlığıyla bir süre önce İstanbul Gaziosmanpaşa Küçükköy Esnafının bir şikayetini konu etmiş, dürüst esnaf vatandaşlarımızın vergilerini ödeyebilmek için yıllardır süregelen vergi dairesi çilesinin artık son bulması gerektiğini vurgulamıştık. Vergilerini ödeyebilmek için başka ilçenin vergi dairesini kullanmak zorunda kalan Küçükköy Esnafı, bölgelerindeki belediyeye başvuruları sonucu bağışlanan binanın artık yetkililerce hizmete açılmasının şart olduğunu belirtmiş, biz de bu haklı çağrıyı yayınlamıştık. Sonunda beklenen olumlu gelişme gerçekleşti. Küçükköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yüksel Kaya''nın köşemizden yansıyan ısrarlı çabası, İstanbul İl Defterdarlığını harekete geçirdi ve sonunda Küçükköy Esnafı vergi dairesine kavuştu. Oda Başkanı Yüksel Kaya "Küçükköy vergi dairesi artık Küçükköy''de" başlıklı teşekkür yazısıyla olumlu gelişmeyi haber verirken gazetemizin esnafın sorununa hassasiyeti için teşekkür ediyor. Bu vesileyle; tüketici köşesinin, hakları ve sorumlulukları konusunda duyarlı, bu ülkeye sahip çıkan dürüst vatandaşların köşesi olduğunu hatırlatıyor, teşekküre gerek olmadığını bildiriyorum.

LPG için mücadeleye devam

Tüketici derneği olarak çok sayıda gönüllüyü bir araya getirip ortak sorunların çözümü için çalışan Müstakil Tüketiciler Birliği, LPG Vergileri için verilen mücadeleyi çok yönlü olarak takip ediyor. Araçlarında likit petrol gazı kullandığı için mağdur olan tüketiciler şikayetleri için Derneğin (0212) 567 97 44 numaralı telefonunu arayabilirler.

23 yıl önce
Haksız LPG vergisi geri ödensin
Gezi"de yeni olan ne?
‘Aydınlanma’dan ‘insanın nuru’na geçiş…
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar