|
Tüketici kanunu nasıl değişecek?

Çarşıda-pazarda... kısacası yaşamın her anında ve içinde olması gereken ve hepimizi ilgilendiren Tüketici Kanunu değişiyor. Bakanlıkça bu düzenlenen tartışmalı Tüketici Konseyi toplantısının üçüncü şahıslardan öğrenebildiğimiz tek gündem maddesi bu. Ancak konunun birebir ilgilileri ve takipçileri konumundaki birçok sivil toplum kuruluşu bile; bırakınız değişikliğin içeriğini, böyle bir çalışmanın gündemde olduğunu bile bizden öğreniyor.

Öncelikle şu bilgiyi vermeliyim; Bakanlığın yapmayı düşündüğü kanun değişikliği taslağı görüştüğüm 4 önemli tüketici derneğine de gönderilmemiş. Onlara, Bakanlığın www.sanayi.org adresinde taslağın yayınlanmaya başlandığını duyuruyor, gerektiğinde toplam ondört sayfalık taslak metnini pahasına gönderiyorum. Müstakil Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, sözkonusu taslakla metinin içeriğini, tüketiciler için getireceği-götüreceği hakları araştırmak üzere Dernek''de bir komisyon görevlendirildiğini bildirdi.

Dernek Başkanı Deniz, özellikle taslakta tüketicilerin yanıltıcı etikete karşı korunması konusunda belediyelerin etkinliğinin azaltıldığı görüşünde. Tüm Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Mehmet Barak''la konuyla ilgili istişarelerimiz ve yoğun telefon trafiğimiz sürüyor. Kendisiyle, özellikle tüketicilerin ve tüketici örgütlerinin, ayıplı ve kusurlu üretilerek bütün tüketicileri istismar eden malların piyasadan toplatılması yönünde dava açma haklarının nasıl kısıtlandığını, İstanbul Ticaret Odası İdaresinin bu konudaki danışmanı Dr. Renan Baykan''ın özellikle ayıplı mallarla ilgili hakları arama yolunda nasıl geriye gidildiğini görüşmeye devam ediyoruz. Tüketicilerin nasıl bir kanunla muhatap edileceği sorusunun cevabı bu köşeden takip edilebilir.

Tüketici iletişimle korunur

Tüketicilerin Kanunu''nda yapılması düşünülen değişiklikle ilgili sorunlar konusunda vakit geç olmadan yetkililerimizi uyarmalıyım ama öncelikle kısaca da olsa Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''ndan aldığım cevaba değinmek durumundayım. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş imzasıyla gelen yazıda köşemizde yer alan hususlar üzerine açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü bildiriliyor.

Bakanlık cevabına konu olan köşe yazımda üzerinde en çok durduğum sorun, tüketicileri temsil eden derneklerin bu seneki Tüketici Konseyi toplantısına katılımcı olarak davet edilmeyişleriyle ilgiliydi. Ülkemizde yıllardır etkin faaliyetleriyle tanınan büyük bir tüketici örgütü olan Tüm Tüketicileri Koruma Derneğinin yanısıra Müstakil Tüketiciler Birliği''nin Konseye davet edilmediği için Bakanlık aleyhine açtığı davadan söz etmiştim.

Pektaş, Bakanlığın Halkla İlişkiler Müşavirliğinin 14 Mart 2001 tarihinde bir bülten yayınladığı, burada bir ödül töreninden söz edildiği, ayrıca 19-20 Mart tarihinde Tüketici Konseyinin toplanacağının haber verildiği ifade ediliyor. Diğer basın mensuplarının toplantıya neden katılamadıklarını tek tek kendilerine sorabilirim. Ancak şunu söylemem lazım; yıllardır köşe yazılarıyla tüketicileri, kendilerini bağlayan kararın alındığı böylesine önemli etkinliklerden haberdar eden bir köşe yazarı olarak cevap yazısı ekinde fakslanan duyuru metnini ilk defa ve tabii ki geç görebildim.

Yürürlükte bulunan Tüketici Kanunu''nda Bakanlığın yapmayı düşündüğü değişiklikle ilgili taslak metnini görmediğimi de okurlarımın bir emrivakiyle karşılaşmamaları adına hatırlatmıştım. Cevap yazısında bu taslağın gazetemiz idarecilerine geçtiğimiz senenin Ekim ayında fakslandığı ifade ediliyor.

Bakanlık Genel Müdürlüğünden, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmenliği birimine bu hafta başında gelen faks metninin gereği tarafıma tevdi edildi. Bakanlık internet sitesinde taslak metni yayınlamaya başladığını da bildirmişti. İnternetten alabildiğim metni incelemeye başladım.

Kanun taslağıyla ilgili görüşü en kısa sürede hazırlayacak, bu yönde hazırlayacağım cevabı, faks çekmenin yanı sıra, yazının muhatabına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilmenin mümkün olabildiği resmi yazışma usullerini de kullanarak göndereceğim. Bu köşenin okurları olan tüketicileri ilgilendiren Kanunun nasıl değişeceği çok önemli.

23 yıl önce
Tüketici kanunu nasıl değişecek?
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu