|
Arapgirli işadamları"ndan örnek bir kalkınma modeli

Türkiye''nin kurtulamadığı 3 kronik hastalık olan cehalet, yoksulluk ve ihtilafı teşhis eden Malatya Arapgirli işadamları çözümü de buldular ve bu hastalıkları tedavi edecek reçeteyi uygulamaya koydular.

Neydi bu reçete?

“Yerinden kalkınma” modeli.

Hedef; Arapgir ilçesinin kendi ayakları üstünde durmasını sağlamak.

Önce ortak iş yapmanın verdiği güç birliğini keşfettiler. Sonra cehaleti ve yoksulluğu yok etmek için kendi bölgelerinde meslek yüksek okulu açarak ellerini taşın altına soktular.

* * *

Naci Ekşi, Ercihan Ekşi, merhum Yakup Karabay, Turan Tuna ve Nuri Tuna tarafından yaptırılan ve Yakup Karabay''ın vefatından sonra çocukları Seval Karabay ve oğlu Taner Karabay''ın desteğini sürdürdüğü İnönü Üniversitesi Arapgir Meslek Yüksek Okulu yeni binası, hafta sonu yapılan törenle eğitime açıldı.

Meslek Yüksekokulu Projesi aynı zamanda Türkiye''nin kalkınması için bir model önerisi olan “yerinden kalkınma” hamlesinin de ilk aşaması olarak planlandı.

Projeyi kendi ilçelerinden başlatarak diğer işadamlarına da güzel bir örnek teşkil ettiler.

* * *

Yaklaşık 2 bin öğrenci kapasiteli yeni binanın açılışında konuşan Ekşi modeli şöyle anlattı:

“Yerinden kalkınma modeli ile ilçenin kaderini değiştireceğiz. Arapgirli ne üretiyor, ne ile geçiniyorsa bugüne kadar yaptığı, bildiği iş ne ise onun kalitesini, katma değerini, miktarını artırıcı tedbirlerin neler olduğunu açığa çıkaracağız ve projelendirip hayata geçireceğiz. Eğer bu model başarılı olur ve ülke genelinde uygulanabilirse, 5 yıl içerisinde Türkiye''nin kalkınma hızı % 15''lere rahatlıkla ulaşabilecektir.”

* * *

Projenin öncülerinden Bakırköy Belediyesi eski Başkanı ve 19. Dönem Milletvekili Dr. Naci Ekşi''nin, “İnsanların her zaman başkaları için harcayacak bir miktar parası ve ayırabilecek zamanı olmalı” ifadesi tüm dünyada insanlığın neyi eksik yaptığını gayet güzel anlatıyor.

İşadamları kendi bölgelerinde bulunan yerel ürünleri ortaya çıkararak katma değerini yükseltme yoluna gitmeleri yeni pazarlar doğurarak zenginlik sağlayabilir. Bölge insanını eğitimle meslek sahibi yapmak ve zenginleştirmek o bölge işadamlarının görevleri arasındadır, değilse de görevleri olmalıdır.

Metro örnek olmuştu

Arapgirli işadamlarının bu modeline benzer bir model 2002 yılında Metro Group''un Türkiye Temsilciliği görevine başlayan Nurdan Tümbek Tekeli tarafından başarıyla uygulanmıştı.

Alman sermayeli Metro Group, TEMA kanalıyla Bursa''nın Ericek Köyü''ne 120 bin dolar yardım yaptı. 5 bin 603 adet meyve fidanı dikildi, erozyona karşı teraslama çalışması yapıldı. 20 Holstein ineği dağıtıldı. Üç yılda köyde kişi başına milli gelir 400 dolardan 700 dolara çıktı. Metro''nun bu projesi daha sonra birçok şirkete model oldu.

TÜSİAD neden aykırı

İş dünyası örgütleri ABD kaynaklı finans krizinin Türkiye''yi etkilemesine yönelik çözüm önerilerini hükümetle paylaşarak katkı sağlamaya başladı.

MÜSİAD reel kesime 9 maddelik reçete sunarken TUSKON da İşsizlik Fonu''nda biriken 30 milyar YTL''lik paranın işçi çıkarmayan firmalara destek için kullanılmasını önerdi.

Büyük patronların kulübü TÜSİAD ise önce krizi abarttı sonra da çözüm olarak IMF ile anlaşma yolunu önerdi.

Bulunduğu toplumun değerlerine bu kadar uzak ve yabancı bir iş örgütü dünyada yoktur!

Bilgi insanı kuşkudan, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak da korkudan kurtarır.
Konfüçyus
15 yıl önce
Arapgirli işadamları"ndan örnek bir kalkınma modeli
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti