|

Belçika Büyükelçisi'nden Bursa çıkarması

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret eden Belçika Büyükelçisi Pol De Vitte, Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığının Temmuz ayında Belçika'ya geçeceğini belirterek, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin büyükelçilerinin Bursa'yı yakından tanımak amacıyla yaz sonunda kente geleceğini söyledi.

İsmail Hakkı Yoğurtçu
00:00 - 20/05/2010 Perşembe
Güncelleme: 18:24 - 20/05/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Belçika Büyükelçisi'nden Bursa çıkarması
Belçika Büyükelçisi'nden Bursa çıkarması

Başkan Altepe, Belçika Büyükelçisi Pol De Vitte ve eşi Ann Lagring ile İç Göç Entegrasyon Projesi (İGEP) Takım Lideri Dr. Luc Zwaenepoel ve eşi Ange Zwaenepoel'u Heykel'deki Tarihi Belediye Binası'nda ağırladı.Tamamlanma aşamasına gelen İç Göç Entegrasyon Projesi'nin Bursa'daki çalışmaları değerlendirmek amacıyla kente gelen Belçika Büyükelçisi Pol De Vitte, Bursa'yı tarihi ve turistik açıdan da tanımak istediğini belirtti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursaspor'un süper ligde şampiyon olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında Büyükelçi Pol De Vitte'ye Bursa'yı tanıttı. Bursa'nın çok özellikli ve önemli bir kent olduğunu anlatan Başkan Altepe, “Bursa, İstanbul'dan sonra ihracatta 2. sırada. Hem sanayisi hem de üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Bursa, ihracatının yüzde 80'ini Avrupa ve Amerika'ya yapıyor” dedi.

Bursa'nın ve Türkiye'nin Avrupa ülkeleri tarafından yeterince tanınmadığına dikkat çeken Başkan Altepe, “Avrupa ülkelerinin büyükelçilerini Bursa'da ağırlamak bizi çok mutlu edecek. Çünkü Türkiye, Avrupa ülkeleri tarafından Arap ülkesi gibi algılanıyor. Bizim en büyük problemimiz tanınmamak. Hükümetimizin özellikle Avrupa Birliği'ne önem verdiği bu noktada Bursa'ya böyle bir ziyaretin gerçekleşmesi çok önemli olacak” diye konuştu.


BÜYÜKELÇİLER BURSA'YA GELECEK

Türkiye'de 2009 yılı Eylül ayından bu yana görev yaptığını belirten Belçika Büyükelçisi Pol De Vitte ise Bursa'yı tanımak, şehrin kültürel ve tarihini görmek istediğini belirterek, “Belçika'da Bursa'nın önemini daha iyi kavramış durumdayız. Çünkü, Belçika'da ulusal ve bölgesel parlamentoda Türk kökenli çok kişi var. Aynı zamanda Belçika'da çok sayıda Türk vatandaşı yaşıyor. Bu topluluk iki ülke arasında çok iyi bir köprü kurdu. Her yıl 600 bin civarında Belçikalı Türkiye'yi ziyarete geliyor” dedi. Ülkelerarası ilişkileri geliştirmenin önemine değinen Vitte, “Müzakere görüşmelerinde iyi adımlar atıldı. Sanayi ve ekonomi bu entegrasyona hazır görünüyor. Azınlık hakları gibi konularda çok ilerleme kaydettiniz. Burada önemli olan din değil, değerler ve ekonomidir. Bizim ülkemizde de pek çok Müslüman var ve hiçbir problemimiz yok” şeklinde konuştu.

Pol De Vitte, Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçileriyle yaz sonu Bursa'ya gelmek istediklerini de yineledi. Ziyaretin sonunda Başkan Altepe ile Büyükelçi Pol De Vitte, birbirlerine hediyeler takdim etti.


“MÜKEMMEL BİR MERKEZ”

Bu arada Büyükelçi Pol De Vitte, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Bursa, İzmir, İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri işbirliğinde yürütülen İGEP çalışmalarının tamamlanması sürecinde Büyükşehir Belediyesi Çocuk Merkezi'ni de ziyaret etti. Çalışmalar hakkında detaylı bilgiler alan Pol De Vitte, “Çocuklar burada hem eğlenerek, hem de öğrenerek kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Merkez, şu ana kadar gördüğüm en modern merkezlerden birisi. Belçika'da da buna benzer çocuk merkezi enstitülerinin olduğunu biliyorum. Ancak içerisindeki ekipmanlar ve sistem anlamında burası mükemmel bir merkez olmuş. Çok etkilendim” diye konuştu. Çocuklarla yakından ilgilenen Büyükelçi Vitte'ye, çocuk merkezinde fotoğraf eğitimi alan çocukların bir fotoğrafı armağan edildi.


14 yıl önce