Gebze Teknopark hem istihdamı hem de ihracatı destekliyor

FAHRİ SARRAFOĞLU / GEBZE
00:00, 17/09/2012, PazartesiG: Güncelleme: 15:52, 17/09/2012, Pazartesi
Yeni Şafak
Gebze Teknopark hem istihdamı hem de ihracatı destekliyor
Gebze Teknopark hem istihdamı hem de ihracatı dest

Gebze Teknopark hem istihdamı hem de ihracatı destekliyor. Gebze Teknopark Genel Müdürü Emre Aksan, ''120 firma ve yaklaşık bin 400 çalışan bulunuyor. GOSB Teknopark''ın ihracatının 2011 sonu itibari ile yaklaşık 22 milyon doları geçti.'' dedi.

2000 yılı başlarında kurulan GOSB Teknopark''ın amacının, sanayi ve üniversite işbirliğini ilerleterek, teknoloji ağırlıklı üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojileri benimsemeleri için elverişli bir ortam yaratmak olduğunu söyleyen Genel Müdür Emre Aksan, esas amacın teknoloji ithal değil üreten bir ülke olduğunu dile getirdi. Teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, ülkeyi teknoloji satın alan bir konumdan çıkartarak katma değeri yüksek, kendi teknolojisini üreten, ihracata yönelik bir düzeye getirmek amaçlandığını da sözlerine ekleyen Aksan, Teknopark bünyesinde yer alan faaliyetlerini toplam 6 binada sürdürdüğünü ve 120 bin m2''lik alana sahip olan GOSB Teknopark''ta kiralanabilen toplam kapalı alan 13 bin m2 civarında olduğunu kaydetti.

120 FİRMA İLE ÜLKE İHRACATINA KATKI

Bugün itibarıyla GOSB Teknopark''ta faaliyet gösteren 120 firma ve yaklaşık bin 400 çalışan bulunduğunu ifade eden Genel Müdür Aksan, GOSB Teknopark''ın ihracatının 2011 sonu itibari ile yaklaşık 22 milyon doları geçtiğini söyledi. Özellikle hangi sektörlerde yoğunluk var, şeklinde ki sorumuza Aksan şöyle cevapladı: ''Başta otomotiv, bilişim teknolojileri (enformasyon ve yazılım),robot otomasyonu, elektrik-elektronik, web tabanlı uygulamalar, RFID uygulamaları, hastane otomasyonu, nanoteknolojilik ürünler, medikal-biyomedikal-biyoteknoloji ve telekominikasyon alanlarıdır.''

İSTİHDAMA KATKISI BÜYÜK

Teknoparklar kalifiye iş gücüne sahip istihdam sağlanması için kurulmuş bölgeler olduğunu hatırlatan Aksan, AB ülkelerinde üniversite mezunu işsizlik rakamı genel işsizlik rakamlarını geçmiş bulunduğunu buna rağmen Türkiye''de sayısı artan Teknoparklarda büyük çoğunluğun hep üniversite mezunu olmasının ise bir avantaj olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Ar-Ge, yazılım firmalarının sayısı arttıkça üniversite mezunu gençlere daha fazla ihtiyaç olacaktır, diyen Aksan, açıklamasını şöyle sürdürdü: '' Teknopark hedeflerimizden biri de, Türkiye''ye dışarıdan gelecek beyin göçünü arttırmaktır ve buradaki firmalarımızın bazılarında uzun yıllar yurt dışında öğrenip görüp, çalışmış kişilerin burada istihdam edildiğini görüyoruz.''

AR-GE''YE ÖNEM VERMELİYİZ

2011 yılı itibarıyla GSMH''nın yüzde 0.84''ü AR-GE''ye gittiğini vurgulayan Aksan, 2023 yılı itibarıyla bu oran GSMH''nın yüzde 3''ü olarak ayrılması hedeflendiğini dolayısıyla bu istenilen noktaya layığıyla ulaşabilmek için çalışanlarımıza çok büyük bir görev düştüğünü söyledi. Aksan, son olarak AR-GE''ye ne kadar önem verilirse Türkiye biran önce teknolojide istenilen seviyeye ulaşabilir dedi.


Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026