|

Amerika’nın mahalleleri!

ABD’nin BM’deki Kudüs oylaması için “Hesap sorarız” tehdidine boyun eğen “devlet” olma iddiasındaki ülkeler “para-özgürlük” sınavında sınıfta kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 09:54 - 23/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
NAURU
NAURU

Oylamada 128 ülke kabul yönünde oy verirken, ABD ve İsrail’in dışında 7 ülke "hayır" dedi. 35 ülke çekimser kaldı. Şantaja boyun eğen ve nüfusları 13-53 bin arasında oluşan ada devletçikleri adeta ABD’nin mahalleleri konumunda. İşte, dünyaya sopa sallayan ABD’nin küçük destekçileri:

MARSHALL ADALARI:
40 yıl ABD himayesinde kalan ülkenin güvenliği Amerika’ya emanet. Bazı kamu hizmetleri ABD kuruluşlarınca sağlanıyor.
PALAU:
ABD, askeri üs bulundurma karşılığında bu ülkenin savunmasından sorumlu. Ülke ekonomisi için ABD yardımları özellikle önemli.
MİKRONEZYA:
2. Dünya Savaşı sonrasında BM’nin aldığı karar doğrultusunda ABD’ye bağlı güvenli bölge olarak tanındı.
HONDURAS:
Soğuk savaş döneminde ABD’nin arka bahçesi olan ve güvenlik operasyonları için halen önemli bir üs olan Honduras, ordu ve silah açısından Amerika’ya bağımlı.
GUATEMALA:
2. Dünya Savaşı’nda ABD ile anlaşan ülkede darbeyle işbaşına gelen diktatörlük yönetimleri ABD tarafından desteklendi.
NAURU
: İşsizlik oranının yüzde 90 seviyesinde seyrettiği bu küçük ülkede ABD’ye verilen balıkçılık lisansları önemli gelir kaynaklarından biri.
  • Korkudan çekimser
  • Tarihi sınavda “çekimser” kalan 35 ülkede “ABD’nin desteğini kesmesi” korkusunun bu karara neden olduğu belirtiliyor. Romanya, Sovyetler’in dağılmasından sonra ABD’nin, doğu blokunda üs kurduğu ilk ülkeydi. Benin ABD’nin pamuk fiyatlarını düşük tutmasından şikayetçi. Çekya’da önemli sayıda Amerika askeri var. Rusya’dan çekinen bazı Doğu Avrupa ülkeleri de Batıya yakınlaşmak istiyor. Güney Sudan’ın çekimser oy kullanmasının sebebi, petrol kaynaklarından elde edeceği gelirle kalkınmayı hedefliyor.

Yüzde 82 karşısında

ABD’nin kararına karşı çıkan, BM kararının kabul edilmesine “evet” diyen 128 ülkenin toplam nüfusu yaklaşık 6 milyar 187 milyonu buluyor. Bu rakam, yeryüzündeki toplam 7,5 milyarlık nüfusun yüzde 82,5’ini oluşturuyor. Karara ret oyu veren 8 ülkenin ve ABD’nin yaklaşık toplam 380 milyonluk nüfusunun dünya nüfusuna oranı ise sadece yüzde 5,1’i buluyor.

#ABD
#BM
#Kudüs
6 yıl önce