Fas'tan İspanya'ya binlerce kişi akın etti: Göç krizinin arkasında İsrail mi var?

09:21, 31/07/2026, CumaG: Güncelleme: 14:11, 31/07/2026, Cuma
AA
Fas'tan İspanya'ya binlerce kişi akın etti: Göç krizinin arkasında İsrail mi var?
Avrupa Birliği'nin (AB) Afrika ile olan tek kara sınırını oluşturan Ceuta ve Melilla, uzun süredir Avrupa'ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenlerin başlıca geçiş noktaları arasında yer alıyor.

Fas'tan İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya yönelik son 24 saatte yaşanan kitlesel düzensiz göç akınında, İspanya hükümeti bölgeye yüzerek veya yürüyerek ulaşan kişi sayısının 49 bini aştığını açıkladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tüm devlet imkanlarının seferber edildiğini duyururken, bölgeye silahlı kuvvetler konuşlandırıldı. Fas'ın Castillejos kıyılarından geçiş yapmaya çalışan 18 düzensiz göçmen hayatını kaybetti. İsrail ile İspanya arasında yaşanan diplomatik gerilim, göç dalgasının arka planına ilişkin iddiaları da gündeme taşıdı. İtalya, Schengen bölgesinin İspanya'ya kapatılmasını önerdi.

Fas'ın kuzeyindeki Fenidek şehri sınırındaki Sebte çevresinde düzensiz göçmen hareketliliği sürüyor.

Fas'tan İspanya'ya yüzerek geçmeye çalıştılar

İspanya'nın resmi haber ajansı EFE'nin haberine göre düzensiz göçmenler, Ceuta kentine yakın, Fas'taki Castillejos kasabası kıyılarından hareket etti.

Faslı ve Cezayirli oldukları belirtilen, yüzmeye çalışan 800'den fazla düzensiz göçmene Fas'a ve İspanya'ya ait devriye botlarıyla müdahalede bulunuldu.

Binlerce kişi İspanya'ya akın etti

İspanya hükümeti, son 24 saatte Sebte (Ceuta) şehrine yüzerek veya yürüyerek giren kişi sayısının 49 binden fazla olduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

Uluslararası basında çıkan haberlere göre, İspanya İçişleri Bakanlığı, Sebte'ye giren düzensiz göçmenlere dair açıklamada bulundu.

Açıklamada, son 24 saat içerisinde Sebte'ye yüzerek veya yürüyerek geçen kişi sayısının 49 bini aştığının düşünüldüğü belirtildi.

18 kişi hayatını kaybetti

Ceuta'ya geçmeye çalışan 18 düzensiz göçmen hayatını kaybetti.

Yerel basındaki haberlere göre, Ceuta'ya geçme girişiminde bulunan düzensiz göçmenlerden 18'i yaşamını yitirdi.

Son 1 hafta içinde Ceuta'ya Fas'tan çoğu yüzerek olmak üzere 1500 kişi geçti ancak resmi rakamlar henüz açıklanmadı.

İspanya seferberlik ilan etti

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, olaya ilişkin hükümetin mevcut tüm kaynakları seferber ettiğini belirtti.

Sanchez, "İspanya hükümeti, Ceuta'daki duruma acil yanıt vermeye tamamen kararlıdır." ifadesini kullanarak, Faslı ve uluslararası yetkililerle koordinasyon halinde çalıştıklarını ve "normal düzeni en kısa sürede yeniden sağlamak" için gerekli tedbirleri hazırladıklarını kaydetti.

Sanchez, Ceuta özerk kenti Başkanı Juan Jesus Vivas ile hükümetin attığı adımları görüştüğünü ifade etti.

Bölgeye asker konuşlandırıldı

İspanya devlet televizyonu TVE'nin haberine göre, hükümetten yapılan açıklamada, Ceuta'ya düzensiz göçmen geçişlerinin artması üzerine güvenliğin sağlanması amacıyla silahlı kuvvetlerin bölgeye konuşlandırılmasına karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, sınır güvenliğinde görev yapan 60 kişilik sivil muhafıza ilave olarak 20 personelin bölgeye sevk edildiği, gelecek saatlerde de toplam 40 personelden oluşan iki müfrezenin daha konuşlandırılmasının planlandığı belirtildi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Schengen Bölgesi'nin İspanya'ya kapatılmasından yana olduğunu ifade etti.

"Düzensiz ve kontrolsüz göçün" ulusal güvenliğe bir tehlike oluşturduğunu aktaran Tajani, "Ceuta'dan gelen görüntüler, Madrid hükümetinin 500 binden fazla düzensiz göçmene, İspanyol ve dolayısıyla Avrupa vatandaşlığı verme kararının ne kadar büyük bir hata olduğunu ve insan kaçakçılığını teşvik ettiğini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin göçmen krizinin arkasında İsrail mi var?

Fas'tan İspanya'ya yaşanan göç akını, krizin arkasında İsrail'in olabileceğine yönelik şüpheleri gündeme getirdi. Göç dalgasının ardından İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon'ın sosyal medya paylaşımı dikkat çekti.

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda
"İsrail'e ders verme fırsatını hiç kaçırmayan İspanya, göç politikasına ilişkin krizin ardından Sebte'de (Ceuta) olağanüstü hâl ilan etti. Belki de bize ders vermeye devam etmeden önce, Afrika'da hâlâ sömürge kalıntısı enklavlar bulundurmasının nedenini dünyaya açıklamasının zamanı gelmiştir"
ifadelerini kullandı.

"Her şey netleşmeye başladı"

Danon'ın paylaşımına İspanya Hükümeti Ulaştırma ve Sürdürülebilir Hareketlilik Bakanı Óscar Puente'den "Evet, her şey epey netleşmeye başladı" cevabı geldi.

İspanya, Gazze'deki İsrail saldırılarına en sert tepki gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Bu nedenle Madrid yönetimi ve Başbakan Pedro Sanchez, İsrail'in açıklamalarında sık sık hedef alınıyor.

Faslılar kendi isteğiyle ülkelerine dönüyor

İspanya hükümeti verilerine göre, son 24 saatte Fas'tan yaklaşık 49 bin düzensiz göçmenin geçtiği Sebte'den yüzlerce kişi, geldiği noktadan Fas'a geri dönmeye başladı.

Öte yandan, Fenidek'ten Sebte'ye bazı düzensiz göçmenlerin küçük gruplar halinde girmeye çalıştığı gözlemleniyor.

Fenidek ile Sebte arasındaki Tarajal kontrol noktası çevresine kolluk kuvvetlerinin konuşlandırılması ve güvenliğin artırılmasıyla Sebte'ye geçişler düne oranla düştü.

Kontrol noktasının güvenliğinin sağlanmasının ardından geçişlerde azalma yaşandı.

Ayrıca güvenlik güçlerinin denizde görev almasıyla, deniz yoluyla sahilden Sebte'ye geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin sayısı oldukça düştü.


Göçmen kaçakçılarına geçit yok: 81 ilde 25 organizatör yakalandı
Gündem
Göçmen kaçakçılarına geçit yok: 81 ilde 25 organizatör yakalandı
İnsan ticaretiyle mücadelede dijital tehditlere dikkat çekildi
Gündem
İnsan ticaretiyle mücadelede dijital tehditlere dikkat çekildi
Mavi Vatan'da 7/24 görev: Jandarma'dan Çanakkale paylaşımı
Gündem
Mavi Vatan'da 7/24 görev: Jandarma'dan Çanakkale paylaşımı

Başlıklar :CeutaFasispanya
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026