|

Gazzelilerin yaşam savaşı

İsrail saldırılarında evleri yıkılan Gazzeliler, bölgeyi etkisi altına alan sert kış şartları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Yeni Şafak
12:40 - 23/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:41 - 23/02/2015 Pazartesi
AA

Yıkılan evinin yanına kurduğu çadırda, kış şartlarıyla mücadele eden 60 yaşındaki Esmehan Ebu Dakka, çok zor durumda olduklarını, şiddetli rüzgarlarla savrulan çadırlarında, su baskınları yaşandığını söyledi.


Islak battaniye ve elbiseleri göstererek, "Yağmur suları, her şeyi ıslattı, elbise, yatak, battaniye. Onları kurutmaya çalışıyoruz çünkü yerine kullanabileceğimiz başka hiçbir şey yok. Hava çok soğuk. Isınmak için soba çalıştıracak elektrik de bulamıyoruz" diyen Ebu Dakka, hayatın kendileri için her gün daha da zorlaştığını ifade etti.


Ebu Dakka'nın 65 yaşındaki komşusu Abdullah İbrahim ise şiddetli rüzgar nedeniyle çadırı sabitleyemediğini söyledi.


Yağmur sularından koruması için çadırın üzerine plastik bir örtü koyduğunu ancak pek bir işe yaramadığını dile getiren İbrahim, soğuk hava şartları ve yağmurdan kendilerini koruyacak başka yerlerinin olmadığını anlattı.


İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda, 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.


Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, son İsrail saldırıları nedeniyle evsiz kalan yaklaşık 100 bin Filistinli, akrabalarında kalıyor ya da kiralık evlerde kalıyor. Bu gibi imkanlara sahip olmayan 15 bin civarındaki Filistinli ise sığındıkları BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) bağlı okullarda yaşama tutunmaya çalışıyor.


Gazze "Savunma Birimi" dün İsrail'in biriken fazla su nedeniyle baraj kapaklarını açması nedeniyle Gazze Şeridi'nde çok sayıda evi su bastığını açıklamıştı.

#gazze
#israil saldırıları
#gazze kış
9 yıl önce