|

Katliamı durduracak bir tepki gösterilmedi

Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Dr. Hla Kyaw, uluslararası toplumun Arakan’da yaşananlara karşı yeterli tepkiyi göstermediğini vurgulayarak, katliama müdahale edilmediği takdirde Arakan’da hiçbir Müslümanın sağ kalamayacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:19 - 16/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Hakan Çavuşoğlu - Hla Kyaw
Hakan Çavuşoğlu - Hla Kyaw

Myanmar’daki Arakanlı Müslümanların temsilcileri, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AYBİR) ev sahipliğinde Ankara’da biraraya geldi. Toplantıya katılan Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw Arakanlı Müslümanların 1970’ten beri Myanmar askerlerinin ve radikal Budistlerin zulmüne maruz kaldıklarını hatırlatarak “Bu durum artık bir soykırım haline dönüştü. Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere dünya devletleri Arakan’da yaşanan bu zulme ‘dur’ demelidir” şeklinde konuştu.

İKİ YÜZLÜ DAVRANIYORLAR

Uluslararası toplumun Arakan’da yaşananlara karşı yeterli tepkiyi göstermediğine işaret eden Kyaw, Myanmar devletinin Müslümanlara karşı Batılı devletlerin izlediğine benzer bir politika izlediğini, ABD başta olmak üzere Batılı devletlerin bu konuda iki yüzlü davrandığını kaydetti. Türkiye hariç hiçbir devletin ciddi bir şekilde kendilerine yardım etmediğini dile getiren Kyaw, katliama müdahale edilmediği takdirde Arakan’da hiçbir Müslümanın sağ kalamayacağını söyledi.

SUU Çİİ DESTEK VERİYOR

Kyaw, Myanmar Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii’nin Arakan’daki olaylara sessiz kalmasına ilişkin, "Suu Çii ev hapsindeyken onu destekliyor, serbest bırakılması için gösteriler düzenliyorduk. Ancak Suu Çii, Arakan’daki soykırıma sadece sessiz kalmıyor, aynı zamanda buna ortak oluyor" dedi.


YAVAŞLATILMIŞ SOYKIRIM

Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına dair uluslararası toplumdan gelen tepkilere ve beklentilerine ilişkin de konuşan Kyaw, "Şu ana kadar uluslararası toplumdan, Arakanlı Müslümanlara yönelik zalimce suçlar işleyen Myanmar ordusunu durduracak kadar etkili bir tepki gelmedi” dedi. Avrupa Birliği, Amerika ve BM’den açıklamalar yapıldığını ancak bunların sahada etkili olmadığını belirten Kyaw, "Uluslararası topluma bu yavaşlatılmış soykırımı durdurma çağrısı yapıyoruz" ifadesini kullandı. 

Şiddetin hemen durmasını istiyoruz

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Dr. Hla Kyaw’ı makamında kabul etti. Çavuşoğlu, kabulde yaptığı konuşmasına, “Sizlerin şahsında oradaki kardeşlerimizi selamlıyorum. Mahsun olmasınlar, onların her daim yanında olacağımızı bir kez daha kararlı bir şekilde ifade etmek istiyorum” diyerek başladı. “Biz şiddetin bir an evvel durmasını, kapsamlı çözüm arayışı için uluslararası platform nezdinde girişimlerde bulunulmasını arzu ediyoruz” diyen Hakan Çavuşoğlu, önümüzdeki günlerde Amerika’da yapılacakBM Genel Kurulu’nda da bu konunun ele alınacağını söyledi.


Kardeşlerimizin yanındayız

Rabia Mısır Dayanışma Derneği üyeleri, Arakan’daki zulmü protesto için cuma namazı sonrası Fatih Camii önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan Mısırlı Mithad el-haddad, zulmü kabul etmediklerini ve kardeşlerinin yanında olduklarını söyledi.

Sınırdaki 62 köy kundaklandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Arakan’ın Bangladeş sınırına yakın bölgelerde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırısıyla yakılarak yok edilen onlarca Müslüman köyüne dair uydu görüntülerini ve verileri yayımladı. Örgüt, bu verilere göre Arakan’da 25 Ağustos’tan 14 Eylül tarihine kadar Bangladeş sınırına yakın bölgelerde bulunan 62 Müslüman köyünün "kundaklanarak yok edildiğini" açıkladı.

946 EV YAKILDI

Bu köylerin 35’indeki yapılarda büyük oranda hasar tespit edildiğini belirten HRW, 6 'sında ise toplam 948 yapının yok olduğunun görüldüğünü kaydetti. Bölgedeki 26 köyde de aktif yangınların görüldüğüne dikkati çeken kuruluş, ayrıca 13 Eylül sabahı, sınırın Bangladeş tarafından, Arakan’ın Maungdaw kentine bağlı Taung Pyo Let Yar köyünden siyah dumanlar yükseldiğinin görüldüğünü vurguladı. Bölgedeki kundaklamaların doğurduğu tahribatın boyutunun daha büyük olabileceğini ifade eden HRW, bulutlu hava yüzünden yeterli görüntü alamadığını ve hasar tespitinin net olarak yapılamadığını vurguladı.


Arakan'a yardım için 1866'ya mesaj atın

Recep Akdağ, Arakanlı Müslümanlara yardım göndermek isteyenlerin, "Arakan" yazıp 1866'ya kısa mesaj göndererek 10 lira bağışta bulunabileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Arakanlı Müslümanlar için başlatılan yardım kampanyasıyla ilgili bilgi verdi. AFAD, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından ortak yardım kampanyası başlatıldığını anımsatan Akdağ, vatandaşların hesap numaralarına ve yardım bilgilerine "www.arakanasahipcik.org" adlı web adresinden ulaşabileceklerini bildirdi.

10 LİRALIK BAĞIŞ

Mesajla da yardım yapılabileceğini söyleyen Akdağ, "'Arakan' yazıp 1866'ya mesaj gönderen vatandaşlarımız 10 lira bağışta bulunmuş olacaktır" bilgisini paylaştı. Vatandaşları Arakan'a yardım konusunda duyarlı olmaya davet eden Akdağ, ciddi miktarda yardım geleceğini düşündüğünü vurguladı. 

#Myanmar
#Arakan
#Soykırım
7 yıl önce