|

Veremden öldü

Taliban lideri Molla Ömer’in 2 yıl önce Pakistan’ın Karaçi şehrinde veremden öldüğü ve cenazenin Afganistan topraklarına gömüldüğü öğrenildi. Ömer'in ölüm haberi, Afganistan Devlet Başkanlığı ve İstihbarat Teşkilatı tarafından doğrulanırken, Taliban tarafından da yalanlanmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/07/2015 الخميس
Güncelleme: 00:14 - 30/07/2015 الخميس
Yeni Şafak

Öldürüldüğüne dair daha önce birçok kez haber yapılan Taliban lideri Molla Ömer'le ilgili ortaya atılan son iddia, Afganistan ve Pakistan gündeminin birinci sırasına oturdu. Afgan hükümetinden bir yetkili, Molla Ömer'in 2 yıl önce Pakistan'da önemli bir sağlık sorunu nedeniyle öldüğünü ve İslamabad'ın bu konuda Afgan hükümetine bilgi verdiğini savundu. Pakistanlı The Express Tribune gazetesi de, eski bir Afgan bakan ile bir meclis üyesine dayandırdığı haberinde, Taliban liderinin, 2 yıl 4 ay önce veremden öldüğünü, oğlunun teşhis ettiği cenazenin Afganistan tarafından sınır bölgesine gömüldüğünü aktardı.



BARIŞ ÇAĞRISI


Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayı da, Molla Ömer'in iki yıl önce öldüğünü doğruladı. Saray'dan yapılan açıklamada, Ömer'in 2013'te Pakistan'da öldüğü bildirildi. Afganistan Devleti tarafından da Molla Ömer'in öldüğü resmi olarak doğrulandığı ifade edilen açıklamada, “Afganistan Devleti, Talibanla barış görüşmelerinin geçmişe oranla bundan sonraki süreçte daha müsait olacağı inancında, bu nedenle ülkedeki tüm silahlı muhalif gruplara fırsattan yararlanarak barışa katılmaları çağırısında bulunuyoruz” denildi. Afganistan İstihbarat Teşkilatı Sözcüsü Hasib Sıddıki ise, Ömer'in 2013'te Karaçi'de bir hastanede öldüğünü duyurdu.



BİLGİ PAYLAŞIMI


Öte yandan olayın diğer yakasında yer alan Pakistan istihbaratı yetkilileri de Molla Ömer'in öldüğüne dair bilgiyi Afgan istihbaratı ile paylaştıklarını teyid etti. Üst düzey bir yetkili, Afgan hükümetinin konuyla ilgili resmi açıklama yapmasından sonra kendilerinin de resmi açıklama yapacaklarını ifade etti. Yarın yapılması beklenen Pakistan'daki Afganistan barış görüşmelerinin devam edeceğini belirten yetkili, “Görüşmelerin katılım düzeyi yükselebilir. Molla Ömer'in ikinci adamı Molla Ahter Mansur da barış görüşmelerine katılabilir. Diğer yandan Afganistan Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani de görüşmelerde yer alabilir” diye konuştu.



Taliban yalanlamadı


Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, haberi araştırdıklarını belirtirken, Molla Ömer'in öldüğü iddialarını da inkar etmedi. 1960'da doğan Molla Ömer, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katılmış ve bir şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu sağ gözünü kaybetmişti. El Kaide lideri Usame bin Ladin ile yakın ilişkisi olan Molla Ömer, 1996'da Taliban'ın lideri olmuştu.


Taliban, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin 2001'de Afganistan'a düzenlediği operasyonların ardından iktidardan uzaklaştırılmıştı. ABD, uzun yıllardır görüntüsü yayımlanmayan Molla Ömer'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.



Bayram mesajını veren kimdi?

İki hafta önce Molla Ömer'in ağzından yayımlanan Ramazan Bayramı mesajında, Taliban militanları barış görüşmelerini desteklemeye çağrılmıştı.Bunun üzerine bir açıklama yapan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, “Taliban lideri Molla Muhammad Ömer'e, barış görüşmelerini çözüm olarak gösterdiği için teşekkür ediyorum” demişti.


#Molla Ömer
#The Express Tribune
#Taliban
٪d سنوات قبل