|

Davutoğlu'dan faiz ve paralel yapı açıklaması

Başbakan Davutoğlu Davos'taki temaslarını sürdürüyor. Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin, "Önümüzdeki haftalarda faizin daha güçlü şekilde ineceğine ilişkin beklentimiz var, paralel yapının okullarına da değinen Davutoğlu, "Eğitim yapmaktan başka her şeyi yapar hale geldiler. Türkiye ile ilgili ne kadar karalama varsa içinde yer alıyorlar. Gereken adımlar atılacak" dedi.

14:45 - 22/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:25 - 22/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Davutoğlu, 
"G-20 dönem başkanı olarak gündem belirleyecek ülke Türkiye. Erdem Başçı da Davos'ta. MB'nin faiz kararı çok konuşuluyor. Sayın Cumhurbaşkanı da sert tepki verdi. Siz Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile görüştünüz mü?"
şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

Beklentimiz faizlerin daha güçlü inmesi

Önümüzdeki haftalarda faizin daha güçlü ineceğine ilişkin beklentimiz var. Ekonomi nihayet Merkez Bankası'nın misyonu var, Bakanlıkların Hükümetimizin misyonu var. Ama nihai olarak ekonomi nihai bir alandır.


Reel sektördeki gelişmeler arz talep faizi etkiler. Önemli olan finansal yapının gücünü koruması ve ivme katacak araçlara sahip olması. Düşük faiz her zaman reel sektörü harekete geçirecek bir unsurdur. Ben genel trendin olumlu yönde olduğu kanaatindeyim. Kimseden şuana kadar 2015 ekonomisi için kötü bir açıklama duymadım. Bu olumlu atmosferi ve buna da dayalı olarak faizlerin düşüşünü öne çıkarmak lazım.


Somali saldırısı


Biraz önce büyükelçi ile görüştüm. Somali güvenlik riski bakımından riski yüksek bir bölge. Heyetimizi doğrudan hedef alıp almadığı konusunda incelemeler devam ediyor. Biz 2002'de Somali'ye daha zor şartlarda gittik bugün de gitmeye devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da o yönde bir karar almıştır. Bizim ahlaki ve ekonomik alan kararımızdan dönmeyiz. Araştırmalar devam ediyor. İnşallah Cumhurbaşkanımız da sağ salim gidip geri dönecektir.


Yüce Divan kararı


Bu AK Parti'nin gücünü göstermiştir. AK Parti grubu yasal olanı yapmıştır. Ne ben ne de arkadaşlarım yönlendirmede bulunmdık. Bu tür olaylarda yönlendirme veya grup kararı olmaz. AK Parti'ye fire verdiniz diyenler fire vermemişse suç işlemiştir. Kimsenin AK Parti üzerinden yanlış hesaba girmesini tavsiye etmem. AK Parti her zeminde birliğini korur ve yoluna devam eder bunu da herkes görecek.


Paralel Yapı okulları


Bu çalışma yeni bir çalışma değil. Ben Dışişleri Bakanı iken Sayın Başbakan ile yani Şuanki Cumhurbaşkanımız ile ele aldığımız bir yapılanma. Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı zaten bir okul var. Bütün bunları bir çerçevede topluyoruz. Yunus Emre Kültür Merkezleri gibi bütün okullarımızın bir kültür faaliyetleri olması, yeni okulların açılması sebebiyle paralel yapının ortadan kalkması ile doğabilecek açıklar kapatılacaktır. Türkiye'de en küçük olumsuz gibi görünen haberi büyütüyorlar, gündeme getiriyorlar Türkiye ile ilgili ne kadar karalama varsa içinde yer alıyorlar. Eğitim yapmaktan başka her şeyi yapar hale geldiler. Biz bu çalışmaları belli bir aşamaya getirmiştik. Ben Başbakan görevini alır almaz bu çalışmayı bir an önce tamamlayın diye talimat vermiştim. Bunu ilk bakanlar kurulunda görüşeceğiz. Türkiye'nin hak ettiği şekilde eğitim alanında tanınması anlamında tarihi adım atacağız.
#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Merkez Bankası
#Faiz
#Erdem Başçı
#Davos
9 yıl önce