|

Kulüplerin borcu silinmeyecek

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), son günlerde özellikle sosyal medyada yer alan futbol kulüplerinin 7 milyarlık TL'lik borçlarının silineceğine yönelik haberleri yalanladı. TBB, futbol kulüplerinin borçlarının silinmesi veya piyasa normları dışında fiyatlama yapılmasının söz konusu olmayacağını açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/01/2019 Salı
Güncelleme: 01:40 - 8/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Fenerbahçe ve Galatasaray derbisi
Fenerbahçe ve Galatasaray derbisi

Büyük tepkilere neden olan ve sosyal medyada hareketli bir şekilde tartışılan futbol kulüplerinin borçlarının silineceğine yönelik iddialara Türkiye Bankalar Birliği (TBB) açıklık getirdi. TBB’den yapılan açıklamada; 27 Aralık 2018 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile ortaklaşa bir çalışma başlatıldığını, bu çalışmayla futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının bir bütünlük içinde yönetilmesinin amaçlandığını ancak sosyal medyada olayın çarpıtıldığı ifade edildi. Açıklamada futbol kulüplerinin borçlarının silinmesi veya piyasa normları dışında fiyatlama yapılmasının söz konusu olmayacağı aktarıldı.

YENİ KREDİYE KAPI AÇMIYOR

Futbol kulüplerinin bankalara 7 milyar lirayı aşan borcu bulunuyor. Kulüplerin bir banka ile değil, çok sayıda banka ile kredi ilişkisi içinde olduğu hatırlatılan açıklamada, “Kulüplerimizin gelirlerinin, giderlerini karşılayacak düzeyde olduğu da bilinmekte. Ancak, bu çalışma ile geçmişten gelen ve geleceği de etkilemekte olan borçluluk yapısının yeniden vadelendirilmesi/yapılandırılması amaçlanmakta. Sıkı mali kriterler getiren bu çalışma futbol kulüplerine yeni kredi kullandırımı anlamına da gelmemekte” denildi.

DEVİR OLMAYACAK

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın TBB Başkanı sıfatıyla TFF başkanıyla yaptığı görüşme, “Borçları Ziraat Bankası üstlenecek” iddialarını gündeme getirmişti. Dün bu konuya da açıklık getirildi: “Futbol kulüplerimiz ile bankalar arasındaki ilişki, ticari olup, bundan sonra da aynı anlayışla devam edecek. Bu çerçevede; futbol kulüplerimizin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecek. Bankalar diğer sektör müşterilerine sundukları yapılandırma imkanlarında olduğu gibi, bu proje çerçevesinde de futbol kulüpleriyle benzer bir uygulama içerisinde olacaklardır. Bu proje, Türkiye Futbol Federasyonu’nun liderliğinde, TBB’nin de iştiraki ile futbol endüstrisinin sürdürülebilir bir performans içinde gelişimini mümkün kılacak yapıya kavuşturulmasına yönelik ilgili tüm tarafların dahil olduğu bir çalışmadır.”

KULÜP HİSSELERİ SERT YÜKSELDİ

Ağır borç yükü altındaki futbol kulüplerinin borçlarının yeniden yapılandırılacağına dair medyada çıkan haberlerin ardından üç büyük futbol kulübünün hisseleri de haftanın ilk işlem gününde güne sert yükselişle başladı. Saat 11.48 itibarıyla Beşiktaş hisseleri yüzde 5.06, Fenerbahçe 4.97, Galatasaray hisseleri yüzde 4.13 primli hareket etti. Trabzonspor hisseleri ise yüzde 2.68 primli işlem gördü.


  • SON GÜN 31 OCAK
  • Tartışmalara neden olan görüşme; geçen hafta Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve Süper Lig kulüp başkanlarının TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ı ziyaret etmesiyle başladı. Kulüplerin borçlarının yeniden yapılandırılması konuşulduğu toplantıda kulüplere 31 Ocak’a kadar gelir gider bilançolarını hazırlamaları için süre verildiği ifade edilmişti. Bilançoları inceleyecek olan TBB ve konsorsiyum ortakları her kulüp için farklı bir plan çıkaracak. Borçların 5 yıla kadar taksitlendirilmesi önerisi de değerlendirilecek. Süre ise borca ve bilançolara göre belirlenecek.
#TBB
#Borç
#Kulup
#Bankalar
5 yıl önce