
Sakarya'nın Karasu ilçesi sınırlarında bulunan ve 2. Dünya Savaşı sırasında Rus askerlerinin saldırılarından korunmak için inşa edilen koruganlar, ilgisizlikten harabeye dönüşmüş durumda. Konuyla ilgili konuşan tarihçi Oğuzhan Kır ise, “Özellikle yerel yöneticiler inisiyatif almalı ve koruganlar korunmalı. Çanakkale tabyaları neyse, Karasu tabyaları da aynı anlama geliyor” dedi.
1/5

Bu koruganlar, Sakarya sahilinden Türkiye’ye çıkarma yapılmasını engelledi
İkinci Dünya Savaşı’nda da Alman ve Rus işgaline karşı Şile’den Akçakoca’ya kadar Sakarya sahillerine çok sayıda korugan yapıldığını söyleyen tarihçi Oğuzhan Kır, “Koruganların diğer ismi mevziler veya tabyalar diye geçiyor.
2/5

Dünya tarihinde bunun ilk örnekleri, Japonya Rusya savaşında yapılıyor. Ruslar, Japonlara karşı koruganlar inşa ediyorlar. Bizim tarihimizdeki ilk örnekleri ise aslında daha da eskiye gidiyor 1892 tarihinde Sultan Abdülhamit tarafından Çanakkale’ye yapılıyor olası bir savaşa karşı düşman gemilerinin boğazdan geçme ihtimaline karşı inşa ediliyorlar. Hamidiye Tabyaları olarak geçiyor bunlar. 2. Dünya Savaşı’nda Türkiye her ne kadar savaşa girmemiş olsa da Alman ve Rus tehdidine karşı ülkenin sınırlarını sahillerini koruyabilmek için koruganların inşa edilmesi zorunlu oluyor. 1939 yılında Mareşal Fevzi Çakmak tarafından götürülen teklif ile Ankara’nın işgalini korumak için Karasu sahillerine beton makinalı tüfek mevzileri yapıldı. Devletin bir savunma mekanizması olarak yurt dışından borç para alınarak bu koruganlar inşa ediliyor. Bu koruganlar ile düşman gemilerinin Sakarya sahilinden Türkiye’ye çıkarma yapması engellendi. Caydırıcı bir savunma mekanizması olmasıyla dikkat çekiyor” dedi.
3/5

4/5

5/5

#savaş
#korugan
#sakarya






