Ankara Valiliği duyurdu: Yasak süresi uzatıldı
12:14, 31/07/2026, CumaG: Güncelleme: 12:17, 31/07/2026, Cuma
DHA

Ankara Valiliği: Tarla, bağ, bahçe ve tüm açık alanlar dahil, orman bitişiğindeki alanlarda ateş yakılması ve ateş almaya sebep olabilecek tüm faaliyetler yasaklanmıştır.
Artan hava sıcaklıkları ve olumsuz iklim koşullarının orman yangını riskini zirveye taşıması üzerine Valilik, ormanlık alanlara giriş ve ateş yakma yasaklarının süresini uzattı. Daha önce 30 Eylül 2026 olarak belirlenen kısıtlamaların, insan kaynaklı dikkatsizliklerin ve aynı anda birden fazla noktada çıkabilecek yangınlara müdahale zorluklarının göz önüne alınarak 15 Ekim 2026 tarihine kadar devam etmesine karar verildi.
Alınan yeni tedbirler kapsamında, il sınırları genelindeki ziraat arazileri, tarla, bağ, bahçe ve tüm açık alanlar dahil olmak üzere orman bitişiğindeki bölgelerde ateş yakılması tamamen yasaklandı. İlde meydana gelen yangınların büyük bir kısmının kırsal alanlarda anız veya bahçe temizliği amacıyla yakılan ateşlerden kaynaklandığına dikkat çekilerek, kıvılcım veya ateş almaya sebep olabilecek hiçbir faaliyete müsamaha gösterilmeyeceği vurgulandı.
Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle:
"Yaşanan olumsuz iklim koşulları ile aşırı sıcaklıkların dünya genelinde ve ülkemizde orman yangını riskini en üst seviyeye çıkarması, ilimiz genelinde meydana gelen yangınların büyük bir çoğunluğunun ormana yakın kırsal alanlarda insan kaynaklı dikkatsizlik, anız, bağ, bahçe temizliği ile açık alanda yakılan ateşlerden kaynaklanması ve aynı anda birden fazla noktada çıkabilecek yangınların kontrol altına alınmasındaki zorluklar ile riskler göz önüne alınarak; 22.05.2026 tarihli Valilik Genelgemiz ile 30.09.2026 tarihine kadar getirilen ormanlık alanlara giriş yasakları ve diğer tüm önleyici tedbirlerin bitiş tarihi 15.10.2026 tarihine kadar uzatılmış olup, bu kapsamda aşağıdaki ilave tedbirlerin ara vermeksizin uygulanmasına karar verilmiştir:
1- İlimiz sınırları genelinde (ziraat arazileri, tarla, bağ, bahçe ve tüm açık alanlar dahil) her ne sebeple olursa olsun orman bitişiğindeki alanlarda ateş yakılması ve ateş almaya sebep olabilecek tüm faaliyetler yasaklanmıştır.
2- Yangın açısından risk taşıyan tüm kırsal alanlar ve orman bitişikleri; kolluk kuvvetleri, orman muhafaza ekipleri ve ilgili kurumlarca kesintisiz ve sürekli gözlem altında tutulacaktır.
3- Muhtarlıklar, kendi sorumluluk alanlarında maksadı ne olursa olsun ateş yakan şahısların takip ve kontrolünü bizzat yapacak; tespit edilen ihlalleri derhal kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
4- Kolluk güçlerimiz başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları süreçte tam bir seferberlik ve teyakkuz anlayışıyla hareket edecek, denetimler aralıksız sürdürülecektir.
5- Alınan yasak ve tedbirlere uymayan şahıslar hakkında derhal gerekli adli ve idari işlemler başlatılacak; meydana gelebilecek zararlar ile idari masraflar sorumlulardan tahsil edilecektir.
Yukarıdaki tedbirlere ilave olarak olası orman yangınlarının önlenebilmesi adına tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluk alanları ile ilgili özel sektör ve sanayi kuruluşları gibi özellikli alanlarda gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması, tedbirlerin bizzat Kaymakamlar, kolluk kuvvetleri, muhtarlar ve diğer görevlilerce takip edilmesi, ilgili birimlerle iş birliği ve koordinasyon sağlanarak konuya ilişkin gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir."

Gündem
Bakan Yumaklı duyurdu: Fethiye yangını tamamen kontrol altına alındı

Gündem
Sıcaklık 441 dereceye ulaştı: Yangının kalbinde korkunç veri

Gündem
Türkiye yangın nöbetinde
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.