Bakan Fidan'dan Atina'da net mesaj: Kıbrıs tutumumuz belli

Lokman Özdemir
14:25, 08/11/2024, CumaG: Güncelleme: 14:57, 08/11/2024, Cuma
Yeni Şafak
Bakan Fidan'dan Atina'da net mesaj: Kıbrıs tutumumuz belli
Hakan Fidan - Yorgo Gerapetritis

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan Bu konuda Türkiye'nin tutumu belli. Federasyon modelinin adada artık geçerli olmadığı zaman içinde ispatlanmıştır. Adada hem Türklerin hem Rumların refahını ve özgürlüğünü sağlayacak yeni bir duruma ihtiyaç vardır." dedi.

Yunanistan'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Yunan mevkidaşı Gerapetritis ile bir araya gelen Hakan Fidan, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Kıbrıs meselesine ve Doğu Akdeniz sorununa değindi.


Misafirperverliği için Yunan mevkidaşına teşekkür eden Bakan Fidan, Atina’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler olumlu yönde ilerlediğini belirten Fidan,
"Ticaret, ekonomi, kültür ve turizm gibi alanlarda önemli adımlar atıyoruz. Yeni iş birliği alanları için de çalışmalarımız devam ediyor. Birbirimizi kritik konularda daha iyi anlamak için çaba gösteriyoruz. Zor coğrafyada Türkiye ve Yunanistan karşılıklı güven içinde hareket edebilmesi gerekiyor"
dedi.

İki ülke arasındaki ebedi komşuluğun, ebedi dostluğa dönüştürülmesini gerektiğini söyleyen Bakan Fidan,
"Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkilerimiz kapsayacak şekilde değerlendirdik. Önümüzdeki aylara ilişkin yol haritamızı gözden geçirdik"
şeklinde konuştu.

"Yol haritamızı arkadaşlarımızla ilgili gözden geçirdik. 2025'in ilk aylarında düzenlenecek bu toplantı kapsamında imzalanacak anlaşmalar için çalışmalarımızı hali hazırda sürdürmekteyiz"
diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan şöyle devam etti:

  • "Bakanlıklarımız arasındaki temaslar devam ediyor. İpsala-Kipi sınır kapısında ikinci köprünün yapılması için hazırlık çalışmalarımız devam ediyor."

"2023 yılında 5.8 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin bu yılın sonunda 6 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Bugün, değerli meslektaşım ile Ege ve Doğu Akdeniz ile ilgili konuları uluslararası hukuk kapsımanda ele aldık. Ege'de görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek. Gerçekçi davranmamız ve sorunlara doğru teşhisler koymamız gerekiyor."

'Doğu Akdeniz'de hakça paylaşım'


"Gerginlik ve kriz yaratma potansiyeli olan tüm sorunları karşılıklı saygı ve işbirliğiyle ele almalıyız. Türkiye olarak Doğu Akdeniz'de hakça paylaşım ilkesini savunmaya devam ediyoruz."



'Kıbrıs'ta tutumumuz belli'


"Değerli mevkidaşımla ayrıca Kıbrıs meselesini de görüştük. Bu konuda Türkiye'nin tutumu belli. Federasyon modelinin adada artık geçerli olmadığı zaman içinde ispatlanmıştır. Adada hem Türklerin hem Rumların refahını ve özgürlüğünü sağlayacak yeni bir duruma ihtiyaç vardır. Ortak tarihimizin parçası olan azınlıklarımız ülkelerimiz için zenginlik kaynağıdır."


Terörle mücadelede iş birliği


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,
"Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasını da önemsiyoruz. Osmanlı eserlerinin restorasyonunda her türlü desteği vereceğimizi söyledi. Değerli meslektaşımla aynı zamanda FETÖ, PKK başta olmak üzere komşumuzdan daha çok işbirliği beklediğimizi söyledik"
derken terörle mücadele konusundaki işbirliğine de değindi:

  • "Her alanda olduğu gibi düzensiz göçle mücadelede de işbirliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bölgesel ve küresel gelişmeleri de tartışma imkanımız oldu. Ortadoğu, Ukrayna ve Balkanlar başta olmak üzere gelişmeleri karşılıklı değerlendirdik."


Bakan Fidan TDT Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı
Dünya
Bakan Fidan TDT Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026