İzmir depreminde kızlarını kaybeden anne çocuklara depremi hikayeyle anlatıyor

12:20, 29/10/2025, Çarşamba
AA
İzmir depreminde kızlarını kaybeden anne çocuklara depremi hikayeyle anlatıyor
Amacı çocukları bilinçlendirmek.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 2 kızını ve yakınlarını kaybeden okul öncesi öğretmeni Nilay Yücel, çocuklarının adını verdiği hikaye kitabıyla çocuklarda deprem bilinci oluşturmayı amaçlıyor.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 2 kızını ve yakınlarını kaybeden okul öncesi öğretmeni Nilay Yücel, çocuklarının adını verdiği hikaye kitabıyla çocuklarda deprem bilinci oluşturmayı amaçlıyor. İzmir'de 2013 yılında evlenen Nilay (48) ve Deniz Yücel çifti, 2014 yılında kızları Vera'yı, 2016'da da Lena'yı kucağına aldı. Okul öncesi öğretmeni Nilay Yücel, depremde yıkılan kayınvalidesinin Rıza Bey Apartmanı'ndaki evinde iki çocuğu ile eşinin yeğenleri 9 yaşındaki Feda ve 2,5 yaşındaki Diren ile kayınvalidesi Arife Yücel'i kaybetti. Yaşadığı acıya rağmen hayata tutunmaya çalışan Nilay Yücel, küçük yaşta kaybettiği çocuklarına olan sevgisini sınıfındaki öğrencilere yönlendirdi.

Yaslı bir annenin hikayesi değil

Deprem gerçeğini çocuklara anlatmak, onlarda bu konuda farkındalık oluşturmak isteyen Nilay Yücel, çocuklara hikaye kitabı yazarak ulaşmaya karar verdi. Yücel, bu yıl tamamladığı "Vera ve Lena doğada neler oluyor?" adlı kitabında kızlarının fotoğraflarının yapay zekayla karaktere dönüştürülmüş halini kullandı. Kitapta depremin nasıl oluştuğu, deprem için alınması gereken tedbirler yer aldı.Nilay Yücel, kitapla hem kızlarının anısını yaşatmayı hem de okul öncesi düzeyde afet eğitimini geliştirmeyi hedeflediğini söyledi. Okul öncesi çağdaki çocukların bilinç düzeyine uygun kitabın aileler için de farkındalık olacağına inandığını ifade eden Yücel, kitabı okuyan yetişkinlerin de deprem konusunda alınması gereken tedbirlerin önemini benimseyeceğine inandığını anlattı. Yücel, kitabın yaslı bir annenin hikayesi olmadığını vurgulayarak, "Bu hikaye kitabı öğretmen bir annenin sorumluluğuyla kaleme alınmış bir kitap. Çocuklara ulaşsın istiyorum. Depremin doğa olayı olduğunu öğrensinler. İnsanların deprem yüzünden değil ihmaller yüzünden öldükleri bilincine varsınlar istiyorum." ifadelerini kullandı.

Amaç çocukları bilinçlendirmek

Hikaye kurgusunda Vera ve Lena'nın doğada dört yapraklı yonca arama oyunu oynarken depreme yakalanmalarının yer aldığını kaydeden Yücel, Vera ve Lena'nın parka gittiklerinde dört yapraklı yonca bulma oyunları oynamalarının gerçek hayattan olduğunu, bundan yola çıktığını, birbirlerine olan güven ilişkisi, sevgilerini anlattıklarını söyledi. Yücel, kitaptan gelir beklentisi olmadığını dile getirerek, tüm çocukların eline ulaşması için köy okullarına yolladığını belirterek, "Bu kitabı tüm çocuklara ulaştırmak ve bir çocuğun ağzından Vera'nın, Lena'nın ismini duymak, onların fotoğraflarını, resimlerini, hikaye kitaplarını elinde görmek benim için en mutlu olay bu" dedi. Çocukları bilinçlendirmek için çalışmalarına devam edeceğini ifade eden Yücel, Vera ve Lena adıyla diğer doğa olayı ve afetlere ilişkin kitaplar hazırlayarak bir seriye dönüştüreceğini sözlerine ekledi.


Adana UNESCO'nun "gastronomi şehri" olmayı heyecanla bekliyor
Hayat
Adana UNESCO'nun "gastronomi şehri" olmayı heyecanla bekliyor
Haiti'nin başkenti Port-au-Prince’de güvenlik krizi derinleşiyor
Hayat
Haiti'nin başkenti Port-au-Prince’de güvenlik krizi derinleşiyor
Çorum'da Vosvos Festivali başladı
Hayat
Çorum'da Vosvos Festivali başladı
Sümela Manastırı'nda sonbahar renkleri
Hayat
Sümela Manastırı'nda sonbahar renkleri
Zamanın İzlerini Yansıtan Karelerin kazananları belli oldu
Hayat
Zamanın İzlerini Yansıtan Karelerin kazananları belli oldu
Müzisyen ve içerik üreticisi Ragıb Narin: “Gazze’ye ilk gidenlerden olacağım”
Hayat
Müzisyen ve içerik üreticisi Ragıb Narin: “Gazze’ye ilk gidenlerden olacağım”

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026