
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını 17 Nisan 2025’te gerçekleştirecek. Geçen ay politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 42,50’ye çeken TCMB’nin bu toplantıda nasıl bir adım atacağı merak konusu. Ekonomistler, enflasyon ve piyasa koşullarına bağlı olarak faiz indirimi ihtimalini değerlendiriyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı faiz kararını belirlemek üzere 17 Nisan 2025’te Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirecek. TCMB Başkanı Fatih Karahan liderliğinde yapılacak toplantıda, enflasyon görünümü ve piyasa koşulları değerlendirilecek. Ekonomistler, Şubat ayındaki faiz indiriminin enflasyon rakamlarına bağlı olarak gerçekleştiğini ancak enflasyona dair risklerin devam etmesi nedeniyle faiz indirimlerinin sınırlı olabileceğini öngörüyor. Karahan daha önce yaptığı açıklamada, yıllık enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini vurgulamıştı.
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Merkez Bankası PPK faiz kararı toplantısı 17 Nisan 2025 tarihinde yapılacak. Alınan faiz kararı da saat 14.00'te açıklanacak.
FAİZ BEKLENTİSİ NEDİR?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, "İlk aşamada alınan tedbirlerle enflasyonun daha yüksek seviyelere çıkmasını engelledik. Haziran 2024'ten itibaren dezenflasyonu tesis ettik. Sene sonunda enflasyonun yüzde 21'e gerilemesini hedefliyoruz. Risk primindeki gerilemeyle yurt dışı faiz yükü yıllık 7 milyar dolar azaldı." dedi. Karahan, Eskişehir'de iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine, "Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm" başlıklı bir sunum yaptı.
Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürdüğünü ve dezenflasyon sürecini güçlendirdiğini söyleyen Karahan, maliye politikasının artan eş güdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını belirtti.
"İlk aşamada alınan tedbirlerle enflasyonun daha yüksek seviyelere çıkmasını engelledik. Haziran 2024'ten itibaren dezenflasyonu tesis ettik. Sene sonunda enflasyonun yüzde 21'e gerilemesini hedefliyoruz. Risk primindeki gerilemeyle yurt dışı faiz yükü yıllık 7 milyar dolar azaldı." diyen Karahan, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini bildirdi.
Karahan, bu doğrultuda, politika faizinin seviyesinin enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceğini dile getirerek şöyle devam etti:
"Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır."






