|

Çocuğunuza hem Ramazan ayını anlatıp hem de eğlenebilirsiniz

Ramazan ayını çocuklarınız için eğlenceli hale getirmek, hem de bu sayede bu ayın bilincini onlara anlatmak mümkün. Evde yapacağınız küçük etkinliklerle oğlunuza/kızınıza bu ayın önemini anlatırken, paylaşımcılığı, merhameti, israftan uzak durmayı öğretebilirsiniz.

Yeni Şafak
08:00 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:36 - 19/06/2017 Pazartesi
Diğer
Ramazanı çocuklara eğlendirerek sevdirin
Ramazanı çocuklara eğlendirerek sevdirin
İşte Ramazan ayında çocuklarınızla yapabileceğiniz ve bu ayın bilincini onlara aşılaya bilecek etkinlik önerileri:

Evi ve kapıyı süsleyin

Çocuğunuz ile evi Ramazan günleri ve bayram için süsleyebilirsiniz. Kartondan onunla birlikle fenerler kesip yemek masasının oradaki duvara asabilir ve bunları yaparken bir yandan da neden yaptığınızı, Ramazan ayının ne olduğunu, neler yapılması gerektiğini anlatabilirsiniz.




Sokak kapınıza komşularınızın görmesi için her gün bir mesaj yazıp, çocuğunuza bu ayın iyiliklerle dolu olduğunu anlatabilir, bayram için özel hazırlıklar yaparak, bayramın özel bir gün olduğunu ifade edebilirsiniz.





Ramazan günleri takvimi hazırlayın

Çocuğunuz ile birlikte bir Ramazan takvimi hazırlayın. Mandallar, ufak kâğıt parçaları ve yapıştırıcı ile yapacağınız basit bir takvim çocuğunuzun Ramazan ayında sıkılmamasını iftar saatini heyecanla beklemesini sağlar.




Bu tarz bir takvimi çocuğunuzla birlikte hazırlayarak, gün, hafta, sayı bilgilerini tazeler, hem de iftardan sonra bir mandal çıkarabileceğini söyleyerek, heyecan oluşturabilirsiniz.





Komşulara çorba dağıtın

Ramazan ayının birliktelik demek olduğunu unutmayın ve bunu çocuğunuza aşılamak için ona çorba dağıttırın. Yapacağınız bir tencere çorbayı, dökülmeyecek ve yakmayacak kaplara koyup, çocuğunuzdan bunu komşulara dağıtmasını isteyin. Tabii daha öncesinde bunu neden yaptığınızı, paylaşmanın ne demek olduğunu, Ramazan ayındaki önemini anlatın. Çocuğunuz her komşunuza çorbayı verirken dediklerinizi hatırlayacaktır.




Ayrıca size yardım edebilecek kadar büyük çocuklarınızla bu çorbayı hazırlayıp, mutfaktaki yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.





Sadaka kumbarası yapın

Ramazan ayı, iyilik ve merhamet ayıdır. Bunu çocuklarınıza öğretmen için evde kendi elleriniz ile bir kumbara yapın. Biraz karton, yapıştırıcı ve boyama kalemleri ile yapacağınız bu kutuda biriken para ile bir iyilik yapacağınızı anlatın. Kutu yaparken üzerini istediği şekilde boyamasına izin verin. İftardan sonra onu ödüllendirmek için kumbarasına bir miktar para koyun ve birikmesini sağlayın. Bu sayede hem yardım bilincini oluşturur hem de biriktirmek ve israftan uzak durmak ile ilgili öğütler verebilirsiniz.





Komşularınız için ikramlıklar hazırlayın

Bunu özellikle Kadir Gecesi'ni anlatmak ve hafızasına kazımak için yapabilirsiniz. Aldığınız plastik tabakları renkli şekilde süsleyebilir, kartondan kutular yapabilir, onları çocuklarınıza boyatabilirsiniz. Kurabiye ve benzeri şeyleri içine koyup dağıtmasını isteyebilirsiniz.




Hatta bunu Kadir Gecesi yapacaksanız, o gecenin önemini anlattıktan sonra çocuğunuzdan kutulara yazmak için birer mesaj isteyebilirsiniz. Bu öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirecektir.




Ve komşularınızı mutlu etmek için dağıttığınız hediyelikler çocuğunuzun aklında Kadir Gecesi'ni unutmamasına neden olacaktır.





Kumbaranızı açıp sadaka verin

Çocuğunuza yardıma muhtaç olanlara yardım etmeyi, iyiliği aşılamak için en iyi fırsatlardan biri Ramazan ayıdır. Evde bir kumbaranız var ise bunu bu ay için ihtiyaç sahipleri için kullanın. Çocuğunuza bereket kavramını, yardıma muhtaç olanlara neden yardım edilmesi gerektiğini anlatın.




Kumbaradan çıkan paraları birlikte verin, ama çocuğunuza bir yardımın nasıl yapılması gerektiğini, adabının ne şekilde olması gerektiğini öğretin.





Bayram için özel hediyeler hazırlayın

Çocuğunuz ile birlikte, onun arkadaşları ya da akrabaların çocukları için özel hediyeler hazırlayın. Bunların çok pahalı olmamasına özen gösterin. Daha çok bir masa etrafında oturup el becerisiyle hazırlayabilecek bir hediyeler oluşturun. Almış olduğunuz şeker ya da çikolataları renkli ambalajlara sarmak ya da kartondan küçük küçük hediye paketleri yaparak içine uygun hediyeler yerleştirmek buna örnek olabilir.




O masa üzerinde geçirdiğiniz, uğraş verdiğiniz süre boyunca da bayramı, ne demek olduğunu, neler yapılması gerektiğini anlatın.





#Ramazan
#Çocuk
#Etkinlik
7 yıl önce