|

Hipertansiyonda yeni umut

Günde 3-4 tane tansiyon ilacına ve idrar söktürücüye rağmen hipertansiyonu dengelenemeyen amansız tansiyon hastaları için yeni umut! Yeni uygulanan Radyo Frekans Ablasyon yöntemiyle hipertansiyon kontrol altına alınabiliyor.

BEGÜM ÇELİKKOL - YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 20/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 00:01 - 20/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Hipertansiyonda yeni umut
Hipertansiyonda yeni umut

Yeni uygulanan yöntemle; tansiyonun yükselmesine neden olan beyin ve böbrek arasındaki sinirler dondurularak ya da ısıtılarak kesiliyor. Böylece hastanın günde dört yerine iki tane tansiyon ilacıyla tansiyonu dengeleniyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren; hipertansiyonun nedenleri ve yeni uygulanmaya başlanan Radyo Frekans Ablasyon tedavi yöntemiyle ilgili bilgiler verdi:

Hipertansiyon genellikle iki gruba ayrılmaktadır. Birinci grup; yüzde 95'te görülen altta yatan bir hastalık görülmeksizin oluşan hipertansiyon, ikinci grup ise yüzde 5'te görülen altta yatan tiroit bezi, böbrek üstü bezi, salgı bezindeki bir hastalık veya aort damarındaki darlık vs gibi sebeplerle oluşan seconder (ikincil) hipertansiyonlardır. Bu grupta altta yatan hastalığı tedavi ettiğimizde hipertansiyon da doğal olarak ortadan kalkmaktadır. Asıl konumuz olan yüzde 95'te görülen primer (birincil) hipertansiyonda ise ailesel nedenler en önemli faktördür.

YAŞAM KALİTESİNDE ARTIŞ

Günde 3-4 tane tansiyon ilacı kullandığı halde hipertansiyonu kontrol altına alınamayan bu hastalara Radyo Frekans Ablasyon yöntemini kullanıyoruz. dediğimiz bu tedaviyle; hem hastaların

aldığı ilaç sayısını düşürüyoruz, hem tansiyonlarını dengeliyoruz . Kilolu, büç hatta dört tane tansiyon ilacı kullanan hastalarda, beyin ve böbrek arasındaki sinir iletisini kesmek gerekiyor. Bu uygulamaya 'böbrek atardamarı sinirsizleştirmesi' adını veriyoruz. Bu sinirleri dondurarak ya da ısıtarak-yakarak sinir iletisini engelliyoruz; cerrahi olarak kesmiyoruz.

Sinirler ısıtılıyor

Hastaya en az ağrı veren yöntemdir. Bu yöntemle sinirleri tahrip ediyoruz. Bu sinir, damarın üzerinden geçiyor. Damarın içine katateri sokuyoruz. Damara zarar vermeden dıştan giden siniri yakmamız gerekiyor. Radyo Frekans Ablasyon yöntemini; orta ve ileri yaşta, içinde idrar söktürücü de dahil olmak üzere üç taneden fazla tansiyon ilacı kullanan hastalarımıza yapabiliyoruz. Tansiyon bu işlemden sonra iki ayda düşüyor. Her hastaya da uygulanması doğru değildir.

Ekinezya çayına dikkat

*Hipertansiyona karşı tuz tüketimini azaltalım.

*Düzenli fiziksel aktive yapalım. Terle tuz atmak ve spor esnasında salgılanan endorfin hormonu ile damarların genişlemesini sağlamak çok önemlidir. Kilo almamaya çalışalım.

*Kortizonsuz ama kortizon gibi iş gören bazı ağrı kesiciler hipertansiyona sebebiyet verir; uzak duralım.

*Bazı çaylar mesela ekinezya hipertansiyona neden olur, bunlardan uzak duralım

*Bazı grip ve nezle ilaçları da hipertansiyona neden olabilir bunlardan da uzak duralım.

*Stresten korunalım


11 yıl önce