|

100 bin imza için süreç nasıl işleyecek

Türkiye’nin adeta nefesini tutarak beklediği 24 Haziran’daki seçimler öncesinde ‘100 bin imza’ ile aday olmak isteyen liderlerin başvuruları dün itibariyle sona erdi. Vatan Partisi lideri Perinçek, İyi Parti lideri Akşener, SP lideri Karamollaoğlu ve AP lideri Öz, YSK’ya başvuruda bulunan 4 isim oldu. Peki şimdi süreç nasıl işleyecek, adaylar ne zamana kadar imzaları YSK’ya teslim edecek...

Yeni Şafak
12:25 - 3/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:29 - 3/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye, 24 Haziran'da sandık başına gidecek.
Türkiye, 24 Haziran'da sandık başına gidecek.

24 Haziran’daki seçimlere sayılı günler kala siyasi partilerin ittifakları kadar, Yüksek Seçim Kurulu’na 100 bin imza ile adaylık olmak için başvuruda bulunanlar da merak ediliyordu. YSK’nın açıkladığı seçim takvimi kapsamında dün itibariyle ‘100 bin imza ile aday olabilmek için başvuruların’ son günüydü ve saat 17’de başvurular sona erdi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, YSK’ya başvuruda bulunan isimler oldu.


Bundan sonraki adımlar neler?

Bu seçimlerde 100 bin imza toplayan birinin seçimlerde aday olabileceğini açıklanmasının ardından gözler YSK’ya çevrilmiş ve YSK da kısa zamanda sürece ilişkin usulleri belirleyerek kamuoyuna duyurmuştu.

YSK’nın belirlediği usullere göre 100 bin imza için başvuruda bulunan 4 ismin bundan sonraki yol haritası şöyle olacak:

  • - Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için başvuruda bulunan isimler 4-9 Mayıs tarihlerinde kendileri için imza toplayabilecek.
  • - Bu süreçte seçmenler sadece YSK’nın ilan ettiği isimlerden birisine oy verebilecek. İmza veren vatandaşlar sadece bir aday için bu haklarını kullanabilecek. Bir kişinin birden fazla kez aynı adaya ya da farklı farklı adaylara imza vermesi mümkün olmayacak.
  • - Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kurullarına bizzat başvuracak.

Verilen imzalar elektronik ortamda da kaydedilecek

- Başvuranın seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek.

- Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, adaylık teklifi için yurtdışı ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak.

- Başvuran seçmene, aday teklifinde bulunduğuna dair belge verilecek.

  • - Aday gösterme formları, elektronik ortamda YSK’ya iletilecek ve fiziki olarak ilçe seçim kurullarında saklanacak.
  • - Belirlenen süre içinde 100 bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilecek.
  • -YSK tarafından sunulan hizmet sayesinde Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvuruda bulunan 4 isim, kendilerine ilişkin verilen imzaların sayısını anlık olarak takip edebilecek.
  • - YSK, 9 Mayıs saat 17’ye kadar Cumhurbaşkanlığı adaylığı için teklifleri almaya devam edecek, 10 Mayıs’ta ise Cumhurbaşkanlığı geçici aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak.
#Seçim 2018
#YSK
#100 bin imza
6 yıl önce