|
Yeterli ve dengeli beslenme
Yiyeceklerimiz karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minarel adı verilen besin öğelerinden oluşmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için bu besin öğelerinden her birini vücudumuzun gereksinimini karşılayacak miktarda almamız gerekir.

Karbonhidrat, protein ve yağ vücudun enerji sağlayan besin öğeleridir. Şeker, şekerli yiyecekler, ekmek, tahıllar, meyveler, sebzeler, süt ve yoğurt gibi yiyeceklerde bulunan karbonhidratlar enerji gereksinimimizin çoğunu karşılar.

Diyetlerimizde karbonhidrat içeren yiyecekler öğünlere dengeli bir şekilde bölünmelidir. Bu denge vücudumuzun şekeri kullanmasında ve kan şekerinin sabit kalmasında önemlidir. Bir öğünde önerilenden fazla karbonhidratlı yiyecek yememiz (ekmek, meyve) ve yemediğimiz karbonhidratlı yiyeceği bir diğer öğüne ilave etmemiz kan şekerimizin yükselmesine sebep olur.

Protein vücudun büyümesi, gelişmesi ve yıpranan dokuların onarılmasında önemli rol oynar. Diyet sırasında et, süt, yoğurt, yumurta ve peynir gibi protein içeren yiyeceklerden boy, kilo ve yaşımıza uygun miktarlarda tüketmeliyiz.

Yağlar yüksek enerji veren besin öğeleridir. Karbonhidratın ve proteinlerin 1 oranı 4 kalori.


Lorlu un kurabiyesi

MALZEMESİ:
4 kaşık margarin, 1 adet yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 4 su bardağı un, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket kabartma tozu. İçi için: 300 gr. lor, 2 su bardağı şeker.

YAPILIŞI:
Yumuşatılmış margarini geniş bir kabın içine alıp yumurtayı, yoğurdu ve 1 su bardağı şekeri ilâve edip yoğuralım. Krem kıvamına geldiğinde un ve kabartma tozunu ekleyip iyice yoğuralım. Ayrı bir kapta lor ve 2 bardak şekeri karıştıralım. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp elimizle yassılaştıralım. İçlerine şekerli lordan koyup hamurun kenarlarını lorun üzerine doğru büzelim. Tepsiye ters koyup orta ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Soğuyunca üzerlerine pudra şekeri serpip servis yapalım.
#Lorlu un kurabiyesi
#Yeterli ve dengeli beslenme
23 yıl önce
Yeterli ve dengeli beslenme
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi