|
Jackson Hole’deki Powell: Güvercin mi, şahin mi?

Ekonomi çevrelerinin yakından takip ettiği Jackson Hole toplantıları sona erdi. Toplantıya ilişkin en çok merak edilen konuların başında ABD Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell’ın nasıl bir duruş sergileyeceği geliyordu. Peki Powell’ın konuşması nasıl algılandı?

POWELL NE DEDİ, PİYASA NE ANLADI?

Jackson Hole toplantıları öncesinde pek çok piyasa aktörü Powell’ın mesajlarına odaklanmıştı. Aslına bakarsanız son iki FED toplantısında üç aşağı beş yukarı Powell’ın duruşunun ne olacağı konusu şekillenmişti. Ancak yine de bazı yorumcularda Powell’ın varlık alımlarının azaltılması ve faiz artışlarının zamanına ilişkin daha net bir sinyal verebileceği beklentisi vardı. Kimi yorumcular Powell’ın bu toplantı ile beraber daha şahin bir duruşa geçişinin başlayabileceğini bile ifade etmişti. Ancak öyle olmadı. Powell ne şahin ne de güvercin bir duruş sergiledi. Powell’ın konuşmasında yer verdiği mesajlara bakarak Powell’ın duruşunu oldukça “sorumlu” olarak nitelendirmek mümkün.

FED’İN GÜVERCİN VEYA ŞAHİN OLMASININ ETKİLERİ NE OLUR?

ABD Merkez Bankası’nın politikalarında nasıl bir tavır sergileyeceği bizim gibi gelişmekte olan ekonomileri çok yakından ilgilendiriyor. Gördüğüm kadarıyla pek çok yorumcuda sanki FED’in güvercin kalması bizim için çok iyi de şahin duruş sergilemesi çok kötü olacakmış gibi bir algı var. Oysa durum tam olarak öyle değil. Çünkü FED güvercin kaldığı sürece küresel emtia fiyatlarındaki artış ve genişleme üzerinden dolaylı bir enflasyonist etki yayılıyor ve bu durum uzun vadede bizim gibi gelişmekte olan ekonomiler için oldukça zararlı. Öte yandan FED’in şahin bir duruşa geçip varlık alımlarını hızla azaltıp faiz artırması da döviz kuru kanalı ile ciddi bir baskı oluşturacak. Yani her iki senaryo da bizim gibi gelişmekte olan ekonomiler için tedbir almayı gerektiriyor. Ancak nedense pek çok piyasa yorumcusu rehaveti de beraberinde getiren güvercin duruşu tercih ediyor.

YAPISAL KONULARI ÖNCELEME ZAMANI

Ekonomi politikalarında -çok uzak değil- bundan yaklaşık 8-10 sene önce konuşulanların aynısını konuştuğumuz bir dönemdeyiz. O dönemde de FED’in politikalarına odaklanmış bir şekilde gelişmeleri dikkatle takip ediyorduk. O dönemlerdeki yorumlarımda her şeyi para politikasından beklemenin yanlışlığını vurguladığımı hatırlıyorum. Sanırım şimdi de aynı durumdayız ve enflasyonla mücadele konusunda sadece para politikasını önceleyenlerin sesinin daha çok çıktığı bir dönemdeyiz. Oysa enflasyonla mücadele daha geniş tabana yayılması gereken ve para ile maliye politikalarından oluşan bir bütün.

Bugün geldiğimiz noktada önemli olan konu enflasyonla mücadelede yapısal konuları öncelemek olmalı. Gördüğümüz kadarıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu bu görevi üstlenmiş durumda. Ümit ederim kısa sürede bu yapısal konular güçlendirilir ve pandemi dönemine has koşulları bile göz ardı ederek sürekli faiz silahını kullanma önerilerinden bir an önce kurutuluruz.

#Jackson Hole
#Powell
#Fuat Oktay
#Ekonomi Koordinasyon Kurulu
#FED
3 yıl önce
Jackson Hole’deki Powell: Güvercin mi, şahin mi?
Efendimiz’in (sav) orucu-1
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim