|
44 yıllık tecrübenin sırrı “İşi bilmek”

Manchester United''ta bir abide olan Alex Ferguson, geçen günlenlerde kulüpteki 20. yılını devirdi. 2002 yılında antrenörlük yaşamına son vereceğini açıklayan ve bu kararından dönen Ferguson, geçen hafta ise kendisi için “Artık bırakma zamanı geldi” baskılarına rağmen, gelecek 10 sene için takım çalıştıracağını ve bunun muhtemelen M.United''ta olacağını söyledi. Bakalım yine M.United''ta yine 25 sezon görev yapan Matt Busby''i geçebilecek mi? Tabii bunları neden yazıyoruz. Kulüp başarılarında mutlaka istikrar çok önemli bir faktör. Ülkemizde en ufak başarısızlıklarda dahi antrenör göndermeyi maharet sananlar, her halde artık kafalarını kumdan çıkarması ve gerçekleri görmesi gerekiyor.

Ferguson''un 20 yıllık tecrübesinden sonra kafama acaba bir takımı en uzun çalıştıran hocalar kimler ve kaç yıl sorusu takıldı ve ufak bir araştırma yaptım. Bu rakamdan fazla olabilir mi diye kendi kendinize sorduğunuzu hissedebiliyorum. Evet hem de iki katı. Tam 44 sene. Kim mi? 1961 yılında Fransa''nın Auxerre takımının başına geçen ve bu görevi 2005''e kadar yapan Guy Roux. Dile kolay, 2 bin maçta kulübede oturup takımını yönetmek. Fransa''da futbol otoriteleri onun için “Roux''suz Auxerre Eifel Kulesi olmayan Paris''e benzer” diyor.

Başarısındaki en büyük payı güne her sabah 7''de başlamasının yanı sıra futbol sahasını kendisi için ilaç olarak gören Roux, o dönemde takımından neden hiç ayrılmadığı sorusuna, “Auxerre hayatımın bir parçası. Asla bırakamam. Kendimi sigarayı bırakan bir tiryakinin, bir tek dal sigaraya dokunup yeniden başlaması gibi hissediyorum” diye cevaplıyordu. 40 bin kişinin yaşadığı Auxerre''de futbol yaşamına başlayan ve sakatlığı nedeniyle sahalara veda eden Roux, takımını 4. Ligden 1. Lig''e kadar taşıdı ve Avrupa''ya kadar açtı.

Eric Cantona, Basile Boli gibi yıldızların yetişmesini sağladı, Enzo Scifo ve Laurent Blanc gibi düşüşe geçen ünlü oyuncuları da yeniden hayata döndürdü. Dile kolay 44 yılın 25 sezonu 1.Lig''de antrenörlük yaptı. Roux başarıyı şöyle özetliyor: “Bizim Monaco gibi bir prensimiz yok, İnter''e yardım eden Pirelli gibi bir dev arkamızda değil, Juventus''un sahip olduğu Ferrari fabrikasının da desteğini almıyoruz. Ben bunlardan yoksun olarak nasıl mı başarılı oluyorum. Çünkü işi biliyorum!”

Diğer en uzun takım çalıştıran hoca da: Josep ''Sepp'' Herberger-Almanya Milli Takımı (27 sene)

Tugay''ın kafası Mathews''te!

Tugay, Ada''ya gittiği günden beri isminden söz ettiriyor. Önce Avrupa heyecanına G.Rangers''la başladı, sonrasında da Blackburn Rovers macerası. Bunda en büyük şansı kendisini G.Saray''dan tanıyan ve önce İskoçya''ya sonra da İngiltere''ye götüren Greham Souness. Blackburn''un UEFA''da Basel''e attığı golle birlikte önünü 1 yıllık sözleşme daha uzatıldı. Tugay, “Ne zaman bırakacaksın?” sorularına “Sherringham''ın bıraktığı gün” diyerek cevaplıyor. Sherringham bir forvet oyuncusu ve 40 yaşında West-Ham United''ta oynuyor. Hatta Aston Villa''dan bile teklif aldı. Eğer bir forvet oyuncusu 40''ında bile oynuyorsa, bu mevkiye göre daha toleranslı bir yer olan orta sahada forma giyen bizim bildiğimiz Tugay, futbolu Stoke City''de 50 yaşında bırakan ve 2000 yılında hayata veda edip külleri statın altına gömülen efsanevi oyuncu Stanley Mathews''in rekorunu zorlar.

Artık kendinizi kovmanın zamanı geldi, geçiyor

Futbolda para harcamak başarının garantisi değildir. Bazı başkanlar, sürekli hoca göndererek kendilerini kurtarmanın yolunu ararlar. Şu günlerde F.Bahçe''nin de UEFA Kupası''ndaki rakiplerinden Newcaste United da buna en güzel örnek. Senelerce büyük paralar harcamasına karşın, tam bir futbol delisi şehire tek bir başarıyı getiremeyen başkan Freddy Shepherd, “Asla istifa etmem” diyor. Shepherd, teknik direktörleri Glenn Roeder''i gönderip, İngiltere Milli Takımı''ndan kovulduğu için günde 13 bin pound tazminat alan Sven Goran Erikson''u getirmek istiyor. Shephard daha öncesinde Kevin Keegan, Keny Daglish, Ruud Gullit, Sir Bobby Robson, Greame Souness gibi futbol dünyasında isim yapmış hocaları da göndermişti.

Beceriksiz başkanlar deyince tabii ki aklımıza gelen ilk isim İnter''in başkanı Massimo Moratti. Mevkilerine bakmadan dünyanın tüm oyuncularını takımına toplamayı maharet sanan ve yine denemediği teknik direktör kalmayan ve 1990''dan beri şampiyonluk yüzü göremeyen Moratti, allahtan Juventus''un ikinci lige alınıp şampiyonluğun kendisine taktim edilmesiyle birlikte biraz rahatladı. Bu sezon ligde Juventus yok. Milan''da eksi puanlarla başladı. Bakalım işbilmez Marotti, bu kadar avantaja karşın, takımını alnının akıyla şampiyon yapabilecek mi? Hepimiz bunu göreceğiz. Hoca kovma konusunda rekor kimde mi? Geçen yıllarda hayata veda eden A.Madrid''in başkanı Jesus Gil''de. Gil, Menotti, Atkinson, Clemente, Aragones, Raineri, Sacchi, İviç ve Antiç gibi ünlü teknik adamların çalıştığı A.Madrid''te 2003 ila 1987 arasında 40 teknik adamı göndermişti.

17 yıl önce
44 yıllık tecrübenin sırrı “İşi bilmek”
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’