Balkan Savaşları ve Cihan Harbi’nin ne denli onulmaz sonuçlar ürettiği ortada iken İstiklal Şairi Mehmed Akif Bey, Müslümanların birlikte olması gerektiğine dair uyarılar yapıyordu. Yalnızca istiklal değil bir Kur’an şairi de olan Akif’in bu uyarılarına her daim bir ayet eşlik ediyor ve çağrının ehemmiyeti bu şekilde daha da kesif bir anlam kazanıyordu. İmparatorluklar çağının sonuna gelinmesi ile birlikte ulusların müstakil birer devlet olma arzusunun zaman zaman bir nifak ve çatışma üretmesi, Akif’i bu konuda daha hassas kılıyor ve o nifakın Müslümanlar arasında yol açabileceği riskler gözler önüne seriliyordu.
Nitekim bir şiirinde Akif Bey, “Bunu benden duyunuz, ben ki evet Arnavudum... Başka bir şey diyemem... İşte perişan yurdum!” diyerek ayrılıkçılığın nelere mal olduğunu somut bir aidiyet ve gösterge üzerinden yorumluyordu. Ömrünün önemli bir bölümünü ayrılıkçılığın yıkıcı etkileri üzerine mücadeleyle geçiren Kur’an şairi, nifak hareketlerin arkasında bir emperyalist projenin varlığına işaret ediyor ve bu tür projelerin etkisiz hale getirilmesi için aynı coğrafyadaki insanların birbirlerine kenetlenmeleri gerektiklerini söylüyordu.
Cumhuriyet ve ulus devletin teşekkülü ile emperyalist projeksiyonların sona erdirildiğini söylemek de mümkün değil. Türkiye, erken Cumhuriyetten bu yana mezhep, etnik ve kültürel temelde fay hatlarına maruz kalmış ve bu alanlar üzerinden zaman zaman sıcak çatışma riskleri söz konusu olmuştur. Bu nedenle, tavsifi ve nedenlerine ilişkin farklı perspektifler söz konusu olsa da Türkiye’de etnik bir çatışmaya dönüştürülmeye çalışılan ve Türkiye’nin on yıllarına mal olan sorunları da daha geniş bir tarihsel çerçeve üzerinden okuma mecburiyetindeyiz.
Şu an içinde bulunduğumuz süreçle ilgili farklı dönemlerde çözüm üretilmesi noktasında bir iradenin varlığına rağmen, istenilen sonuç alınamamıştı. Fakat bugünkü konjonktürde terör örgütü PKK’nın feshinin koşullarının oluşturması oldukça önemli. Hiç kuşkusuz bu durum, tefrikanın yarattığı sonuçların tarihte ne tür trajedilere yol açtığı gerçeği ile ilgili olduğu kadar Türkiye’nin hem materyal hem de psikolojik olarak sahip olduğu güç kapasitesi ile yakından ilişkili.
DEM heyeti adına Önder ve Buldan gibi, süreci (diğer bazı DEM üyelerinin aksine) sonuna kadar sahiplenerek tarihi bir eşikte olduğumuzu ikrar eden aktörlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeleri kritik bir eşikti. Görüşmenin olumlu bir atmosferde geçtiği ve yol haritasının şekillendiği anlaşılmaktadır. Görüşmeye güvenlik bürokrasisinin önemli bir ismi olan Kalın’ın katılımı örgütün tasfiye süreci, PKK Kongresinin toplanması, finansal kaynaklar ve Avrupa’da yapılanmaların geleceği gibi konularda atılacak adımların müzakere edildiğini göstermektedir.
Bundan sonraki süreçte, Terörsüz Türkiye mümkün hale geldiğinde Türkiye’nin ikinci yüzyılının nasıl şekilleneceği ile ilgili daha sağlıklı bir müzakere yapılacağı açık.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.