|

65 yaş aylığı ne kadar olacak? İşte 2023 Yaşlılık maaşı

Asgari ücrete gelen zamla birlikte birçok kalemde de değişiklik yaşanacak. Yaşlılık maaşı asgari ücret zammı sonrası artacak kalemler arasında yer alacak. Bu kapsamda en çok merak edilenlerden biri de kuşkusuz 65 yaş aylığı ya da yaşlılık aylığı olarak bilinen ücret. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada Asgari ücretin 8 bin 500 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Peki, 65 yaş aylığı 2023’te ne kadar olacak? Asgari ücrete yüzde 30, 40 ve 50 zam gelirse 65 yaş aylığı ne kadar zamlanacak?

14:39 - 23/12/2022 Cuma
Yeni Şafak
65 yaş aylığı ne kadar?
65 yaş aylığı ne kadar?

2022 sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" kapsamında verilen maaş desteğinden faydalanmak için vatandaşların bulundukları ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurması gerekiyor.65 yaş aylığı, bu yaşı doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve yapılacak incelemede muhtaç olduğu belirlenen Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe ödeniyor.

2023 65 yaş aylığı ne kadar olacak?

  • Asgari ücrete yüzde 50 zam gelmesi durumunda 65 yaş aylığı 2526 liraya yükselecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması sonrası zam oranına göre yeni yaşlılık maaşı eklenecektir.

65 yaş maaşına kimler başvurur?

  1. 65 yaşını doldurmuş olan,
  2. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,
  3. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,
  4. 2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

65 yaş maaşı başvurusu nasıl yapılır?

65 yaşında ve üstünde olan kişilerin 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç vatandaşlarımıza yaşlı aylığı bağlama işlemleri şöyle yapılır:

Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden BAŞVURU EVRAKLARI alınır.

İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınır.

Alınan belgeler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) - Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir.

SGK alınan belgeleri inceler ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verir.

65 yaş aylığı için başvuruyu yakını tarafından (VASİ) yapılması için mahkemeden VASİ’lik kararı alınır. Vasi olan kişinin başvuruda dikkat etmesi gerekenler:

Yaşlılık maaşı başvurusunda bulunurken;
  • Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığına
  • Başvurunuz aylık işleminin (aylık türünün) doğru olduğuna
  • Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğuna,
  • Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığına
  • Başvurunuzun ilgili Mal müdürlüğüne/ Defterdarlığa teslim edildiğine dikkat edin!

65 yaş aylığı nasıl ne zaman bağlanır?

  • Aylık bağlama işlemleri, Mal müdürlükleri/ Defterdarlıklar tarafından tüm belgelerin Genel Müdürlüğümüze eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapılmaktadır. Eksik bilgi olması durumunda, yapılacak yazışmalar nedeniyle aylık bağlama işlemleri uzamaktadır.
  • İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.
  • 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.
#65 Yaş Aylığı
#2023 Asgari Ücret
#65 Yaş Aylığı Ne Kadar
1 yıl önce