Pınar'ın nazlı çiçeği

.
00:00, 01/07/2001, PazarG: Güncelleme: 14:41, 13/05/2014, Salı
Yeni Şafak
Pınar'ın nazlı çiçeği
Pınar'ın nazlı çiçeği

Selahattin Pınar, Afife Jale'ye aşkını, 'Anladım sevmeyeceksin sen beni nazlı çiçek' şarkısıyla dile getirmiş, aşk çıkmaza girince de, 'Nereden sevdim o zalim kadını' şarkısını bestelemiş.

Ünlü besteci, Tamburi Selahattin Pınar'ın, üç gün önce Antalya'nın Demre ilçesinde ölen eşi Seyyare Atıfet Pınar, ölümünden birkaç gün önce görüştüğü Anadolu Ajansı muhabirine, 41 yıl önce ölen eşi Selahattin Pınar'ın "ilk ve unutulmaz aşkı" ilk Türk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale ile ilişkisi ve anılarını anlattı. Eşinin ölümünün ardından Demre'ye yerleşen Seyyare Atıfet Pınar, Selahattin Pınar'ın yaşamı boyunca şarkılarına ilham kaynağı olan iki aşkından, ikincisi ve nikahlı hanımı. Selahattin Pınar'ın, Afife Jale ile olan aşkının bitmesinden sonra tanıştığı ve çılgınca âşık olduğu Seyyare Atıfet Hanım, yaşamının son günlerini geçirdiği Demre'de, albümünü ve anılarını açtı. "Selahattin Pınar'a 22 yıl ilham verdim. Onun eşi olmaktan hep gurur duydum" diyen Seyyare Atıfet Hanım, tanıştıklarında kendisinin 19, Selahattin Bey'in ise 37 yaşında olduğunu, yaş farkı nedeniyle ailesinin evlenmelerine izin vermediğini, bunun üzerine Selahattin Pınar'a kaçtığını söyledi.

Selahattin Pınar'ın hayatına giren ikinci kadın olduğunu, eşinin gençlik yıllarında, Darülbedayi'de tiyatro eğitimi alan ve sahneye çıktığı için zabıtanın tiyatroyu bastığı ve arka kapıdan kaçırılarak kurtulan "İlk Türk, Müslüman kadın tiyatro sanatçısı" Afife Jale'ye âşık olduğunu belirtti. Selahattin Pınar'ın Afife Jale ile uzun süre birlikte yaşamalarına rağmen, resmi nikah yapmadıklarını aktaran Seyyare Atıfet Pınar, Selahattin Pınar'ın resmi nikahlı tek eşinin kendisi olduğunu söyledi.

Seyyare Atıfet Pınar, anılarını şöyle dile getirdi: "Selahattin Bey'in ilk aşkı efsane isim Afife Jale idi. Onun için, 'Anladım sevmeyeceksin sen beni nazlı çiçek' şarkısını besteleyerek, aşkını ilan etmiş. Bu aşk çıkmaza girince, 'Nereden sevdim o zalim kadını' şarkısını besteleyerek bu aşkla duyduğu acıyı belirtmişti. O sıralar ben 19 yaşındaydım. Bir gün Taksim'de bulunan Panorama Gazinosu'nda, matineye gittim. İlk kez orada bakıştık. Program bitince bana, 'Münir Nurettin Selçuk'la Yeşilköy'e plak yapmaya gidiyorum. Sizi de götürmek istiyorum' dedi. Ben de gittim. Sonra bana evlenme teklif etti. O sırada Afife Jale ile birlikte idi. En güzel şarkılarını da onun için yazmıştı. Ama mutlu değildi."

Aşkları için şarkılar bestelerdi

Seyyare Atıfet Pınar, ailesinin evlenmelerine izin vermediği sıralarda, Selahattin Pınar'ın, yazdığı 'Aylar geçiyor sen bana hâlâ geleceksin / Yetmez mi bu hasret, daha yıllarca mı sürsün / Hülyalarımda memba taze bir çiçeksin / Bekletme yazık, sen de solar, bir gün sen de sürünürsün' şarkısını gönderdiğini anlatarak, bu şarkının, ailesinin sözünü dinlemeyerek, Selahattin Pınar'a kaçıp, evlenmelerine yol açtığını kaydetti.

Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026