|

BM Libya Özel Temsilcisi Leon İtalya'da

İtalya Dışişleri Bakan Gentiloni, "Libyalı tüm tarafları barış yolunda birleşmeye davet ediyorum. 12 Temmuz'da imzalanan anlaşmayı kim boykot ederse uluslararası toplum tarafından izole edilir" dedi.

Yeni Şafak
18:49 - 21/07/2015 Salı
Güncelleme: 17:24 - 21/07/2015 Salı
AA

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya'da tüm tarafları barış için birlik olmaya davet ederken, Sahirat anlaşmasını boykot edenin uluslararası toplum tarafından izole edileceğini söyledi.



İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi İspanyol diplomat Bernardino Leon, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile Libya'daki son gelişmeleri görüştü.



İkili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Gentiloni, 12 Temmuz'da imzalanan ve Libya'da ulusal birlik hükümetinin çerçevelerini belirlemeyi hedefleyen "Sahirat Anlaşması" için , "Libyalı tüm tarafları barış yolunda birleşmeye davet ediyorum" dedi.



Anlaşmayı henüz imzalamayan Trablus hükümetine de seslenen Gentiloni, açık bir uyarı yaptığını belirterek, "Bu anlaşmayı kim boykot ederse uluslararası toplum tarafından izole edilir. Bu dün yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında net şekilde ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.



İtalya'nın anlaşmada varılan, ulusal birlik hükümetinin kurulduğu Libya'ya önemli ölçüde destek vereceğini ifade eden Gentiloni, bu desteğin söz konusu ülkeye illaki binlerce asker göndermek anlamına gelmediğini, İtalya'nın vereceği desteğin eğitim, denetim ve gözetleme ile sınırlı olacağını açıkladı.



Bakan Gentiloni, Libya'nın petrol ve gaz bölgesi Mellitah'ta dün kaçırılan 4 İtalyan teknisyene ulaşmak için gerek bakanlığı, gerek güvenlik güçleri ve gerekse de istihbarat birimleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.



Paolo Gentiloni son olarak, "Bernardino'ya 10-11 aydır çıkardığı olağanüstü işten dolayı bu vesileyle teşekkür ediyorum" dedi.



Bernardino Leon


BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon da, Libya'daki taraflar arasında 12 Temmuz'da imzalanan anlaşmayı, "Tünelin ucundaki ışığın ilk kez görülmesi bakımından önemli bir adım" olarak niteledi.



Anlaşmanın önemini vurgulayan ve buna bütün bölgenin kilit oyuncularını çekmeye çalıştıklarını anlatan Leon, "Halen yapacak çok şey var. Bunlar arasındaki öncelik, güvenliği temin edecek ulusal birlik hükümeti kurmak" diye konuştu.



Leon, Libya'da kesinlikle bir istikrarlaştırma sürecine ihtiyaç duyduklarını ancak bunun için büyük bir askeri misyon düşünmediklerinin altını çizerek, "burada düşünülen şeyin Libya güvenlik güçlerinin donatılması ve koordine edilmesi hususları" diye konuştu.



Libya'da dün 4 İtalyan teknisyenin kaçırılmasını da kınadığını belirten Leon, alıkonulan 4 kişinin bir an önce koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istedi.

#Bernardino Leon
#Paolo Gentiloni
#BM
#İtalya
#Libya
9 yıl önce