|

Büyük Birader yakalandı

Afganistan-Pakistan hattında Taliban'ı bitirme operasyonu devam ederken örgütün "ikinci adamı" Molla Birader'in Pakistan'da CIA tarafından yakalandığı iddia edildi. Afganistandaki eylemleri örgütleyen Birader, ABD işgalinden bu yana, yakalanan en üst düzey Taliban lideri

WASHINGTON / KABİL
00:00 - 17/02/2010 Çarşamba
Güncelleme: 22:55 - 16/02/2010 Salı
Yeni Şafak
Büyük Birader yakalandı
Büyük Birader yakalandı

NATO'nun Taliban'a yönelik Afganistan'da başlattığı ve işgalden bu yana en geniş çaplı "bitirme hareketi" olan "müşterek operasyon" Pakistan'da sonuç verdi. Amerikan New York Times gazetesinin CIA kaynaklarına dayandırdığı habere göre Taliban'ın iki numaralı ismi ve "Usame bin Ladin'in kurmaylarından" olan komutan Molla Abdulgani Birader ABD-Pakistan ortak operasyonuyla yakalandı. İddiaya göre Birader Karaçi kentinde bir kaç gün önce yakalandı ve gazete bundan haberdardı ancak CIA haberin yayınlanmasına dün izin verdi.

MOLLA ÖMER'İN HALEFİ

Taliban'ın askeri konseyinin başında bulunan Baradar, Afganistan'ın güney ve güneybatısındaki askeri operasyonları yönetiyordu. Baradar, 2001 yılında devrilen Taliban rejiminin de savunma bakanıydı. Molla Birader, daha çok bölgesel komutanlık sistemiyle yönetilen Taliban'ın, fikir lideriyken 2009'da komuta kademesinin en tepesine yerleşen Molla Muhammed Ömer'e çok yakın bir isim. Molla Ömer 2009'un sonlarına kadar örgütün liderlik konseyi olan Quetta Şurası'nın başı olarak, para toplanmasına, İslami yol göstericiliğe ve mücahitlere stratejik tavsiyelerde bulunmaya odaklanıyordu. Molla Birader yakalanmadan önce aynı zamanda Quetta Şurası'nın da başındaydı. ABD'li ve Pakistanlı yetkililer tarafından Karaçi'de sorgulandığı ifade edilen Birader, Afganistan'da işgalin başladığı 2001'den bu yana yakalanan en önemli örgüt yetkilisi.

TALİBAN YALANLADI

Taliban ise iddiayı yalanladı. Reuters'e konuşan bir Taliban sözcüsü, Birader'in hala Afganistan'da örgütün askeri ve siyasi eylemlerini yönettiğini belirterek, ABD'yi dikkatleri kendi yenilgilerinden başka bir yöne çekmeye çalışmakla suçladı. Washington, Birader'in yakalanmasının, Afganistan'daki Operasyona karşı gösterilen direnişi zayıflatmasını bekliyor. Beyaz Saray, CIA ve Pentagon konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.


Bu kez kaçmayı başaramadı

Liderlerinin fotoğraf ve görüntü vermediği Taliban örgütünde Molla Birader'e ait resim de bulunamazken, geçmiş yıllarda çekilmiş bu fotoğrafın ona ait olabileceği iddia ediliyor. Molla Abdulgani Birader 1980'lerde Afganistan'daki Sovyet güçlerine karşı savaştı. 2001'deki Amerikan işgalinde kuzey bölgesinin direniş komutası ondaydı. ABD Taliban'ı iktidardan aldıktan sonra Molla Birader yakalandı fakat kaçmayı başardı.


İngiliz generalden füze itirafı

Afganistan'ın güneyindeki İngiliz güçlerinin komutanı General Nick Carter,

12 sivilin öldüğü eve düşen füzenin, hedeflediği yeri vurduğunu söyledi.

Carter, füzenin olması gereken hedefe ulaştığını iddia etti. Bu arada, Afganistan'da NATO ve Afgan birliklerinin Taliban'a karşı yürüttüğü geniş çaplı operasyonda sivil kayıplar giderek artıyor. Dün de NATO saldırısında 3 Afgan sivil hayatını kaybetti. Helmand vilayetinde NATO birliklerinin üç gün önce düzenlediği roket saldırısında bir ev isabet almış, 6'sı çocuk 12 sivil hayatını kaybetmişti. Güneydeki Kandahar'da da NATO güçlerinin önceki gün 5 sivil ölmüştü.


14 yıl önce