|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nahçıvan ziyareti dünya basınında: Almanya'nın ikinci operasyon endişesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan'ın Karabağ'da düzenlediği antiterör operasyonu ile bir günde ulaştığı zaferden sonra yaptığı ziyaret, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Alman basını Nahçıvan’da yapılan görüşmenin yeni bir operasyonun habercisi olduğunu iddia ederken Yunan basını ise Türkiye’nin Kafkasya’daki gücüne dikkat çekti. Azerbaycan medyası ise, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin hem siyasi hem de küresel anlamda devletlerarası bir örnek haline geldiğini yazdı.

Seren Som
14:09 - 26/09/2023 Salı
Güncelleme: 14:32 - 26/09/2023 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nahçıvan'da Aliyev ile bir araya gelmesi ve yaptığı açıklamalar uluslararası basında gündem oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nahçıvan'da Aliyev ile bir araya gelmesi ve yaptığı açıklamalar uluslararası basında gündem oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Karabağ’daki ayrılıkçı teröristlere yönelik operasyonunun ardından Nahçıvan’a gitti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyarette gündem operasyondu. Resmi törenle karşılanan Erdoğan, havalimanından Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’ne, Aliyev ile aynı araçla geçti. Tören sonunda iki lider, baş başa bir görüştü. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.


Erdoğan'ın Azerbaycan'ın Karabağ'da düzenlediği antiterör operasyon ile bir günde ulaştığı zaferden sonra yaptığı ziyaret, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Katar merkezli El Cezire
, Erdoğan'ın Azerbaycan'ın zaferine yönelik övgülerini vurgularken iki liderin doğal gaz boru hattı için anlaşma imzaladığını belirtti. Rusya'nın Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı uyardığına ve Azerbaycan'ın zaferinden yalnızca Paşinyan'ın sorumlu olduğunu vurguladığına dikkat çekti.

Alman basınından ikinci operasyon vurgusu

Alman gazetesi Salzburger Nachrichten
,
"Erdoğan Azerbaycan'ı tebrik etti"
başlıklı haberde Erdoğan ve Aliyev'in Nahçıvan'daki buluşmasının yeni bir operasyon söylentilerini körüklediğini, Karabağ'daki antiterör operasyonunun iki lider için yeterli olmayabileceğini iddia etti.
Alman Süddeutsche Zeitung
, Erdoğan'ın ziyaretinin zamanlamasının büyük bir sembolik öneme sahip olduğunu belirterek, Dağlık Karabağ krizi sonrası Ermenistan ile barış görüşmeleri kararından birkaç gün sonra geldiğine dikkat çekti. Azerbaycan'ın Anti terör operasyonları ile ilgili skandal ifadelerin yer aldığı haberde, Erdoğan'ın "Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağıdır" sözlerine vurgu yapıldı.

İngiliz gazetesi The Guardian
ise Erdoğan'ın Türkiye'nin Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonunu desteklediğine fakat operasyonda herhangi bir rol üstlenmediğine yönelik sözlerini vurguladı.

"Türkiye Kafkasya'da daha güçlü"

Yunan Capital
, Erdoğan'ın
"Bu zaferle birlikte bölgede genel normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır"
sözlerine yer verdi.
Erdoğan ve Aliyev arasındaki sıcak karşılamayı da okurlarına aktaran gazete, Erdoğan,
"Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini sıkacağını umuyoruz"
sözlerini vurguladı.
Yunan gazetesi Kathimerini
ise
"Türkiye Kafkasya'da daha güçlü"
başlıklı haberde Türkiye'nin Kafkasya'da Rusya'nın bıraktığı boşluğu dolduracağını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
  • "Uluslararası analistler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Kafkasya'da güvenlik konularında kilit bir rol oynayan, Ermenistan'da askeri üssü ve 2 bin askeri bulunan Rusya'nın geri çekilmesinin yarattığı boşluğu Türkiye'nin kapatacağını tahmin ediyor."
İran'ın Iran Front Page
adlı haber sitesi ise Erdoğan'ın Azerbaycan'ın Karabağ'da antiterör operasyonu düzenlemek "zorunda kaldığına" yönelik sözlerini vurguladı.

'Erdoğan Kafkasya'daki gücünü genişletiyor'

Avusturya yayın organı Die Presse
de yayınladığı haberde "Erdoğan Kafkasya'daki gücünü genişletiyor" sözlerine yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
  • "ABD, Rusya'nın zayıflığından faydalanmak için bir süredir Ermenistan'a desteğini arttırıyor. Avrupalı siyasetçiler de Erivan'a daha fazla yardım yapılmasını talep ediyor. Türkiye ise bölgenin yeni şekillendirici gücü olmak istiyor ve Karabağ'daki Azeri zaferinden sonra bunun için şansının arttığını düşünüyor. Türkiye bu şansını kısmen Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle dikkatinin dağılmış olmasına ve bu nedenle Kafkasya'daki geleneksel üstünlüğünü artık eskisi gibi yerine getirememesine borçlu. Ancak Türkiye'nin kendisi de bölgedeki dinamiklerin değişmesine yardımcı oldu. Modern Türk silahları Azerbaycan ordusunu daha güçlü hale getirdi."

'Fırsat penceresi açıldı'

Fransız gazetesi RFI
, Erdoğan'ın Bakü'nün tarihi başarısına yönelik övgüsünü ve Aliyev'e söylediği "Bölgedeki durumun çözümü için fırsat penceresi açıldı. Bu fırsatın kaçırılmaması gerekiyor" şeklindeki sözlerini vurguladı.

'Erdoğan'ın BM'deki konuşması Azerbaycan için çok önemliydi'

Azeri haber sitesi Azarnews
, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin hem siyasi hem de küresel anlamda devletlerarası bir örnek haline geldiğini yazdı.

Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda yaptığı konuşma hatırlatıldı. "Erdoğan'ın Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki egemenlik hakkını ve Zengezur Koridoru'nun açılışını destekleyen kararlı konuşması Azerbaycan için tarihi açıdan en önemli anlardan biriydi" denildi.






#Recep Tayyip Erdoğan
#Azerbaycan
#İlham Aliyev
#Almanya
#Yunanistan
8 ay önce