|

Kara itirafı

IŞİD’e karşı sadece hava harekatının yeterli olamayacağını vurgulayan Türkiye’nin haklılığı ortaya çıktı. ABD’nin IŞİD koordinatörü General Allen, ekim ayından bu yana hazırlıkları süren Musul’a yönelik operasyon için “ABD, uluslararası koalisyonun desteğiyle yakında kara harekâtı başlatacak” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/02/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 21:14 - 9/02/2015 الإثنين
Diğer
ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen, Irak güçlerinin, uluslararası koalisyonun desteğiyle IŞİD’e karşı yakında kara harekâtı başlatacağını söyledi. Açıklama, IŞİD stratejisinde sadece hava operasyonlarının yeterli olmayacağı, bunun için kara harekatı gerekli olduğunu vurgulayan Türkiye’nin haklılığını ortaya çıkardı. İncirlik Hava Üssü ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Allen, “Şu an için açıklanacak bir şey yok. Görüşmeler devam ediyor” dedi. 

JAPONYA DA KATILACAK

Ürdün’ün resmi Petra Haber Ajansı’na göre, uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı karadan yürütülecek operasyonda 12 Irak tugayını eğiteceğini ve silahlandıracağını belirten Allen, halihazırda 62 ülkenin bulunduğu koalisyonun genişletilmesi için UzaKdoğu ülkelerinden Japonya dışında Doğu Asya ülkelerine de başvuracağını kaydetti.

IŞİD’in iki Japon rehineyi infaz etmesinden sonra Japonya Başbakanı Şinzo Abe intikam yemini ederek “Uluslararası topluluk ile birlikte IŞİD’e yaptıklarının bedelini ödetmek için çalışacağız” demişti. 

HIRİSTİYAN SAVAŞÇILAR

Öte yandan Irak’taki bazı Hristiyanlar, IŞİD’e karşı savaşmak üzere askeri eğitim almaya başladı. Irak meclisinde Hristiyanları temsil eden Rafidin Bloku lideri Kenna, “Binden fazla Hristiyan, resmi olarak Bağdat, Kerkük ve Zaho’daki eğitim kamplarına katıldı. Daha sonra Ulusal Muhafızlar bünyesinde yer alacaklar” dedi. 

AĞUSTOS’TA BAŞLADI

Hristiyan savaşçıların, IŞİD’in bulunduğu Musul ovasındaki bölgelerde güvenlik güçleriyle koordinasyon halinde önemli bir rol üstleneceğini söyleyen Kenna, gerek olması halinde sayının artabileceğini kaydetti. IŞİD 10 Haziran’da Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirdi. 

Koalisyon uçakları Ağustos ayı başında Irak’ta sonra da Suriye’de IŞİD hedeflerini vurmaya başladı.

Peşmerge’ye ağır darbe!

Peşmerge Güçleri’nin operasyon hazırlıklarını duyan IŞİD mensupları, Kerkük’ün güneyinde bulunan ve Kuzey Irak ile Irak’ı birbirine bağlayan köprüleri son iki gündür bombalamaya başladı.  Kerkük’ün güneyinde saldırıya geçmeye hazırlanan Peşmerge Güçleri de örgütün bölge üzerindeki tehditlerini ortadan kaldırmak için önceliği Havice bölgesine verdi.


İranlı generali öldürdü!

İran Devrim Muhafızları’ndan General Seyyid Rıza Hüseyni Mukaddem, Bağdat’ın kuzeyindeki Samarra kenti yakınlarında IŞİD tarafından öldürüldü. IŞİD aralık ayında aynı bölgede İranlı General Hamid Takavi'yi de  öldümüştü. İran’ın Tasnim haber ajansı, 5. Nasr Tümeni İstihbarat-Operasyon komutanı Mukaddem’in Cumartesi günü öldürüldüğünü duyurdu. 


ABD Lübnan’a silah gönderdi

Amerika Birleşik Devletleri’nin Lübnan ordusuna yaptığı 25 milyon dolar değerindeki silah yardımı Lübnan’a ulaştı. Amerikan silahları Beyrut Limanı’nda düzenlenen törenle lübnanlı yetkililere teslim edildi. Törende, ABD’nin Lübnan’daki büyükelçisiyle Lübnanlı askeri yetkililer hazır bulundu. ABD’nin Lübnan’a yaptığı askeri yardım, 71 adet 198mm havan topu ve 26 milyon adet çeşitli kalibrede mühimmatı içeriyor. Obama yönetimi, geçen ay da Lübnan ordusuna askeri zırhlı araç yardımında da bulunmuştu.

#Obama
#IŞİD
#John Allen
٪d سنوات قبل