|

Ölüm her yerde

Savaş suçlusu Esed’in UCM’de hesap vermesi gerektiğini açıklayan Af Örgütü, “ölüm her yerde” isimli raporunda varil terörünün Halep’te son üç ayda 3 bin, 2012 yılından bu yana ise Suriye genelinde toplam 11 bin kişinin canına mal olduğunu açıkladı. İnsanlar hayatta kalmak için artık yeraltına sığınıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:31 - 5/05/2015 Salı
Yeni Şafak

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Suriye'deki iç savaşta Esed rejiminin 11 bin sivili öldürerek savaş suçu işlediğini, katliamların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması gerektiğini duyurdu. “Ölüm her yerde: Halep'te savaş suçları ve insan hakları ihlalleri” başlıklı raporda rejim güçlerinin, askeri amaçlarla kullanılmayan, cami, okul, hastane ve kalabalık pazar yerlerine düzenlediği varil bombalı saldırıların kanlı bilançosu belgelendi. Raporda Ocak 2014-Mart 2015 tarihleri arasında Halep'te 3 bin sivil öldürüldüğü bildirildi.



BU BİR VAHŞET


Halep'te düzenlenen varil bombalı saldırılarda 14 pazar alanı, 12 ulaşım noktası, 23 camii, 17 hastane ve 3 ayrı okulun hedef alındığı ifade edildi. Halepli sivillerin hayatlarını korumak için “yeraltı”na sığındıkları belirtildi. Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, “Hükümet güçlerinin yaygın vahşeti, özellikle de sivil mahallelere düzenlediği şiddet dolu ve acımasız hava bombardımanı, Halep'teki sivillerin yaşamlarını giderek daha da çekilmez hale getirdi” ifadelerini kullandı.



SİSTEMATİK KATLİAM


“Yaşam alanlarına düzenlenen bu menfur ve kesintisiz saldırılar, sivillerin kasten ve sistematik olarak hedef alındığı bir politikaya, bunun insanlığa karşı suçlar ve savaş suçu teşkil eden saldırılar olduğuna işaret ediyor” diyen Philip, Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınmasının, bu suçları emreden ve işleyenlerin adalete teslim edilmesi için bir mesaj göndereceğini de kaydetti. Suriye Devrim Şehitleri Veritabanı'nın (SRMD) kayıtlarına göre de Esed rejiminin saldırıları sonucu Mart 2011'den bu yana Halep'te en az 25 bin kişi hayatını kaybetti.





Kimyasallar imha edilmiş!


Esed güçleri klor gazı kullanmayı sürdürürken Almanya Dışişleri Bakanlığı, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) kontrolünde 5 ay içinde yaklaşık 370 ton sıvı ve katı hardal gazı atığının Munster şehrindeki kimyasal silah imha merkezi GEKA'da imha edildiğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, olağanüstü uluslararası işbirliğiyle 2013 yılında Suriye rejiminin kapsamlı kimyasal silah cephaneliğinin ele geçirilmesinin, ülke dışına çıkarılarak imha edilmesinin başarıldığını söyledi. ABD'ye ait “Cape Ray” adlı gemiye yüklenen kimyasal maddeler Akdeniz'de yüzen gemideki hidroliz sistemi kullanılarak imha edildi. Çıkan atıklar Finlandiya ve Almanya'nın Munster kentindeki kimyasal silah imha merkezi GEKA'ya getirilmişti.



Cehennem tasviri


Uluslararası Af Örgütü raporunda 78 Halepli ile görüşüldüğü ve varil bombalı saldırılardan kurtulanların ifadelerine yer verildiği kaydedildi. Geçen yıl düzenlenen bir saldırıyı anlatan bir fabrika çalışanın şu ifadeleri raporda paylaşıldı: “Kafası kopmuş çocuklar gördüm. Vücutlarının parçaları etrafa dağılmıştı. Sanırım cehennemi böyle resmederdim.” Yine örgüte açıklamalarda bulunan bir diğer görgü tanığı yerel bir cerrah ise varil bombalarından yaralanmaların eşi benzeri görülmemiş seviyelerde olduğunu belirterek, “Varil bombaları en korkunç ve en fazla acıyı veren silah. Bizler, çoklu travma, uzuv kesme operasyonları, bağırsakları vücudunun dışına çıkmış yaralılar ile ilgileniyoruz. Durum çok korkunç” değerlendirmesinde bulundu.





#Uluslararası Af Örgütü
#suriye savaşı
#Kimyasal silahlar
9 yıl önce