Rusya itibar satıyor

.
00:00, 15/06/1999, SalıG: Güncelleme: 19:05, 27/11/2013, Çarşamba
Yeni Şafak
Rusya itibar satıyor
Rusya itibar satıyor

NATO'dan önce Kosova'ya girerek bölgenin bölünmesine yönelik ilk adımını atan Rusya, ulusal gururunu paraya tahvil etmeyi planladı. İşte Moskova'nın üç hedefi1-Kosova'daki barış gücü denklemine Rusya'nın güçlü şekilde dahil edilmesi. NATO birliklerinin Ruslar'la çatışmayı göze alamayacağı biliniyordu. 2-Kriz boyunca Moskova'nın etkisiz kalarak tarih boyunca hamisi olduğu Sırplar'ı koruyamamasından rahatsız olan Rus kamuoyunun teskin edilmesi. 3-Hafta sonunda yapılacak G-8 zirvesinde Kosova'daki durumun bahane gösterilerek Moskova'ya milyarlarca dolar daha mali yardım sağlanması.

Washington- Kosova'ya beklenmedik şekilde NATO'dan önce birlik göndererek sorunun daha karmaşık hale gelmesine yol açan Rusya'nın esas amacı, hafta sonu Köln'de yapılacak G-8 sanayileşmiş ülkeler zirvesinde Moskova'ya yeni mali yardım sağlamak. ABD yönetimine yakın kaynaklar, Rusya'nın, Kosova'nın başkenti Priştine'nin havaalanına birlik göndererek attığı stratejik adımla, Moskova'nın üç konuda avantaj elde ettiğini belirttiler. Birincisi, NATO birlikleri, Rus güçleriyle çatışmayı göze alamayacağı için sonunda, Kosova'daki barış gücü denklemine Rusya'nın güçlü şekilde dahil edilmesi. Yugoslavya Devlet Başkanı Miloseviç ile tam bir işbirliği ve koordinasyon içinde bulunan Rusya'nın, hiç değilse Kosova içinde bir bölgenin kontrolünü alabileceğini belirten ABD kaynaklarına göre, Rusya, Kosova krizi boyunca Moskova'nın etkisiz kalarak Sırplar'ı koruyamamasından çok rahatsız olan Rus kamuoyunun, son atılan adımla teskin edilmesi bakımından da avantaj kazandı.

Düğüm G-8 zirvesinde çözülecek

Rusya'nın ajantaj kazandığı üçüncü konu ise, hafta sonunda yapılacak 7 sanayileşmiş ülke ile Rusya'dan oluşan G-8 toplantısında, Kosova'daki durumun bahane gösterilerek Moskova'ya milyarlarca dolar daha mali yardım sağlanması. Amerikan kaynaklarına göre, İngiltere Savunma Bakanı George Robertson, Rusya'nın uyumlu davranmaması halinde mali yardım konusunun kötü etkileneceğini söyleyerek, aslında Batı ülkelerinin Rusya ile bu konuda pazarlığa hazır olduğunu ifade etti. Dolayısıyla Rusya, Kosova'da geri adım atma karşılığında G-8 toplantısında yeni mali destek isteyecek.

Rusya'da ipler kimin elinde?

ABD ve NATO çevreleri, Rusya'nın verdiği sözleri ihlal ederek Kosova'ya asker göndermesinden çok rahatsız olmakla birlikte, durumu hassasiyetinden dolayı polemik konusu yapmaktan çekiniyorlar. Kaynaklar, Moskova'nın Kosova'ya asker göndermesinin, "Emri kim verdi?" bilmecesiyle biraraya geldiğine dikkat çekerek, bunun da, Batı'nın en büyük korkusu olan "Rusya'da ipler kimin eline geçiyor?" sorusunu da ortaya çıkardığına dikkat çekiyorlar. Kaynaklar, bu yüzden Batı'nın Moskova'ya daha da dikkatli ve çekingen yaklaşmak zorunda kaldığını belirtiyorlar.


Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026